Στήριξη Μακρόν – Μέρκελ σε Ελλάδα και Κύπρο: Σταθερότητα και σεβασμός στο διεθνές δίκαιο (video)

Την Άγκελα Μέρκελ υποδέχτηκε το απόγευμα της Πέμπτης (20/08) ο Εμανουέλ Μακρόν στον πύργο Μπρεγκανσόν, τη θερινή προεδρική κατοικία στη γαλλική Ριβιέρα και μίλησαν για «καυτά» προβλήματα, όπως το θέμα στην Ανατολική Μεσόγειο, προσφέροντας αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο.

Στη γαλλική θερινή προεδρική κατοικία στο Φορ

ντε Μπρεγκανσόν ο πρόεδρος της Γαλλία και η Καγκελάριος της Γερμανίας συμφώνησαν στην ανάγκη να διαφυλαχθεί η σταθερότητα και ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν, που είπε: «Στην Ανατολική Μεσόγειο εντείνουμε τη διμερή μας συνεργασία πάνω στο στόχο της ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία έχουμε τον ξεκάθαρο εθελοντισμό και την αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο».

Επίσης οι δύο πολιτικοί ανέφεραν ότι «δεν θα γίνει ανεκτή καμία απειλή κυριαρχικών δικαιωμάτων χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Θέλουμε την αποκλιμάκωση των εντάσεων και τον σεβασμό της κυριαρχίας», τόνισε ο γάλλος πρόεδρος, έχοντας στο πλευρό του την καγκελάριο της Γερμανίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε πως η διπλωματία χωρίς τις κόκκινες γραμμές δεν υπάρχει, αλλά και η στρατιωτική ισχύς χωρίς διπλωματία δεν παράγει αποτέλεσμα. Όπως τόνισε η στάση της Γερμανίας και της Γαλλίας είναι συμπληρωματικές η μία της άλλης στην Ανατολική Μεσόγειο. Από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ τόνισε πως η Γερμανία έχει ταχθεί υπέρ του διαλόγου, αλλά δεν θα γίνει ανεκτή η απειλή της κυριαρχίας κρατών μελών της ΕΕ.

Στην ατζέντα των συνομιλιών τους περιλαμβάνεται ο συντονισμός των ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Covid-19, ο πολυετής προϋπολογισμός της ΕΕ μετά τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, το Brexit, η κλιματική κρίση, το εμπόριο και η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης.

Αυτά τουλάχιστον ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το Ελιζέ. «Οι δύο ηγέτες θα εξετάσουν την κατάσταση στον Λίβανο, τη Λευκορωσία και την ανατολική Μεσόγειο», προσέθετε η ανακοίνωση, «όπως και οι σχέσεις της ΕΕ με τους “μεγάλους εταίρους” της, όπως είναι η Κίνα και η Αφρική».

Ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχτηκε με θερμότητα τη γερμανίδα καγκελάριο. Είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η καγκελάριος προσκαλείται στη επίσημη κατοικία του εκάστοτε προέδρου της Γαλλίας. Μετά την επίσημη συνάντηση εργασίας, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου.

Ich freue mich über das außergewöhnliche gemeinsame Engagement unserer beiden Länder, sowohl auf bilateraler als auch auf europäischer und internationaler Ebene. Gemeinsam sind wir stärker. https://t.co/rGOtq3pJu4

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) August 20, 2020

Namaste is Global !
When Emmanuel Macron, President of France and Angela Merkel, Chancellor of Germany greet each other with Namaste pic.twitter.com/oOkjOyC2pE

— Ajit kumar (@connectajitcpr) August 20, 2020

Der Besuch von Kanzlerin Merkel diesen Donnerstag bei Frankreichs Präsident ist symbolhaft. Einmal im Jahr erwählt Macron Brégançon an der Côte d’Azur zum Schauplatz der großen Politik. https://t.co/T15uVj69YC

— SZ Politik (@SZ_Politik) August 20, 2020

Keywords
Τυχαία Θέματα