Με 10 δισ. ευρώ ο Μακρόν θέλει να κατευνάσει τα «κίτρινα γιλέκα» – Σφοδρές οι αντιδράσεις

Στο διάγγελμά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας χαρακτήρισε δικαιολογημένη και βαθιά την οργή που εκφράζουν τα «κίτρινα γιλέκα»Ο γάλλος Πρόεδρος εξήγγειλε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ χωρίς την επιβάρυνση του εργοδότηΗ αριστερά και η κεντροαριστερά απέρριψαν τις εξαγγελίες του Εμανουέλ Μακρόν

Τα έκτακτα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε τη Δευτέρα ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ως απάντηση στις μαζικές κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» αναμένεται να κοστίσουν μεταξύ 8 και 10 δισεκατομμυρίων ευρώ,

ενώ την επόμενη μέρα του διαγγέλματος έχουν ήδη ξεσπάσει αντιδράσεις.

Σε διάγγελμά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας χαρακτήρισε δικαιολογημένη και βαθιά την οργή που εκφράζουν τα «κίτρινα γιλέκα», ωστόσο καταδίκασε τη βία και τις ταραχές των τελευταίων ημερών.

Μεταξύ άλλων, εξήγγειλε αύξηση του κατώτατου μισθού (Smic) κατά 100 ευρώ χωρίς την επιβάρυνση του εργοδότη.

Κάλεσε τις επιχειρήσεις, εφόσον έχουν τη δυνατότητα, να χορηγήσουν στους εργαζομένους τους ένα επίδομα στο τέλος του έτους, ενώ ανακοίνωσε πως η αμοιβή για τις υπερωρίες δεν θα υπόκειται σε φόρους από το 2019. Προανήγγειλε, δε, «πάγωμα» της αύξησης της κοινωνικής εισφοράς για τους συνταξιούχους με συντάξεις κάτω των 2.000 ευρώ.

«Εδώ και 1,5 χρόνο προσπαθούμε αλλά δεν καταφέραμε να δώσουμε απάντηση σε προβλήματα που έρχονται από παλιά», σημείωσε ενώ στάθηκε στην ανάγκη ενότητας. Όπως τόνισε, «ένας λαός που διχάζεται σε τέτοιο βαθμό δεν έχει μακροπρόθεσμη ελπίδα», ενώ απευθυνόμενος στους Γάλλους πολίτες είπε πως «εσείς μου δίνετε νομιμοποίηση, κανείς άλλος».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό αρμόδιο για τη Δημόσια Διοίκηση, Ολιβιέ Ντισόπτ, τα μέτρα που εξήγγειλε ο Γάλλος πρόεδρος θα κοστίσουν μεταξύ οκτώ και 10 δισ. ευρώ. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία εξεύρεσης πόρων.

Αντιδρά η αριστερά της Γαλλίας

Η αριστερά και η κεντροαριστερά απέρριψαν τις εξαγγελίες του Εμανουέλ Μακρόν περί αύξησης του κατώτερου μισθού και περί περικοπών φόρων τις οποίες έκανε σε μια πολυαναμενόμενη ομιλία του με προφανή σκοπό να κατευνάσει την οργή των λεγόμενων «κίτρινων γιλέκων».

Ο Μακρόν μοιάζει να νομίζει πως θα «μοιράσει λίγο χαρτζιλίκι και θα καλμάρει την εξέγερση των πολιτών που έχει ξεσπάσει», σχολίασε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, ηγέτης του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία (ριζοσπαστική αριστερά). Κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας ανήγγειλε μέτρα το κόστος για τα οποία θα βαρύνει «τον απλό πολίτη» και όχι «αυτούς που έχουν μεγάλο πλούτο».

Ο Μελανσόν δήλωσε ακόμη πως «πιστεύει» πως «η πέμπτη πράξη» του δράματος «θα παιχτεί το Σάββατο», αναφερόμενος στις νέες διαδηλώσεις που προγραμματίζονται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Από την πλευρά του ο Ολιβιέ Φορ, ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος (κεντροαριστερά) στηλίτευσε επίσης το γεγονός πως ο πρόεδρος Μακρόν ανήγγειλε μέτρα το κόστος των οποίων θα το επωμιστούν οι φορολογούμενοι.

Αλλά κι ένα από τα πρόσωπα που ήλθαν στο προσκήνιο χάρη στο κίνημα των «κίτρινων γιλέκων» επίσης φάνηκε να μην πείθεται από την ομιλία του αρχηγού του γαλλικού Κράτους. «Σε όρους ουσίας, αυτά είναι ημίμετρα», είπε ο Μπενζαμέν Κοσί, τον οποίο έκανε δεκτό ο πρόεδρος Μακρόν την περασμένη εβδομάδα. Ο Κοσί πρόσθεσε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2 πως το Ελιζέ οφείλει να δώσει στους πολίτες «πολλά περισσότερα».

Keywords
Τυχαία Θέματα