Σκλήρυνση κατά πλάκας: Ποια είναι τα συμπτώματα και οι «ένοχοι» παράγοντες

Η σκλήρυνση κατά πλάκας πλήττει το κεντρικό νευρικό σύστημα και μόλις το 1993 χρησιμοποιήθηκε η πρώτη φαρμακευτική αγωγή. Πρόκειται για μια διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος στην οποία ευαισθητοποιημένα κύτταρα του περιφερικού αίματος εισέρχονται στον εγκέφαλο και προκαλούν ανοσολογική αντίδραση και διάσπαρτες εστίες φλεγμονής.

Τα συμπτώματα της νόσου αλλά και τους παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνισή της, παρουσίασε ο Αλέξανδρος

Παπαδημητρίου, Ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με θέμα: «Περιβαλλοντικοί Παράγοντες και Σκλήρυνση Κατά Πλάκας».

Τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας είναι τα εξής:

Θάμπωμα ματιών, που κλινικά αποκαλείται «οπτική νευρίτιδα».Διπλή όραση ή απώλεια της αντίθεσης και των «ζωντανών» χρωμάτων.Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα προσώπου ή άνω και κάτω άκρων.Πόνος, μυικές συσπάσεις και μυϊκή δυσκαμψία που εμφανίζονται συχνά στα κάτω άκρα και δυσχεραίνουν περισσότερο την βάδιση.Προβλήματα ισορροπίας και συχνά επεισόδια ιλίγγων.

Ενοχοποιητικοί παράγοντες

ΓενετικοίΤοξικολογικοίΔιατροφικοίΑυτοάνοσοι- ΣτρεσογόνοιΚοινωνικοοικονομικοίΙογενείς λοιμώξειςΜικροβιακές λοιμώξειςΚλιματολογικές συνθήκες

Σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση και εξέλιξη της νόσου φαίνεται να παίζει το κάπνισμα και η παιδική παχυσαρκία, ενώ αντίθετα η χορήγηση της βιταμίνης D προσφέρει ασπίδα προστασίας του ανθρώπινου οργανισμού έναντι της ασθένειας.

Συγκεκριμένα σε πέντε επιστημονικές μελέτες διαπιστώνεται ότι το κάπνισμα σε ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας προκαλεί οξεία παροδική επιδείνωση των συμπτωμάτων και αυξάνει τον κίνδυνο μετάπτωσης από υποτροπιάζουσα σε προοδευτικά επιδεινούμενη μορφή. Επίσης σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι παίζει και το παθητικό κάπνισμα.

Καθοριστική είναι η επίδραση της παιδικής παχυσαρκίας, καθώς αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας σε ηλικίες κάτω των 18 χρόνων.

Αντίθετα οι μελέτες έδειξαν ότι:

H κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, όπως παρατηρείται στις παραθαλάσσιες περιοχές σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

Τα αυξημένα επίπεδα Βιταμίνης D μειώνουν τον κίνδυνο αξονικών βλαβών και τον κίνδυνο αναπηρίας.

Σε μελέτη που έγινε σε 200.000 νοσηλεύτριες διαπιστώθηκε ότι η λήψη βιταμίνης D μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας κατά 40%.

Keywords
Τυχαία Θέματα