Σεισμός στη Σάμο: Mετράει τις «πληγές» του το νησί – Συνεχίζονται οι μετασεισμοί (video)

Σε σκηνές, που έχει φέρει και ο στρατός, σε ξενοδοχεία και σε αυτοκίνητα για δεύτερη νύχτα, οι κάτοικοι της Σάμου είναι αναγκασμένοι να μείνουν μακριά από τα σπίτια τους από τον φόβο των μετασεισμών, που συνεχίζονται, μετά την ισχυρή δόνηση των 6,7 Ρίχτερ της Παρασκευής (30/10) στα βόρεια του νησιού. Στο νησί 57 μηχανικοί για αυτοψίες…

Φάνηκε από το πρώτο φως της μέρας το μέγεθος της καταστροφής, οι ζημιές στα κτήρια, σε υποδομές, σε δρόμους, λιμάνια, σε αυτοκίνητα

που τα καταπλάκωσαν τα μπάζα. Με το νησί να θρηνεί τον χαμό των δυο νεαρών παιδιών, τα οποία την Κυριακή (01/11) θα οδηγηθούν στην τελευταία τους κατοικία, με τον πατέρα του 17χρονου Άρη να συγκλονίζει.

Αυτοψία των μηχανικών στο Άνω Βαθύ. Πολλά ερείπια και ακατάλληλα κτίρια. Η κάμερα του @ALPHA_TV καταγράφει.#σεισμος #Σαμος pic.twitter.com/zpE5ZtNGBj

— Alexis Kouvelis (@alexkouvelis) November 1, 2020

Όπως αναφέρθηκε, συνεχίζει να «χορεύει» στον ρυθμό των Ρίχτερ η Σάμος, αφού πάνω από 30 μετασεισμοί σημειώθηκαν από το απόγευμα του Σαββάτου (31/10) μέχρι το πρωί της Κυριακής (01/11). Οι δύο από αυτούς ήταν 4,2 Ρίχτερ και μάλιστα σημειώθηκαν απανωτοί. Όλοι είχαν επίκεντρο κοντά στο νησί.

Η μετασεισμική δραστηριότητα είναι πολύ έντονη, καθώς από μέσα σε 24 ώρες από τον σεισμό των 6,7 Ρίχτερ έχουν εκδηλωθεί πάνω από 70 μετασεισμοί. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι μόνον ένας ήταν άνω των 5 Ρίχτερ. Σε κάθε περίπτωση, οι σεισμολόγοι υπογραμμίζουν ότι το χρονικό διάστημα έως τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και απαιτείται μεγάλη επαγρύπνηση.

Μηχανικοί των Δήμων και κλιμάκια που έφτασαν στο νησί ξεκίνησαν τις αυτοψίες για να διαπιστωθεί πόσα από τα σπίτια που επλήγησαν μπορούν να κατοικηθούν ξανά.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έως το τέλος της μέρας πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε 215 κτήρια στο Βαθύ και στο Καρλόβασι, σε 14 σχολικές μονάδες στο Βαθύ και στο Άνω Βαθύ, στα δύο λιμάνια του νησιού, στο Βαθύ και στο Καρλόβασι αντίστοιχα, στην Εκκλησία Κοίμησης της Θεοτόκου στο Καρλόβασι και στα 5 κτίρια, που είναι φοιτητικές εστίες στο Καρλόβασι.

Σε πολλά σημεία του νησιού οι καταστροφές είναι μεγάλες. Στο Βαθύ καταστράφηκαν πολλά παλιά πετρόχτιστα κτήρια. Κατά μήκος του λιμανιού οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων προσπαθούσαν μετά τον σεισμό να αντλήσουν τα νερά από τα κύματα που όρμηξαν στη στεριά, μετά την μεγάλη σεισμική δόνηση. Όλη η περιοχή γέμισε με πέτρες, συντρίμμια, φερτά υλικά, τόνους λάσπης.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα έξω και από το Πυθαγόρειο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε το Σάββατο (31/10) τη Σάμο και υποσχέθηκε ταχείες διαδικασίες για τις αποζημιώσεις προς τους πληγέντες. «Χρέος της Πολιτείας είναι να σταθεί δίπλα στο νησί, να εκταμιευθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα οι σχετικές αποζημιώσεις, ώστε η Σάμος να ξαναβρεί το συντομότερο δυνατόν τους φυσιολογικούς της ρυθμούς», είπε μεταξύ άλλων.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, οι δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για έξι μήνες, δηλαδή έως τις 30 Απριλίου του 2021.

Επίσης, η διοίκηση του ΟΑΕΔ αποφάσισε την αυτόματη ανανέωση όλων των δελτίων ανεργίας των Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της Σάμου και του Αγ. Κήρυκα Ικαρίας που έληξαν ή λήγουν στο χρονικό διάστημα από τις 30 Οκτωβρίου έως και τις 30 Νοεμβρίου. Επίσης, το ΚΠΑ2 Σάμου θα αναστείλει τη λειτουργία του για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο από τις αρμόδιες αρχές.

Από τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό στη Σάμο, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έστειλε κλιμάκιο 10 μηχανικών για τη διενέργεια αυτοψιών και για την εκτίμηση των ζημιών στα πληγέντα κτίρια (δημόσια κτίρια, κατοικίες, ναούς), αλλά και τα λιμάνια του νησιού.

Το Σάββατο (31/10) ενισχύθηκε το δυναμικό με κλιμάκιο 47 μηχανικών του υπουργείου.

Αναλυτικά το νέο κλιμάκιο αποτελείται από:

· 16 μηχανικούς της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) Βορείου Ελλάδος.

· 21 μηχανικούς της ΔΑΕΦΚ Κεντρικής Ελλάδος.

· 5 μηχανικούς της Κτιριακές Υποδομές (ΚΤΥΠ) Α.Ε.

· 4 μηχανικούς και έναν μελετητή της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών

Το κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης, εξειδικευμένο στις λιμενικές υποδομές, πραγματοποιεί επιθεώρηση στα λιμάνια του νησιού, που έχουν υποστεί ζημιές από τη σεισμική δόνηση. Παράλληλα, οι πέντε μηχανικοί της ΚΤΥΠ Α.Ε. έχουν ξεκινήσει επιθεώρηση σε σχολικές μονάδες και στις μονάδες υγείας του νησιού.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για έξι μήνες το νησί

Όπως αναφέρθηκε, σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για έξι μήνες κηρύχθηκαν οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης του σεισμού, δηλαδή από 30 Οκτωβρίου, και για έξι μήνες, δηλαδή έως και 30 Απριλίου 2021.

Στόχος είναι η αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και η διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης 6,7 Ρίχτερ που εκδηλώθηκε στην περιοχή, την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου.

Η Σάμος μετράει τις πληγές της, καθώς έχουν σημειωθεί πολλές καταστροφές σε σπίτια, ενώ πολλά σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν από τα μικρά τσουνάμι, που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός.

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα