Σεισμός στη Σάμο: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 607 τραυματίες στη Σμύρνη – Χάος από καταρρεύσεις κτηρίων (video)

Η πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή κοντά στη Σάμο το μεσημέρι της Παρασκευής (30/10) στις 13.51, «ταρακουνώντας» σχεδόν όλη την Ελλάδα, έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές και στην Τουρκία και ειδικότερα στη Σμύρνη, όπου δυστυχώς τουλάχιστον 12 άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί. Οι τραυματίες ανέρχονται μέχρι στιγμής στους 607. Συγκλονίζουν οι εικόνες και από ανθρώπους που βγαίνουν

ζωντανοί από τα συντρίμμια. 

Στη Σμύρνη έχουν πέσει κτήρια και επικρατεί χάος.  Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται σε περίπου 17 κτήρια που είτε κατέρρευσαν είτε υπέστησαν σοβαρές ζημιές στη Σμύρνη, με έναν 28χρονο να σώζεται από τα συνεργεία το βράδυ της Παρασκευής. Αγνοούνται, όμως, και άλλοι άνθρωποι…

İzmir depremi AFAD Merkezinden koordine ediliyor https://t.co/y6torgBOUK pic.twitter.com/VNNBgKUokN

— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) October 30, 2020

Πάνω από 50 πυροσβεστικά οχήματα και 200 διασώστες έχουν αναπτυχθεί στο σημείο, σύμφωνα με την «AFAD». Στις επιχειρήσεις συμμετέχει και η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος με 48 μέλη της και 16 οχήματα.

İzmir, son 111 yılda 6 ve üzeri büyüklüğünde 8 deprem yaşadı https://t.co/jSnPnjgYXC pic.twitter.com/6tEM9iTj3M

— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) October 30, 2020

Προς το παρόν έχουν διασωθεί 70 άνθρωποι από τα ερείπια των κτηρίων, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Σμύρνης Γιαβούζ Σελίμ Κοσγκέρ.

Bakan Pakdemirli, enkaz altındaki vatandaşla telefonla konuştu https://t.co/rR7RC9CDvx pic.twitter.com/OHT8j817OE

— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) October 30, 2020

Η «AFAD» ανέφερε επίσης ότι τουλάχιστον 84 μετασεισμοί, οι 16 εξ αυτών μεγέθους άνω των τεσσάρων βαθμών, καταγράφηκαν μετά τη σεισμική δόνηση.

Kandilli Rasathanesi İzmir’deki depremi değerlendirdi: Normal faylanma depremi https://t.co/EdPGidA7M2 pic.twitter.com/YMdh6fJsqU

— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) October 30, 2020

Περιοχές της Σμύρνης, στα νότια της χερσονήσου της Ερυθραίας, που… βλέπει προς τη Σάμο) χτυπήθηκαν και από τσουνάμι, το οποίο, παρέσυρε, μάλιστα, μία ηλικιωμένη γυναίκα, που έχασε τη ζωή της.

Ο Ίλκε Τσίντε, φοιτητής Ιατρικής ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή Γκιουζελμπαχτσέ της Σμύρνης όταν σημειώθηκε ο σεισμός είπε πως η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε μετά τον σεισμό.

Ο Ισμαήλ Γετισκίν, δήμαρχος του Σεβεριχισάρ της Σμύρνης δήλωσε πως η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε ως αποτέλεσμα του σεισμού. «Φαίνεται ότι υπήρξε ένα μικρό τσουνάμι», δήλωσε στο δίκτυο NTV.

Την ίδια ώρα, βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου με την κατάρρευση πολυώροφου κτηρίου, κυριολεκτικά σοκάρουν, με το κτήριο να υποχωρεί κυριολεκτικά σαν τραπουλόχαρτο…

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με μήνυμά του στα social media, δήλωσε πως έχει κινηθεί ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός, ενώ τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο πλέον για 6,8 ρίχτερ.

«Με όλα τα κρατικά μέσα στηρίζουμε τους πολίτες που έχουν επηρεαστεί από τον σεισμό. Αναλάβαμε δράση για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες», ανέφερε μέσω Twitter.

İzmir’de meydana gelen #deprem‘den etkilenen tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun.

Devletimizin tüm imkanlarıyla depremden etkilenen vatandaşlarımızın yanındayız. İlgili tüm kurumlarımızla, bakanlarımızla bölgede gerekli çalışmalara başlamak için harekete geçtik.

Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) October 30, 2020

Παράλληλα ο τούρκος πρόεδρος είχε επικοινωνία με τον έλληνα πρωθυπουργό, λέγοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα, ενώ «η τραγωδία έδειξε πόσο κοντά βρίσκονται οι δύο χώρες».

İzmir… #deprempic.twitter.com/D3CILkF8wd

Son Dakika TV (@sondakikativi) October 30, 2020

Ο δήμαρχος της Σμύρνης Τουντς Σογέρ δήλωσε πως περίπου 20 κτίρια κατέρρευσαν στην επαρχία, ενώ ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανέφερε νωρίτερα στο Twitter ότι «έχουμε λάβει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες έξι κτίρια κατέρρευσαν στον Μπουρνόβα και στο Μπαϊρακλί».

«Συμπολίτες μας έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια», πρόσθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ, κάνοντας λόγο από την πλευρά του για πέντε κτίρια που κατέρρευσαν.

Δείτε βίντεο και από άλλη κατάρρευση κτηρίου στη Σμύρνη:

BREAKING – Footage of a building collapsing in the background after a powerful earthquake hit near #Izmir in Turkey.pic.twitter.com/1UWpYxWHeU

— Disclose.tv (@disclosetv) October 30, 2020

Εικόνες από από απεγκλωβισμούς:

#SONDAKİKA #İzmir‘de bir kişi enkaz altından çıkarıldı. pic.twitter.com/bGlKTks2EF

— Manisa Anlık (@manisaanlik) October 30, 2020

GEÇMİŞ OLSUN #deprem #izmir pic.twitter.com/qk5sanZdxG

— B E T U K (@egitilemedik) October 30, 2020

https://vimeo.com/473808448

BREAKING – Footage of a building collapsing in the background after a powerful earthquake hit near #Izmir in Turkey.pic.twitter.com/1UWpYxWHeU

— Disclose.tv (@disclosetv) October 30, 2020

#İzmir‘den gelen görüntüler korkutucu umarız can kaybı yoktur.#deprem pic.twitter.com/xI6VJ6n9xg

— Deprem Raporu (@Deprem_Raporu) October 30, 2020

EGE’DE 6,6 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

Sarsıntı İzmir, İstanbul ve Atina’dan da hissedildi. Ayrıntıları DHA Muhabiri Davut Can aktarıyor pic.twitter.com/Z9dZf38ly3

— 24 TV (@yirmidorttv) October 30, 2020

Geçmiş olsun #izmir #deprem pic.twitter.com/ZD1kgXbYNL

— Mehmet (@mhmtclls) October 30, 2020

İzmir’den gelen görüntüler. #deprem pic.twitter.com/N1urGSVKfo

— Pusholder (@pusholder) October 30, 2020

#deprem #izmir pic.twitter.com/jQnkKRIx1h

— i’am Groot (@ymzkz) October 30, 2020

GEÇMİŞ OLSUN #deprem #izmir pic.twitter.com/qk5sanZdxG

— B E T U K (@egitilemedik) October 30, 2020

A 7.0 earthquake hit Greece and Turkey, collapsing buildings in Turkish city Izmir with people trapped inside.

The 2 countries have pledged to assist each other, despite tensions:
No deaths are reported
Sea surge flooded streets in Izmir, Greek island Samos pic.twitter.com/0TXa1KUkAx

— AJ+ (@ajplus) October 30, 2020

Keywords
Τυχαία Θέματα