Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με 154 ψήφους – Στους 145 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Τσίπρας: Μία ανάσα από το τέλος των μνημονίωνΑντιπαράθεση Σταθάκη – Μπακογιάννη για πρώτη κατοικία και κατασχέσειςΣταθάκης: Εκπλήσσομαι που δεν γνωρίζετε τη νομοθεσία«Οι δηλώσεις πόθεν έσχες επεκτείνονται και στα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ», ανέφερε ο ΤσακαλώτοςΦωτίου: Με τη ρύθμιση για τα οικογενειακά επιδόματα 738.000 οικογένειες θα δουν μεγάλες αυξήσειςΞανθός: Διατάξεις για την πρόσβαση στα φάρμακα και τη βιωσιμότητα
των μικρομεσαίων φαρμακείων

Με τη διαδικασία του επείγοντος ψηφίστηκε το βράδυ της Δευτέρας με ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τα εναπομείναντα 50 προαπαιτούμενα των δανειστών για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε από 154 βουλευτές, καθώς υπέρ ψήφισε και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ανεξάρτητη βουλευτής προερχόμενη από την Ένωση Κεντρώων, η οποία είχε υπερψηφίσει και τον προϋπολογισμό. Μάλιστα, η κ. Μεγαλοοικονόμου εντάχθηκε ως συνεργαζόμενη στην ΚΟτου ΣΥΡΙΖΑ, αυξάνοντας την κοινοβουλευτική του δύναμη στους 145 βουλευτές.

Δείτε επίσης: Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ η Μεγαλοοικονόμου

Την αρχή του νομοσχεδίου καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης (141 ψήφοι).

Αναλυτικότερα, κατά την ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησαν η ΝΔ στο άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα, το ΚΚΕ στην αρχή του νομοσχεδίου στο άρθρο για τις απεργίες και η ΔΗΣΥ στα άρθρα για τη διαμεσολάβηση και το «πόθεν έσχες» των στελεχών του ΤΧΣ καθώς και για την τροπολογία για τους πλειστηριασμούς:

– Η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων ψήφισαν “όχι” σε όλα

– Το ΚΚΕ ψήφισε “όχι” σε όλα, πλην του άρθρου για τα οικογενειακά επιδόματα, στο οποίο δήλωσε “παρών”

– Το Ποτάμι ψήφισε “όχι” σε όλα, πλην του άρθρου για τις απεργίες, στο οποίο δήλωσε “παρών”

– Η ανεξάρτητη βουλευτής, Κατερίνα Παπακώστα, ψήφισε “όχι” σε όλα και δήλωσε “παρών” στο άρθρο για τα οικογενειακά επιδόματα

– Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Χάρης Θεοχάρης ψήφισε “όχι” σε όλα και “ναι” στο άρθρο για τις απεργίες

– Η ανεξάρτητη βουλευτής, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ψήφισε “ναι” σε όλα

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη και Άννα Μισέλ – Ασημακοπούλου, ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Αναστάσιος Μεγαλομύστακας.

Αιτιολογώντας την ψήφο του “παρών” που αφορά στα επιδόματα τέκνων, το ΚΚΕ σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι “παρά το γεγονός ότι αυξάνει το συνολικό κονδύλι και επιδοτεί το πρώτο και δεύτερο παιδί, πρόκειται για μέτρο αναδιανομής της φτώχειας, παίρνοντας από τους φτωχούς για να δώσει στους φτωχότερους, αφού η επιδότηση αυτή είναι ελάχιστη, ενώ την ίδια στιγμή μειώνει τα επιδόματα τρίτεκνων και πολύτεκνων”.

Πώς εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή

Ο τόνος δόθηκε εξαρχής με την αντιπαράθεση του Γιώργου Σταθάκη με την Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τον υπουργό να εγκαλεί τη «γαλάζια» βουλευτίνα για άγνοια του νόμου.

Δείτε επίσης: Εμφανώς συγκινημένος και καταβεβλημένος ο Τσίπρας στη Βουλή

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε λόγο για οριστικό τέλος των μνημονίων, λέγοντας πως «η νέα αυτή περίοδος, με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης δίνει ελπίδα και κουράγιο σε εκατομμύρια συμπολίτες μας που όλα αυτά τα χρόνια έκαναν μεγάλες θυσίες και βλέπουν επιτέλους φως και διέξοδο, την ίδια στιγμή γεννά εκνευρισμό και αμηχανία σε πολλούς».

Δείτε επίσης: «Βρισκόμαστε μια ανάσα από το οριστικό τέλος των μνημονίων», τόνισε ο Τσίπρας (video)

Δείτε επίσης: Γενικό «μπλακ άουτ» σήμερα: Χειρόφρενο στα ΜΜΜ – Πορείες για το πολυνομοσχέδιο

Η σημερινή συζήτηση γίνεται στον απόηχο των δηλώσεων του Κώστα Ζουράρι και της επιστολής παραίτησής του από τη θέση του υφυπουργού Παιδείας, εξέλιξη που ενδεχομένως οδηγήσει πιο κοντά στον προαναγγελθέντα από τον πρωθυπουργό, ανασχηματισμό.

Δείτε επίσης: Παραιτείται από υφυπουργός Παιδείας ο Ζουράρις – Τι αναφέρει στην επιστολή του

Δείτε επίσης: Ο Ζουράρις επανέρχεται: Δεν έχω ιδέα αν είμαι ακόμα στην Κ.Ο. των ΑΝΕΛ

Δείτε επίσης: Χαρίτσης: Αναμόρφωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και ενίσχυση της βιομηχανίας

Αντιπαράθεση Σταθάκη – Μπακογιάννη για πρώτη κατοικία και κατασχέσεις

Αντιπαράθεση σημειώθηκε μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη και της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρας Μπακογιάννη, για την προστασία της πρώτης κατοικίας και τις κατασχέσεις, με αφορμή τη διάταξη για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και για χρέη στο Δημόσιο.

Δείτε επίσης: Αντιπαράθεση Σταθάκη – Μπακογιάννη για πρώτη κατοικία και κατασχέσεις

Τσακαλώτος: Οι δηλώσεις πόθεν έσχες επεκτείνονται και στα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ

H υποχρέωση υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης επεκτείνεται στα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ, σύμφωνα με όσα ανέφερε, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Δείτε επίσης: «Οι δηλώσεις πόθεν έσχες επεκτείνονται και στα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ»

«Επί ΝΔ, ούτε τα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, ούτε τα μέλη του ΔΣ του ΤΧΣ, κατέθεταν δήλωση πόθεν έσχες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παππάς: Βρισκόμαστε ενώπιον μιας καθαρής εξόδου

Δείτε επίσης: «Βρισκόμαστε ενώπιον μιας καθαρής εξόδου», τονίζει ο Παππάς

Το μήνυμα ότι η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας ολοκλήρωσης του προγράμματος «με μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα», με αποκατάσταση της δυνατότητάς της να καλύπτει τις δανειοδοτικές ανάγκες της στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής λύσης, εξέπεμψε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.

«Με τη ρύθμιση για τα οικογενειακά επιδόματα 738.000 οικογένειες θα δουν μεγάλες αυξήσεις»

Με τη ρύθμιση για τα οικογενειακά επιδόματα, 738.000 οικογένειες σε σύνολο 800.000 οικογενειών (ποσοστό 92%) θα δουν μεγάλες αυξήσεις, διαβεβαίωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, η οποία κατηγόρησε την αντιπολίτευση για παραπλάνηση της κοινής γνώμης, όταν υποστηρίζει ότι «κόβονται τα επιδόματα».

Δείτε επίσης: «Με τη ρύθμιση για τα οικογενειακά επιδόματα 738.000 οικογένειες θα δουν μεγάλες αυξήσεις»

«Διατάξεις για την πρόσβαση στα φάρμακα και τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων φαρμακείων»

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, τόνισε ότι «σε ένα πλαίσιο ασύδοτο και αρρύθμιστο, βάλαμε ρυθμίσεις που διασφαλίζουν και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την πρόσβαση των πολιτών στα φάρμακα και τη βιωσιμότητα του μικρομεσαίου φαρμακείου απέναντι στην επεκτατική τάση των διευρυμένων φαρμακείων».

Δείτε επίσης: «Διατάξεις για την πρόσβαση στα φάρμακα και τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων φαρμακείων»

«Aναχρονιστικές νοοτροπίες αντιδρούν στον θεσμό του Διαμεσολαβητή», καταγγέλλει ο Κοντονής

Σε παγιωμένες αναχρονιστικές νοοτροπίες, οι οποίες βάζουν προσκόμματα στο θεσμό του Διαμεσολαβητή, απέδωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, τις αντιδράσεις που υπάρχουν για την εφαρμογή του.

Αχτσιόγλου: Mπορούμε να φέρουμε τα καλύτερα – Τα χειρότερα είναι πίσω μας

Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, κλείνοντας, παρουσία του πρωθυπουργού, τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της γ’ αξιολόγησης, τόνισε: “Αφήνουμε πίσω μας τα χειρότερα και ξέρουμε πολύ καλά ότι μπορούμε να φέρουμε τα καλύτερα με σκληρή δουλειά, με σχέδιο, σε πείσμα πολλές φορές των συσχετισμών, και με σταθερό προσανατολισμό στην υπεράσπιση της κοινωνικής πλειοψηφίας”.

Αχτσιόγλου: Mπορούμε να φέρουμε τα καλύτερα – Τα χειρότερα είναι πίσω μας (video)

Οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών:

Τσίπρας: Βρισκόμαστε μια ανάσα από το οριστικό τέλος των μνημονίων (video)Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από την οικονομική κρίση (video)Γεννηματά: Νέο παραμύθι της κυβέρνησης η καθαρή έξοδος από τα μνημόνια (video)Κουτσούμπας: Φέρνετε νέα φοροεπιδρομή σε μισθωτούς και συνταξιούχους (video)Θεοδωράκης: Κλείνετε τις μνημονιακές υποχρεώσεις με «νομοσχέδιο – Φρανκενστάιν» (video)Λεβέντης: Αν ψηφίσετε αυτό το νομοσχέδιο θα ντρέπεστε (video)
Keywords
συριζα, βουλευτες, πολυνομοσχεδιο, ντορα μπακογιαννη, αλέξης τσίπρας, υφυπουργός παιδείας, στην κ, τσιπρας, επιδοματα, βιωσιμότητα, ψηφοφορία, βουλη, νεα δημοκρατια, ΚΚΕ, απεργιες, λοβερδος, νέα, φως, video, μμμ, φαρμακεια, παραιτηση λεβεντη, σταση εργασιας, απεργια μμμ, μετρο, απεργια μετρο, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, καθαρα δευτερα, νεα κυβερνηση, ποθεν εσχες βουλευτων, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, αλέξης τσίπρας, κομματα, ενωση κεντρωων, οικονομικη κριση, δουλεια, εξοδος, περιοδος, πλαισιο, σημερινη, φως, αγνοια, αμηχανια, αρθρα, αρθρο, αννα, αφορμη, βιωσιμότητα, βραδυ, βρισκεται, γεγονος, γινεται, δευτερο, δυναμη, δημοσιο, δηλωση, δηλωσεις, δωσει, δοθηκε, ελπιδα, εξελιξη, ευκλειδης, ιδεα, ιδια, υφυπουργος, θεοδωρα, κυβερνηση, λειτουργια, λογο, ντορα, ομαδα, παιδι, πεισμα, ποθεν εσχες, ρυθμισεις, ρυθμιση, συζητηση, σοφια, σχεδιο, ταση, τονος, υφυπουργός παιδείας, φαρμακα, χειροτερα, ψηφοφορία, εφαρμογη, ενωση, χωρα, σπυρος, στην κ, θεοχαρης, υγειας
Τυχαία Θέματα