Στα… σκαριά μπαταρία που φορτίζεται από τον ήλιο από Έλληνα της διασποράς

Μια νέα τεχνολογία με στόχο την πρώτη αυτοφορτιζόμενη – επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου – ιόντων μέσω ηλιακής ενέργειας αναπτύσσει η ομάδα του έλληνα ερευνητή της διασποράς, του καθηγητή Γιώργου Δημόπουλου του Πανεπιστημίου McGill του Καναδά.

Η νέα αυτή τεχνολογία έρχεται να λύσει το πρόβλημα με τις μπαταρίες λιθίου οι οποίες απαιτούν συχνή επαναφόρτιση λόγω της περιορισμένης ενεργειακής χωρητικότητάς τους.

Ο Γιώργος Δημόπουλος

Η

συσκευή που αναπτύσσουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου McGill και του ερευνητικού Ινστιτούτου Hydro-Quebec του Κεμπέκ, θα συλλέγει και θα αποθηκεύει ενέργεια χρησιμοποιώντας το φως του ήλιου.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι είναι δυνατό ο ένας πόλος (κάθοδος) μιας συμβατικής μπαταρίας λιθίου – ιόντων να «ευαισθητοποιηθεί» στο φως του ήλιου, ενσωματώνοντας ειδικά μόρια – φωτοσυλλέκτες.

Το επόμενο βήμα θα είναι να αναπτύξουν και τον άλλο πόλο (άνοδο), ώστε να κλείσουν το κύκλωμα της μπαταρίας, επιτρέποντας έτσι στην ενέργεια που παράγει η κάθοδος, να μεταφέρεται και να αποθηκεύεται στην άνοδο.

Αν τα καταφέρουν, θα έχουν δημιουργήσει την πρώτη στον κόσμο κατά 100% αυτοφορτιζόμενη ηλιακή μπαταρία λιθίου-ιόντων.

Ο έλληνας ερευνητής εκτιμά ότι θα χρειασθούν μερικά χρόνια ακόμη για να ολοκληρωθεί και το δεύτερο σκέλος του στόχου, αλλά αισιοδοξεί ότι τελικά η νέα μπαταρία θα παίξει σημαντικό ρόλο στις φορητές συσκευές του μέλλοντος.

Η ανακάλυψη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications».

Ποιος είναι ο Γιώργος Δημόπουλος

Ο Γιώργος Δημόπουλος αποφοίτησε από τη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων και Μεταλλουργών του ΕΜΠ και από το 1983 είναι καθηγητής της μηχανικής των υλικών στο Πανεπιστήμιο McGill. Σήμερα είναι πρόεδρος στη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων και Υλικών του καναδικού πανεπιστημίου και η έρευνά του εστιάζεται στα ανόργανα υλικά που έχουν περιβαλλοντικές και ενεργειακές εφαρμογές. Έχει στο ενεργητικό του πάνω από 250 επιστημονικές δημοσιεύσεις και δέκα τεχνολογικές πατέντες.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα