Σκηνικό έντασης στα Ίμια – «Ο εμβολισμός σημειώθηκε κατόπιν ρητής εντολής»

Βάσει σχεδίου της Άγκυρας ο εμβολισμός του πλοίουΣύμφωνα με το Μαξίμου παρόλα αυτά ο κ. Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε πως ο εμβολισμός δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας

Ο εμβολισμός του πλοίου του Λιμενικού Σώματος από την τουρκική ακτοφυλακή πραγματοποιήθηκε βάσει σχεδίου το οποίο είναι απολύτως ευκρινές και στηρίζεται στη θέση ότι τα Ίμια συνιστούν τουρκικό έδαφος.

Η συγκεκριμένη άποψη εκφράστηκε ευθαρσώς στην ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης, το ΥΠΕΞ της Άγκυρας, το οποίο τονίζει ότι «ο γ.γ. του υπουργείου μας χθες το βράδυ κάλεσε τον γ.γ. του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών

και τον ενημέρωσε πως στα Καρντάκ (δηλαδή τα Ίμια), τα οποία ανήκουν στη χώρα μας, υπάρχει έντονη παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον αέρα και στη θάλασσα».

Δείτε επίσης: Αυστηρό μήνυμα Τσίπρα σε Γιλντιρίμ για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» ακόμη πιο ανησυχητική είναι η αποτύπωση αυτής της άποψης στο πεδίο. Οι Τούρκοι έχουν περικυκλώσει τα Ίμια με ακταιωρούς σε διάταξη αποτροπής των κινήσεων προσέγγισης από τα ελληνικά πλοία. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στην «Καθημερινή» ότι είναι απολύτως σαφές ότι ο εμβολισμός σημειώθηκε κατόπιν ρητής εντολής.

Δείτε επίσης: Επεισόδιο στα Ίμια: Η πρώτη φωτογραφία από το σκάφος του Λιμενικού που εμβόλισαν οι Τούρκοι

Την ίδια στιγμή, λόγω επιχειρησιακών εκπαιδεύσεων τις οποίες πραγματοποιούν τόσο οι ελληνικές όσο και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, υπάρχει σχετικά αυξημένη στρατιωτική παρουσία σε όλο το Αιγαίο. «Η Τουρκία, μαζί με το μέτρο, έχει χάσει και τον κοινό νου. Εκτός από το να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αποδεικνύει ότι δεν γνωρίζει ούτε γεωγραφία», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Αλ. Γεννηματά.

Δείτε επίσης: Άκρως προκλητικό το τουρκικό ΥΠΕΞ: Τα Ίμια είναι δικά μας

Στο πλαίσιο της αποκλιμάκωσης, ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ, έπειτα από αίτημα της Αγκυρας. Επίσης, όπως δήλωσε και εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενεργοποιήθηκαν και οι πρεσβείες των ΗΠΑ σε Αθήνα και Άγκυρα προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με το Μαξίμου, αναφερόμενος στον εμβολισμό, ο κ. Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε πως δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας. Οι πρωθυπουργοί, σύμφωνα πάντα με το Μαξίμου, συζήτησαν και για την κατάσταση στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Το επεισόδιο στα Ίμια τα μεσάνυχτα της Δευτέρας

Σκηνικό έντασης σημειώθηκε στο Αιγαίο από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, καθώς εκτός από τη σωρεία τουρκικών παραβιάσεων σημειώθηκε και ένα πρωτοφανές περιστατικό. Σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού Σώματος κοντά στα Ίμια, προκαλώντας σημαντικές ζημιές.

Δείτε επίσης: Προκαλεί ο Ερντογάν μετά το επεισόδιο στα Ίμια – «Μην κάνετε τη λάθος κίνηση στο Αιγαίο»

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος του Λιμενικού ΛΣ 090, ήταν ακίνητο και απλώς παρακολουθούσε. Όπως λένε οι Λιμενικοί «έτσι ακριβώς ξεκίνησε η κορύφωση της κρίσης το ’96». Επίσης σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού στόχος του πληρώματος της τουρκικής ακταιωρού ήταν η βύθιση του ελληνικού σκάφους και η πρόκληση πολύ σοβαρού επεισοδίου.

Δείτε επίσης: Νέο επεισόδιο στήνουν οι Τούρκοι στα Ίμια – 8 ελληνικά και 11 τουρκικά πλοία στην περιοχή

Όπως αναφέρει η τουρκική Hürriyet, από τις 14.30 το μεσημέρι υπήρχε μία συγκέντρωση πλοίων στις βραχονησίδες, καθώς τα ελληνικά πλοία ήταν οκτώ, ενώ με την προσέλευση δύο πλοίων ακτοφυλακής και δύο ταχύπλοων σκαφών, οι τουρκικές δυνάμεις στην περιοχή έφτασαν τα 11 πλοία.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, στις 14.45 δύο ταχύπλοα με οπλισμένους έλληνες στρατιώτες, «έπιασαν την προσοχή» των τουρκικών δυνάμεων όταν έφυγαν από τη Λέρο και περνώντας στο ένα μίλι από τα Ίμια, πήγαν στην Κω.

Keywords
Τυχαία Θέματα