Μακρόν, λευκό, ή αποχή; – Ο Μελανσόν ζητά τη γνώμη των ψηφοφόρων

Την βραδιά του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν επέλεξε να μη δώσει γραμμή για την ψήφο στον β’ γύρο. Ηταν μια αμφιλεγόμενη στάση. Σε αντίθεση με τους αντιπάλους του που έσπευσαν να εκφράσουν ανοιχτά την στήριξή τους υπέρ του κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν, ο Μελανσόν αρκέστηκε στην πολιτικά βολική λύση τού να δώσει τον λόγο στη βάση του κόμματος.

Αυτή η κίνηση ερμηνεύτηκε, μέσα και έξω από τη Γαλλία,

ως έμμεση υποστήριξη προς την ακροδεξιά υποψήφιο Μαρίν Λεπέν (άλλωστε μολονότι βρίσκονται σε διαφορετικά άκρα του πολιτικού φάσματος, η αντιευρωπαϊκή ρητορική τους, τους συνδέει).

Από το Σοσιαλιστικό Κόμμα επέκριναν την πολιτική ίσων αποστάσεων που διάλεξε ο Μελανσόν. «Το να μην καλείς να χάσει την εκλογή η Λεπέν είναι λάθος και είναι αβάσταχτο όταν είσαι στην Αριστερά», δήλωσε ο γραμματέας του PS Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς.

Ενώ άλλωστε άκουσε επικρίσεις από την Κεντροαριστερά, ο Μελανσόν δέχτηκε ευμενή σχόλια από την Ακροδεξιά.

Ο Ζαν-Μαρί Λεπέν, πατέρας της υποψήφιας, είπε την Τετάρτη στην France Inter ότι η στάση του Μελανσόν του φάνηκε «πολύ αξιοπρεπής εκ μέρους ενός υποψηφίου που είχε μία σημαντική επίδοση και που ήταν ο καλύτερος από άποψη ρητορικής». Βέβαια ο Λεπέν θα ήθελε μια πιο επιθετική εκστρατεία εκ μέρους της κόρης, η οποία τον εκπαραθύρωσε από το κόμμα το 2015, με άλλα λόγια «μια εκστρατεία σαν του Τραμπ».

Αυτή η θολή κατάσταση στο στρατόπεδο του Μελανσόν σε σχέση με τον β’ γύρο, επισημοποιήθηκε. Ο αριστερός προεδρικός υποψήφιος εγκαινίασε την Τρίτη ανοιχτό διάλογο μέσα από το Διαδίκτυο με τους ψηφοφόρους της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (όπως ήταν ο τίτλος της εκστρατείας του) ώστε να αποφασίσουν τι γραμμή θα ακολουθήσουν στις κάλπες της 7ης Μαΐου.

Μέχρι και την επόμενη Τρίτη 2 Μαΐου οι περίπου 440.000 οπαδοί που στήριξαν την υποψηφιότητά του θα μπορούν να πουν τη γνώμη τους και να ρίξουν την εικονική τους ψήφο.

Οι επιλογές που θα έχουν στη διάθεσή τους δεν περιλαμβάνουν πάντως την Λεπέν, γιατί το κίνημα «Ανυπότακτη Γαλλία» τονίζει ότι «είναι εξ ορισμού συνδεδεμένο με τις δημοκρατικές αξίες Ελευθερία-Ισότητα-Αδελφοσύνη» και ότι «η ψήφος στην υποψήφια της ακροδεξιάς δεν αντιπροσωπεύει αυτές τις έννοιες».

Οι οπαδοί καλούνται λοιπόν να πουν αν θα επέλεγαν την ψήφο στον Μακρόν, το λευκό ή την αποχή. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αμέσως μετά.

Εστω και χωρίς την… ακατονόμαστη επιλογή, η δικτυακή ψηφοφορία προσφέρει μια δυνατότητα να διαγνωστούν οι προθέσεις των πολιτών που στήριξαν τον Ζαν-Λυκ Μελανσόν και είναι κυρίως νέοι.

Το 19,5% του υποψηφίου (δηλαδή, λίγο πάνω από 7 εκατ. ψήφοι) είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο κομμάτι της εκλογικής πίτας που όπως και όπου και αν κατευθυνθεί μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στο τελικό αποτέλεσμα στις εκλογές της 7ης Μαΐου.

The post Μακρόν, λευκό, ή αποχή; – Ο Μελανσόν ζητά τη γνώμη των ψηφοφόρων appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα