LIVE: Στην Ολομέλεια η κατάργηση της μείωσης των συντάξεων – Σε θέση «μάχης» τα κόμματα

Η σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια αναμένεται να έχει χαρακτηριστικά έντονης αντιπαράθεσηςΑναμένονται ομιλίες των πολιτικών αρχηγώνΗ κυβερνητική πλειοψηφία στόχο έχει να προσδώσει στην αποψινή ψηφοφορία μείζονα συμβολισμό για τη μετά το μνημόνιο εποχή

Στην Ολομέλεια συζητείται και ψηφίζεται σήμερα, Τρίτη, η κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων.

Η σημερινή συζήτηση αναμένεται να έχει

χαρακτηριστικά έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στους βουλευτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης με «φόντο» τον νόμο Κατρούγκαλου.

To altsantiri.gr μεταδίδει ζωντανά τη διαδικασία:



Η συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και υπουργείου Εργασίας «Κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων, ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία της Οδηγίας 2016/97/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Ιανουαρίου 2016 σχετικά με τη διανομή ασφαλιστικών προϊόντων και άλλες διατάξεις», ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί.

Οι θέσεις κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Η κυβερνητική πλειοψηφία στόχο έχει να προσδώσει στην αποψινή ψηφοφορία μείζονα συμβολισμό για τη μετά το μνημόνιο εποχή, σύμφωνα με πηγές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο κλίμα αυτό θεωρείται βέβαιη, από κοινοβουλευτικές πηγές, η παρουσία του πρωθυπουργού στη σημερινή συζήτηση ο οποίος θα απευθυνθεί όχι μόνο στους συνταξιούχους αλλά και στους νέους καθώς στο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί και η τροπολογία για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, για νέους έως 25 ετών.

Στον αντίποδα η αξιωματική αντιπολίτευση, αν και ψηφίζει την κατάργηση των διατάξεων περί μείωσης των συντάξεων, επιφυλάσσει οξεία κριτική στην κυβέρνηση την οποία επικρίνει ότι «ξεψηφίζει» σήμερα διατάξεις που ήταν αχρείαστες. Τη θέση αυτή θα επαναλάβει και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης που, σύμφωνα με πηγές από την Πειραιώς, επίσης θα παραστεί στη συζήτηση στη Βουλή.

Στο νομοσχέδιο κατατέθηκε η τροπολογία για την ένταξη του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» σε οργανικές μονάδες των ΟΤΑ α’ βαθμού και τη στέλεχωσή τους με μόνιμο προσωπικό. Πρόκειται για την υλοποίηση μιας ακόμη δέσμευσης του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ.

Επίσης στο νομοσχέδιο υπάρχουν και διατάξεις φορολογικού ενδιαφέροντος, ανάμεσα στις οποίες και εκείνες για τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις συζύγων αλλά και διατάξεις με τις οποίες η ΑΑΔΕ θα έχει τη δυνατότητα να απευθύνει αυτοματοποιημένα μαζικά αιτήματα πληροφοριών (τραπεζικούς λογαριασμούς, δανειακές συμβάσεις κλπ) σε τραπεζικά ιδρύματα.

Τέλος, στο νομοσχέδιο έχει κατατεθεί και η τροπολογία με το πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα ηλικίας έως 25 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα