YouTube ετών 13 – Η πλατφόρμα που μεταμόρφωσε το διαδίκτυο (εικόνες – video)

Δεκατρία χρόνια ολοκληρώνονται σήμερα από την ημέρα που τρεις πρώην υπάλληλοι της PayPal εγκαινίασαν μια νέα -τότε- ιστοσελίδα με το όνομα… Youtube.

Με αφορμή την επέτειο δημιουργίας της δημοφιλέστατης διαδικτυακής πλατφόρμας διαμοιρασμού βίντεο, σήμερα ρίχνουμε μια ματιά στα πρώτα της βήματα, τη γιγάντωσή της και βέβαια, το πρώτο βίντεο που ανέβηκε ποτέ στην ιστορία του youtube.

Youtube:

H ιστορία του

Το Youtube ιδρύθηκε από τους Chad Hurley, Steve Chen και Jawed Karim. Ο Hurley είχε σπουδάσει σχέδιο στο πανεπιστήμιο Indiana στην Pennsylvania, ενώ οι Chen και Karim σπούδασαν μαζί πληροφορική στο Illinois.

Ωστόσο ακόμη και σήμερα παραμένει μυστήρια η πραγματική αφορμή που «γέννησε» την ιδέα της δημιουργίας του Youtube.

Ο αστικός μύθος που κυκλοφορεί ευρύτατα στο διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια είναι ότι οι Hurley και Chen σκέφτηκαν την ιδέα του youtube, τους πρώτους μήνες του 2005, επειδή αντιμετώπισαν δυσκολίες στο να κοινοποιήσουν μερικά βίντεο που είχαν τραβήξει σε ένα πάρτι που είχε κάνει ο Chen στο διαμέρισμά του στο Σαν Φρανσίσκο. Ο Karim δεν είχε πάει σε αυτό το πάρτι και αρνήθηκε ότι συνέβη ποτέ, ωστόσο ο Chen σχολίασε ότι η ιδέα πως αφορμή της δημιουργίας του Youtube ήταν ένα πάρτι «μάλλον ισχυροποιήθηκε από ιδέες μάρκετινγκ, ώστε να δημιουργηθεί γύρω του μια εύπεπτη ιστορία».

Από την πλευρά του ο Karim έχει υποστηρίξει ότι η έμπνευση για το Youtube είχε προκύψει από το… «ατύχημα» της Janet Jackson, όταν το 2004 στη συναυλία της στο Super Bowl, είχε φανεί κατά λάθος το στήθος της, αλλά και λίγους μήνες αργότερα, από το τραγικό τσουνάμι που έπληξε τον Ινδικό Ωκεανό.

Ο Karim εξηγεί ότι δεν μπορούσε να βρει εύκολα βίντεο κανενός από τα δύο περιστατικά και αυτή η δυσκολία τελικά οδήγησε στη γέννηση της ιδέας του Youtube.

Από την πλευρά τους οι Hurley και Chen υποστηρίζουν ότι η αρχική ιδέα για το Youtube προήλθε από την ιστοσελίδα γνωριμιών Ηot or Not, και ότι σκοπός τους ήταν να φτιάξουν έναν αντίστοιχο site που θα βασίζεται στα βίντεο.

Η τσουλήθρα που χρησιμοποιείται αντί για σκάλες στα κεντρικά του youtube

Από την ανυπαρξία στην κορυφή

Τα πρώτα γραφεία του youtube βρίσκονταν πάνω από μια πιτσαρία και ένα γιαπωνέζικο εστιατόριο στο Σαν Ματέο της Καλιφόρνια και η ηλεκτρονική διεύθυνση (domain) www.youtube.com ενεργοποιήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου του 2005, και μάλιστα στις 21:13 το βράδυ.

Το Υoutube ξεκίνησε πρακτικά από το μηδέν, ωστόσο οι δημιουργοί του έψαχναν για χρηματοδότες βασισμένοι στην πρωτοποριακή ιδέα. Μόλις τον Νοέμβριο του 2005 η επενδυτική εταιρεία Sequoia Capital, επένδυσε 3,5 εκατ. δολάρια, ενώ τον Απρίλιο του 2006 η Sequoia and Artis Capital Management πρόσθεσε άλλα 8 εκατομμύρια βλέποντας ότι μέσα σε ελάχιστους μήνες η εταιρεία είχε πετύχει αξιοσημείωτη ανάπτυξη.

Τα πρώτα γραφεία του youtube βρίσκονταν πάνω από μια πιτσαρία και ένα γιαπωνέζικο εστιατόριο στο Σαν Ματέο της Καλιφόρνια

Μέχρι το καλοκαίρι του 2006, το youtube ήταν ένα από τα πιο γρήγορα αναπτυσσόμενα sites στο διαδίκτυο, φιλοξενώντας 65.000 βίντεο. Τον Ιούλιο του 2006 σημειώνοντας 100.000.000 video views ημερησίως. Είχε ήδη κατακτήσει την πέμπτη θέση στις πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες, προσπερνώντας σε ρυθμό ανάπτυξης ακόμα και το -τότε- κυρίαρχο MySpace.

Την περίοδο εκείνη η ιστοσελίδα είχε περίπου 20 εκατ. επισκέπτες κάθε μήνα, από τους οποίους το 44% ήταν γυναίκες και το 56% άνδρες, ενώ οι ηλικίες 12-17 κυριαρχούσαν.

Τον Ιούνιο του 2006 συνεργάστηκε με το τηλεοπτικό δίκτυο NBC, όμως η απογείωση ήρθε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Στις 9 Οκτωβρίου του 2006 ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία αγοράστηκε από τη Google για 1,65 δισεκ. δολάρια.

Οι τρεις ιδρυτές του Youtube. Από τα αριστερά στα δεξιά: Chad Hurley, Steve Chen, και Jawed Karim.

Τα κέρδη από την πώληση για τους δημιουργούς της ιστοσελίδας ήταν αστρονομικά. Συγκεκριμένα εκτιμάται ότι ο Hurley είχε κέρδος 395 εκατ. δολαρίων, ενώ ο Chen κέρδισε 326 εκατ.. O Karim πάντως, έμεινε με λιγότερα χρήματα καθώς τα κέρδη του εκτιμώνται στα 64 εκατομμύρια δολάρια.

Πλέον, τα νούμερα που χαρακτηρίζουν το Youtube είναι αστρονομικά. Κάθε μήνα παρακολουθούνται 7 δισεκ. ώρες βίντεο.

Εάν κάποιος προσπαθούσε να δει όλα τα βίντεο που ανεβαίνουν σε 60 δευτερόλεπτα θα χρειαζόταν 4 ημέρες.

Το πρώτο βίντεο

Αν και η ιστοσελίδα ιδρύθηκε στις 14 Φεβρουαρίου του 2005, το πρώτο βίντεο «ανέβηκε» στις 23 Απριλίου του ίδιου έτους και δείχνει τον έναν από τους τρεις ιδρυτές, τον Jawed Karim, στον ζωολογικό κήπο.

Έχει διάρκεια μόλις 18 δευτερολέπτων και τίτλο «Εγώ στον ζωολογικό κήπο».

«Εντάξει, λοιπόν, βρισκόμαστε εδώ μπροστά στους ελέφαντες», λέει ο Jawed στο βίντεο. «To πιο ωραίο με αυτούς εδώ τους τύπους είναι ότι έχουν πραγματικά πολύ πολύ πολύ μακριές προβοσκίδες και αυτό, αυτό είναι ωραίο. Και αυτά είναι όσα έχουμε να πούμε βασικά», καταλήγει ο Jawed στο τέλος του βίντεο.

Το βίντεο δεν έχει κανένα πραγματικό ενδιαφέρον καθώς ουσιαστικά χρησιμοποιήθηκε για δοκιμαστικούς λόγους όμως, έμελλε να γραφεί στις πρώτες σελίδες της διαδικτυακής ιστορίας.

Πλέον, το συγκεκριμένο βίντεο έχει σχεδόν 46.000.000 views.

Keywords
Τυχαία Θέματα