Στις 12:00 οι ανακοινώσεις για τον κορονοϊό – Τι μένει ανοιχτό, πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου. Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Δείτε τι κλείνει και τι μένει ανοιχτό. Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις. Θα ακολουθήσει η εξειδίκευση των μέτρων από τους αρμόδιους Υπουργούς.  

«Σήμα συναγερμού λόγω της εκθετικής αύξησης κρουσμάτων»

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν για το θέμα του κορονοϊού και την αύξηση κρουσμάτων:

«Τις τελευταίες μέρες παρά τα μέτρα παρατηρείται εκθετική

αύξηση κρουσμάτων σε ολόκληρη τη χώρα. Αυτό είναι ένα σήμα συναγερμού γιατί θα ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Γι’ αυτό όπως και στην προηγούμενη φάση πρέπει να ληφθούν όποια μέτρα χρειάζονται για να ανακοπεί η πανδημία. Δεν μπορούμε να περιμένουμε όταν βλέπουμε το πρόβλημα να έρχεται. Η κατάσταση εκτιμάται καθημερινά. Τα μέτρα μελετώνται και θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό ύστερα από τις εισηγήσεις των ειδικών».

Τι κλείνει, τι μένει ανοιχτό – Πώς θα γίνονται οι μετακινήσεις

Αυτό που θα επανέλθει, πάντως, είναι το μήνυμα στον πενταψήφιο αριθμό13033, προκειμένου να μπορούμε να μετακινηθούμε, ενώ θα απαγορευτούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό και από τις 21:00 έως τις 05:00. Κλειστά σχολεία θα έχουμε αλλά όχι σε όλες τις βαθμίδες, ενώ λιανεμπόριο και εστίαση αναμένεται να κατεβάσουν ρολά.

Αναλυτικά:

Ανοιχτά

Καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων, όπως σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ και pet shopΚαταστήματα εστίασης μόνο για delivery και take awayΚομμωτήρια και κέντρα αισθητικήςΞενοδοχεία, βιομηχανία και χονδρεμπόριοΔημοτικά και νηπιαγωγείαΠρατήρια ΒενζίνηςΦαρμακεία

Κλειστά

ΛιανεμπόριοΕστίασηΓυμνάσια, Λύκεια και Πανεπιστήμια (θα συνεχίσουν με τηλεκπαίδευση)Φροντιστήρια (θα συνεχίσουν με τηλεκπαίδευση)Γυμναστήρια

Επαναφορά του 13033

Η αποστολή των SMS στο 13033 θα γίνεται ως εξής: Αριθμός λόγου εξόδου από 1 έως 6 (κενό) ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

Ο αριθμός 1 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρόΟ αριθμός 2 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)Ο αριθμός 3 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση στην τράπεζα σε μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγήΟ αριθμός 4 αντιστοιχεί σε: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκηΟ αριθμός 5 αντιστοιχεί σε: Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.Ο αριθμός 6 αντιστοιχεί σε: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.Όσοι στέλνουν SMS θα λαμβάνουν ως απάντηση: Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας – Σε περίπτωση ελέγχου, θα πρέπει να επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα.Από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για λόγους εργασίας, με βεβαίωση εργοδότη τύπου Α, χωρίς την αποστολή SMS.

Στις 15:00 οι ανακοινώσεις Σταϊκούρα για τα νέα μέτρα – Στις 18:00 παίρνει σειρά ο Χαρδαλιάς

Τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη (05/11) στις 12:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, θα εξειδικεύσουν αργότερα με δύο συνεντεύξεις τύπου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Πιο συγκεκριμένα, στις 15:00 ο Χρήστος Σταϊκούρας, από το Υπουργείο Οικονομικών θα παρουσιάσει τα μέτρα οικονομικής στήριξης και στις 18:00, ο Νίκος Χαρδαλιάς, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, θα προβούν σε ανακοινώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων προστασίας για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι στο υπουργείο Οικονομικών οι συσκέψεις είναι συνεχείς, καθώς αναμένεται νέο κύμα ύφεσης και θα ανακοινωθούν νέα μέτρα.
Η χώρα ξανά σε γενική καραντίνα 

Ο κύβος ερρίφθη για δεύτερο καθολικό lockdown στην Ελλάδα, το οποίο θα έχει διάρκεια ενός μήνα, όπως αποκάλυψε το απόγευμα της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, την ώρα που τα επιδημιολογικά στοιχεία επιδεινώνονται στη χώρα και το ΕΣΥ πιέζεται. Σύμφωνα με πληροφορίες το lockdown θα ισχύσει από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου.

Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από τον Στέλιο Πέτσα νωρίτερα ότι η χώρα δεν θα μπει ξανά σε καραντίνα, ο κ. Κικίλιας -μιλώντας στον ΑΝΤ1 λίγο μετά την ανακοίνωση του «μαύρου» τριπλού ρεκόρ με 2.646 νέα κρούσματα, 18 νέους θανάτους και 179 διασωληνωμένους, αποκάλυψε ότι «η εισήγηση των λοιμωξιολόγων και τον επιδημιολόγων είναι lockdown σε όλη τη χώρα για έναν μήνα».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έκαναν δεκτή την εισήγηση των λοιμωξιολόγων, ενώ παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που θα κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Επίσης, σε ερώτηση για το εάν το lockdown θα ξεκινήσει από την Παρασκευή, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι «είναι στη διάθεση της κυβέρνησης τα στοιχεία όλα, με βάση τα logistics, και πώς μπορούν να εφαρμοστούν, το ταχύτερο δυνατόν».

Στη συνέχεια, ο κ. Κικίλιας στάθηκε και στην πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, λόγω των περιστατικών covid-19 και τον υψηλό αριθμό ατόμων που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ. Μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας τόνισε πως «η χώρα σιγά σιγά περνάει στο κόκκινο».

Τι θα γίνει με δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια

Όσον αφορά τα σχολεία, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι η εισήγηση των λοιμωξιολόγων είναι να κλείσουν γυμνάσια και λύκεια σε όλη τη χώρα και να μείνουν ανοικτά μόνο τα δημοτικά. Ακόμη όμως δεν είναι ξεκάθαρο τι θα αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα γυμνάσια.

Υπενθυμίζεται ότι οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν την Πέμπτη, στις 12.00, στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό και τον κ. Τσιόδρα.

Τσίπρας: Εγκληματικές ευθύνες, ολιγωρία και αδράνεια της κυβέρνησης

Από τη Θεσσαλονίκη, την αγωνία του για την κατάσταση με τον κορονοϊό στη Βόρεια Ελλάδα, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας. Τη χαρακτήρισε δραματική και έκανε λόγο για εγκληματικές ευθύνες, ολιγωρία και αδράνεια της κυβέρνησης. Ζήτησε την άμεση επίταξη ιδιωτικών κλινικών τονιζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μικροκομματικές συμπεριφορές και όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε την μάχη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Ξανθός για δηλώσεις Κικίλια: Η αμετροέπεια σε στιγμές κρίσης είναι τραγική

Για αμετροέπεια που σε στιγμές κρίσης είναι «τραγική και εκθέτει», κατηγορεί τον υπουργό Υγείας ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Απαντώντας στις δηλώσεις του υπουργού στον ΑΝΤ1, ο κ. Ξανθός αναφέρει: «Την ώρα της αναγγελίας του lockdown και της κατάρρευσης του κυβερνητικού success story, δεν μπορεί ο κ. Κικίλιας να λέει ανερυθρίαστα ότι όσα έκανε η κυβέρνηση σε λίγους μήνες στο Σύστημα Υγείας δεν έγιναν επί 46 χρόνια, από τη μεταπολίτευση και μετά! Αν είναι έτσι τότε γιατί οι αντοχές του ΕΣΥ εξαντλήθηκαν από την αρχή του δεύτερου επιδημικού κύματος; Κοροϊδία λοιπόν η “θωράκιση”, ο “διπλασιασμός των ΜΕΘ”, οι “χιλιάδες προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού”;».

Καταλήγοντας ρωτάει: «Ποιος λέει την αλήθεια, ο υπουργός ή άνθρωποι της “πρώτης γραμμής” και η σκληρή πραγματικότητα των νοσοκομείων; Η κοινωνία αυτή την ώρα απαιτεί ειλικρίνεια, σχέδιο και κυρίως ασφάλεια για την υγεία, την εργασία και το εισόδημα των ανθρώπων. Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι φανερό δεν μπορεί να τα εγγυηθεί».

ΣΥΡΙΖΑ: Ομολογία παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Ομολογία παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την αναμενόμενη ανακοίνωση του δεύτερου lockdown.

«Περιμέναμε από τον κ. Μητσοτάκη στην παρέμβασή του να προσπαθήσει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Να εξηγήσει, πώς αφού έχασε τον έλεγχο της πανδημίας, πώς ενώ επί 8 μήνες δεν έκανε τίποτα για να προετοιμάσει τη χώρα και το ΕΣΥ για το δεύτερο κύμα, πώς αφού το Σάββατο ανακοίνωσε «σχέδιο ενός μήνα», βλέπει τώρα το τραγικό αδιέξοδο της πολιτικής του, βλέπει το ΕΣΥ να έχει φτάσει ήδη στα όριά του και σπεύδει να αναιρέσει το σχέδιό του μόλις μετά από 4 μέρες, και τον εκπρόσωπό του μόλις λίγες ώρες μετά τις πρωινές διαβεβαιώσεις πως δεν επίκειται άμεσα lockdown», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και συμπληρώνει ότι «η ανακοίνωση δεύτερου lockdown αποτελεί εκ των πραγμάτων και ολική ομολογία παταγώδους αποτυχίας της κυβέρνησής του κ. Μητσοτάκη να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση και να προετοιμάσει τη χώρα».

«Ακόμη όμως και τις ανακοινώσεις του κ. Μητσοτάκη έσπευσε να τις προαναγγείλει ο εξαφανισμένος από τη διαχείριση της πανδημίας, Υπουργός Υγείας.
Μια κυβέρνηση όμως, που δεν μπορεί να συντονιστεί ούτε στις ανακοινώσεις, δύσκολα μπορεί να πείσει και να καθησυχάσει την ελληνική κοινωνία ότι μπορεί να αντιμετωπίσει στοιχειωδώς αποτελεσματικά την υγειονομική αλλά και την οικονομική κρίση που πυροδοτεί» καταλήγει.

Keywords
γινονται, κλειστα σχολεια, υφυπουργός υγείας, σχολεια, pet, delivery, sms, φαρμακεια, τραπεζες, ηλεκτρονική, κηδεία, βεβαίωση, νέα, lockdown, ΑΝΤ1, logistics, τσιπρας, ελλαδα, επιταξη, αμετροέπεια, success, ειλικρίνεια, νεα δημοκρατια, συριζα, εθνικη τραπεζα, κικιλιας, σταση εργασιας, μετρο, αλλαγη ωρας, θεσσαλονικη, βασιλικος γαμος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2013, ξανα, κοινωνια, οικονομικη κριση, ηλεκτρονική, το θεμα, γαμος, εργασια, θεμα, νεα μετρα, πιεση, τα νεα, υγεια, υπουργειο οικονομικων, ωρα, αγωνια, αδρανεια, αυξηση, αμετροέπεια, βεβαίωση, βορεια, βραδυ, γινει, γινεται, δευτερο, διευθυνση, δειτε, δηλωσεις, ειλικρίνεια, ενημερωση, επιθετο, ερχεται, εστιαση, ζωης, ζωο, κηδεία, υφυπουργος, κυβερνηση, κυμα, κινηση, λειτουργια, λογο, μαξιμου, μηνες, μητσοτακης, μινι, ονομα, ορια, πεμπτη, προσληψεις, πρωι, σαββατο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, σουπερ μαρκετ, σουπερ, σχεδιο, ταυτοτητα, υφυπουργός υγείας, φαρμακειο, χρηστος, ωρες, ασφαλεια, delivery, δημοτικα, ερωτησεις, εθνικο, χωρα, υπουργειο, logistics, pet, πηγες, πληροφοριες, σημα, sms, success, σωτηρης, τραπεζα, υγειας
Τυχαία Θέματα