Στην αντεπίθεση κατά της ΕΕ η Άγκυρα για τις κυρώσεις – Για «κήρυξη πολέμου» μιλάει ο τουρκικός Τύπος

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας τονίζει πως η γειτονική χώρα θα προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της στην ανατολική ΜεσόγειοΗ Τουρκία χαρακτηρίζει αβάσιμους τους «ισχυρισμούς ότι με την επιστολή της στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2019 η Τουρκία έχασε 92 χιλιάδες χλμ. υφαλοκρηπίδας και την κυριαρχία κάποιων νησιών»Λάβρος ο τουρκικός Τύπος κατά της Ευρώπης
– «Κυρώσεις κατά της Τουρκίας που ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου».

Την ώρα που δεν υπήρξε συμφωνία στη συζήτηση στις Βρυξέλλες για κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις παράνομες ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ, η γειτονική χώρα αντέδρασε και τονίζει πως θα προστατεύσει τα δικαιώματα και συμφέροντά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της στην ανατολική Μεσόγειο.

Την Παρασκευή (12/07) ο τουρκικός Τύπος παρουσιάζεται λάβρος κατά της Ευρώπης λόγω των κυρώσεων που… έρχονται. Οι γείτονες κάνουν λόγο ακόμα και για «κήρυξη πολέμου» κατά της Τουρκίας, «μιλώντας» για τις εξαγγελίες της Ε.Ε.

Όσον αφορά στην αντίδραση της Τουρκίας το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε νέα ανακοίνωση και, εκτός των άλλων, χαρακτηρίζει αβάσιμους τους «ισχυρισμούς ότι με την επιστολή της στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2019 η Τουρκία έχασε 92 χιλιάδες χλμ. υφαλοκρηπίδας και την κυριαρχία κάποιων νησιών».

«Αυτοί οι αβάσιμοι ισχυρισμοί οι οποίοι πηγάζουν από μεγάλη έλλειψη γνώσης ή εσκεμμένη διαστρέβλωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η κυβέρνησή μας είναι πλήρως αποφασισμένη να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας στην υφαλοκρηπίδα μας στην ανατολική Μεσόγειο που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Η στάση μας σχετικά με τα εξωτερικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας έχει κατατεθεί στα Ηνωμένα Έθνη από το 2004 μέχρι σήμερα με διάφορες αφορμές. Δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στη στάση μας αυτή η οποία αποτελεί εθνική κρατική πολιτική», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, σύμφωνα με το κυπριακό πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

Υπενθυμίζεται ότι χωρίς συμφωνία για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης (12/07) η συζήτηση σε επίπεδο μόνιμων εθνικών αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες, καθώς, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Κύπρος διαφώνησε με την παράγραφο που αναφέρεται σε περαιτέρω μέτρα, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει τις παράνομες δραστηριότητες.

Διαφώνησε η Κύπρος, καθώς στην τελευταία παράγραφο του προσχεδίου της δήλωσης, αναγραφόταν πως η ΕΕ είναι έτοιμη να επιβάλει επιπλέον «περιοριστικά» μέτρα στην Τουρκία, αν η Άγκυρα συνεχίσει τις γεωτρήσεις. Ωστόσο, η Κύπρος επιθυμούσε να αντικατασταθεί με «στοχευμένα» μέτρα.

Την Παρασκευή (12/07) πρώτο θέμα σε όλες τις τουρκικές εφημερίδες είναι οι κυρώσεις που εξετάζει να επιβάλει η Ε.Ε. κατά της Τουρκίας λόγω της στάσης της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η εφημερίδα «Σοζτζού» στην πρώτη σελίδα αναφέρει: «Άντε από εδώ Ευρώπη». Και συνεχίζει: «Όταν η Ελλάδα, το Ισραήλ και Ε/Κ διοίκηση πραγματοποιούν γεωτρήσεις, δεν βγάζουν άχνα. Όταν η Τουρκία κάνει το ίδιο πράγμα, την απειλούν με κυρώσεις, γίνονται θρασείς. Το διπλό πρόσωπο της Ε.Ε. φαίνεται και πάλι».

Η «Τζουμχουριέτ» έχει τίτλο στο πρωτοσέλιδο: «Μεσογειακός κλοιός». Η «Τουρκιέ» σημειώνει στην πρώτη σελίδα: «Ευρωπαϊκές απειλές για την ανατ. Μεσόγειο». Η «Ακσάμ» γράφει: «Κυρώσεις κατά της Τουρκίας που ισοδυναμούν με κήρυξη πολέμου».

Keywords
Τυχαία Θέματα