Στην αντεπίθεση το ΥΠΕΞ: Να αποσύρει η Τουρκία την παράνομη NAVTEX – Διάβημα προς την Άγκυρα

Στην αντεπίθεση περνά η ελληνική διπλωματία ύστερα από την έκδοση της νέας παράνομης τουρκικής NAVTEX για το «Oruc Reis», με το υπουργείο Εξωτερικών να ενημερώνει τους συμμάχους για τη νέα τουρκική πρόκληση. Με διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα… Και με αντι-NAVTEX απάντησε η Ελλάδα στην Τουρκία.

Η Τουρκία με την έκδοση νέας παράνομης Navtex για την περίοδο 1-14 Νοεμβρίου, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της ελληνικής

υφαλοκρηπίδας, προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι συνεχίζει να αγνοεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, αναφέρει σχετικά το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, η ενέργεια αυτή δημιουργεί περαιτέρω ένταση σε μια ευάλωτη περιοχή στην οποία η προσοχή είναι αυτή τη στιγμή στραμμένη στην παροχή βοήθειας και στην έκφραση μηνυμάτων στήριξης και αλληλεγγύης.

Οι ενέργειες αυτές δείχνουν εκ νέου ότι η Τουρκία συνεχίζει να δρα σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου, το οποίο καλούσε την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειες αυτές.

Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την παραβατική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά…

Και με αντι-NAVTEX απάντησε η Ελλάδα στην Τουρκία

Εν τω μεταξύ, μετά την απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ και το διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα, ο σταθμός του Ηρακλείου στην Κρήτη της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού εξέδωσε αντι-NAVTEX με αφορμή τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες του «Oruc Reis» νοτιοανατολικά της Ρόδου.

Η ελληνική NAVTEX σημειώνει ότι η τουρκική NAVTEX αφορά σε «παράνομη και μη εξουσιοδοτημένη δραστηριότητα», σε περιοχή που «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Επίσης, καλεί τους ναυτιλομμένους να αγνοήσουν την τουρκική NAVTEX τονίζοντας ότι ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού έχει την αρμοδιότητα να εκδίδει μηνύματα NAVTEX στη συγκεκριμένη περιοχή.

Νωρίτερα, ο σταθμός της υδρογραφικής υπηρεσίας της Αττάλειας εξέδωσε αναγγελία για έρευνες του «Oruc Reis» και συνοδευτικών του πλοίων σε θαλάσσια περιοχή 16 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά από τη Ρόδο και 50 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο.

Ολόκληρη η ελληνική Navtex:

ZCZC HA34

312200 UTC OCT 20

IRAKLEIO RADIO NAVWARN 647/20 SOUTH EAST CRETAN SEA

1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA32-1364/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND

ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE GREEK CONTINENTAL SHELF. IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX MESSAGE NUMBER FA32-1364/20.

3. CANCEL THIS MESSAGE 142059 UTC NOV 20.

Πέτσας: Το θέμα της Τουρκίας είναι ευρωπαϊκό

Την ίδια ώρα, το θέμα της Τουρκίας είναι πλέον ευρωπαϊκό, διαμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τη νέα τουρκική Navtex στα νότια της Ρόδου.

«Στο παρελθόν είχαμε κτίσει πάνω στα ερείπια μια καλή συνεργασία οι δυο λαοί και οι δύο χώρες, τη λεγόμενη “διπλωματία των σεισμών”, κάτι που οδήγησε σε ύφεση και ειρήνη. Η “διπλωματία των Navtex” οδηγεί σε ένταση και σύγκρουση, κι αυτό πρέπει να αποφευχθεί. Ας αφήσουμε τα προκλητικά θέματα που οδηγούν σε στρατικοποίηση που κανείς δε θέλει και ας προχωρήσουμε σε ειλικρινή συζήτηση», επεσήμανε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του «ΣΚΑΪ».

Διαπίστωσε δε, ότι το τουρκικό ζήτημα έχει ξεφύγει πλέον από τις διμερείς σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας. «Είναι ευρωπαϊκό, αγγίζει τις ευρωτουρκικές σχέσεις είτε αυτό έχει να κάνει με τα γεωπολιτικά συμφέροντα είτε με την οικονομική συνεργασία είτε με το μεταναστευτικό», υπογράμμισε, ακόμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. 

Επανέλαβε, πάντως, την πρόθεση της Ελλάδας για έναρξη διερευνητικών επαφών, κάτι το οποίο παραμένει στο τραπέζι. Όπως ξεκαθάρισε, ωστόσο, το πλαίσιο αυτών των επαφών θα πρέπει να είναι συγκεκριμένο και να αφορά τη μοναδική διαφορά των δύο χωρών, δηλαδή την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

Επικοινωνία Μπορέλ – Δένδια για Σάμο και περιφερειακές εξελίξεις

Εν τω μεταξύ, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, επικοινώνησε τηλεφωνικά ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ κι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέπ Μπορέλ, για να εκφράσει τα συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή του για τον ισχυρό σεισμό των 6.7 Ρίχτερ που έπληξε τη Σάμο, με το νησί να μετράει τις «πληγές» του. Οι άνθρωποι της Κομισιόν από την Παρασκευή (30/10) είχαν εκφράσει τη συμπαράστασή τους.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter, εξετάσθηκαν επίσης οι περιφερειακές εξελίξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα