Σεισμός στη Σάμο: Αγωνία για τους εγκλωβισμένους στη Σμύρνη – Τουλάχιστον 20 νεκροί και 786 τραυματίες (video)

Μάχη με τον χρόνο για να ανασύρουν εγκλωβισμένους κάτω από τα συντρίμμια δίνουν τα σωστικά συνεργεία στη Σμύρνη, που θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο στις περιοχές όπου τα σπίτια κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα μετά τον φονικό σεισμό μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (30/10).

Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 786 τραυματίστηκαν από τον σεισμό, σύμφωνα με την αρχή διαχείρισης καταστροφών της Τουρκίας (AFAD).

Depremin ardından dünyadan Türkiye’ye destek mesajı yağdı https://t.co/xuxIWDXsD0

pic.twitter.com/GK0AQCaLxD

— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) October 30, 2020

Μετά τον σεισμό καταγράφηκαν τουλάχιστον 170 μετασεισμοί, εκ των οποίων 21 άνω των 4 βαθμών ανέφερε η AFAD.

İzmir’deki depremde enkaz altında kalan 28 yaşındaki futbolcu kurtarıldı https://t.co/6pQpTV7avY pic.twitter.com/HSVbRvYnLY

— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) October 30, 2020

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται σε 17 κτήρια που κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές καταστροφές στη Σμύρνη, επισήμανε η τουρκική αρχή διαχείρισης καταστροφών.

#Canlı: İzmir’de deprem sonrası arama kurtarma çalışmaları devam ediyor https://t.co/5WQe7LZgDe

— AA Canlı (@AACanli) October 30, 2020

Νωρίτερα τα σωστικά συνεργεία διέσωσαν έναν 28χρονο που βρισκόταν έξι ώρες εγκλωβισμένος στα συντρίμμια.

28-year old Malik Tahirler was rescued from debris of a collapsed building 6 hours after #earthquake in #Turkey’s #Izmir city pic.twitter.com/i8zG7dhIvi

— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) October 30, 2020

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ, οι αρχές στήνουν σκηνές συνολικής χωρητικότητας 2.000 ανθρώπων στις περιοχές όπου έχουν καταγραφεί οι μεγαλύτερες ζημιές.

Όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, η σεισμική δόνηση διήρκησε τουλάχιστον 25-30 δευτερόλεπτα.

Πάνω από 50 πυροσβεστικά οχήματα και 200 διασώστες έχουν αναπτυχθεί στο σημείο, σύμφωνα με την AFAD. Στις επιχειρήσεις συμμετέχει και η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος με 48 μέλη της και 16 οχήματα.

İzmir, son 111 yılda 6 ve üzeri büyüklüğünde 8 deprem yaşadı https://t.co/jSnPnjgYXC pic.twitter.com/6tEM9iTj3M

— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) October 30, 2020

Προς το παρόν έχουν διασωθεί 70 άνθρωποι από τα ερείπια των κτιρίων, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Σμύρνης Γιαβούζ Σελίμ Κοσγκέρ.

Bakan Pakdemirli, enkaz altındaki vatandaşla telefonla konuştu https://t.co/rR7RC9CDvx pic.twitter.com/OHT8j817OE

— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) October 30, 2020

Η Σμύρνη χτυπήθηκε και από τσουνάμι, το οποίο, παρέσυρε, μάλιστα, μία ηλικιωμένη γυναίκα, που έχασε τη ζωή της.

Ο Ίλκε Τσίντε, φοιτητής Ιατρικής ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή Γκιουζελμπαχτσέ της Σμύρνης όταν σημειώθηκε ο σεισμός είπε πως η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε μετά τον σεισμό.

Ο Ισμαήλ Γετισκίν, δήμαρχος του Σεβεριχισάρ της Σμύρνης δήλωσε πως η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε ως αποτέλεσμα του σεισμού. «Φαίνεται ότι υπήρξε ένα μικρό τσουνάμι», δήλωσε στο δίκτυο NTV.

Την ίδια ώρα, βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου με την κατάρρευση πολυώροφου κτηρίου, κυριολεκτικά σοκάρουν, με το κτήριο να υποχωρεί κυριολεκτικά σαν τραπουλόχαρτο…

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με μήνυμά του στα social media, δήλωσε πως έχει κινηθεί ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, ενώ τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο πλέον για 6,8 ρίχτερ.

«Με όλα τα κρατικά μέσα στηρίζουμε τους πολίτες που έχουν επηρεαστεί από τον σεισμό. Αναλάβαμε δράση για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες», ανέφερε μέσω Twitter.

İzmir’de meydana gelen #deprem‘den etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun.

Devletimizin tüm imkanlarıyla depremden etkilenen vatandaşlarımızın yanındayız. İlgili tüm kurumlarımızla, bakanlarımızla bölgede gerekli çalışmalara başlamak için harekete geçtik.

Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) October 30, 2020

Παράλληλα ο τούρκος πρόεδρος είχε επικοινωνία με τον έλληνα πρωθυπουργό, λέγοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα, ενώ «η τραγωδία έδειξε πόσο κοντά βρίσκονται οι δύο χώρες».

İzmir… #deprempic.twitter.com/D3CILkF8wd

Son Dakika TV (@sondakikativi) October 30, 2020

Ο δήμαρχος της Σμύρνης Τουντς Σογέρ δήλωσε πως περίπου 20 κτίρια κατέρρευσαν στην επαρχία, ενώ ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανέφερε νωρίτερα στο Twitter ότι «έχουμε λάβει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έξι κτίρια κατέρρευσαν στον Μπουρνόβα και στο Μπαϊρακλί».

«Συμπολίτες μας έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια», πρόσθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ, κάνοντας λόγο από την πλευρά του για πέντε κτίρια που κατέρρευσαν.

Δείτε βίντεο και από άλλη κατάρρευση κτηρίου στη Σμύρνη:

BREAKING – Footage of a building collapsing in the background after a powerful earthquake hit near #Izmir in Turkey.pic.twitter.com/1UWpYxWHeU

— Disclose.tv

Keywords
Τυχαία Θέματα