Σειρήνες πολέμου: Οι Αμερικανοί πολίτες θέλουν πόλεμο με τη Βόρεια Κορέα

Ηγεσία και πολίτες των ΗΠΑ θέλουν πόλεμο με την ΠιονγιάνγκΟκτώ στους δέκα ψηφοφόροι του Τραμπ και ένας στους δύο Αμερικανούς πολίτες επιθυμούν σύρραξη στην κορεατική χερσόνησοΑμερικανός αξιωματούχος: Δεν αποκλείουμε το σενάριο πολέμου, θέλουμε να εξαντλήσουμε τις διπλωματικές επιλογές

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ολόκληρος ο πλανήτης τις εξελίξεις στη διπλωματική σκακιέρα μετά τη νέα εκτόξευση βαλλιστικού βλήματος από την Πιονγιάνγκ. Κινήσεις κυριολεκτικά στην κόψη

του ξυραφιού που μόνο απίθανη δεν καθιστούν μία γενικευμένη σύρραξη.

Ωστόσο, τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, δείχνει πως η πλειονότητα των Αμερικανών υποστηρίζει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Βόρειας Κορέας, αν αποτύχουν οι οικονομικές και οι διπλωματικές προσπάθειες.

Εν ολίγοις, οι Αμερικανοί πολίτες είναι πλήρως ταυτισμένοι με την πολιτική γραμμή και τη ρητορική Τραμπ εναντίον της Βόρειας Κορέας. Κάτι που μόνο τυχαίο δεν μπορεί να είναι καθώς έως και λίγους μήνες νωρίτερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε διχάσει απόλυτα τις Ηνωμένες Πολιτείες με τις αμφιλεγόμενες επιλογές του. Πλέον, όπως δείχνει και η δημοσκόπηση, σε δείγμα 1.022 ενήλικων Αμερικανών που έγινε την περασμένη εβδομάδα διαπιστώθηκε πως 58% υποστηρίζουν τη στρατιωτική δράση κατά της Βόρειας Κορέας, σε περίπτωση οι ΗΠΑ δεν μπορέσουν να επιτύχουν τους στόχους τους χρησιμοποιώντας πρώτα ειρηνικά μέσα.

Μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων, 82% θα υποστήριζαν τη στρατιωτική δράση, σε σύγκριση με 37% μεταξύ των Δημοκρατικών. Μεταξύ των ανεξάρτητων πολιτικά, 56% υποστήριξαν την ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Με απλά λόγια, οκτώ στους δέκα που ψήφισαν Τραμπ και ένας στους δύο Αμερικανούς, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, θέλει πόλεμο με την Βόρεια Κορέα.

Δεν αποκλείουν τίποτα

Πλήρως εναρμονισμένος με τη γραμμή Τραμπ είναι και ο πρεσβευτής των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα αφοπλισμού Ρόμπερτ Γουντ, ο οποίος δήλωσε στη Γενεύη πως οι ΗΠΑ θέλουν να εξαντλήσουν κάθε διπλωματική επιλογή στο ζήτημα των βορειοκορεατικών προγραμμάτων για τα πυρηνικά και τους βαλλιστικούς πυραύλους και θέλουν επίσης να κλείσουν όλα τα «παραθυράκια» στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε εάν είναι πιθανός ένας πόλεμος ή ένα στρατιωτικό πλήγμα, ο Γουντ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Δεν βγάζουμε καμιά επιλογή από το τραπέζι όμως … αυτή τη στιγμή ακολουθούμε τη διπλωματική οδό. Σ’ αυτό το σημείο βρισκόμαστε. Θέλουμε να εξαντλήσουμε όλες τις διπλωματικές επιλογές».

Την ίδια ώρα, ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Χ.Ρ Μακμάστερ δήλωσε σήμερα ότι οι ΗΠΑ προσεγγίζουν το όριο του τί οι κυρώσεις και η διπλωματία μπορούν να επιτύχουν αναφορικά με την αποτροπή του εξοπλιστικού προγράμματος της Βόρειας Κόρεας.
«Για εκείνους… που σχολιάζουν την απουσία της επιλογής στρατιωτικής δράσης, η επιλογή ανάληψης στρατιωτικής δράσης υπάρχει» τόνισε ο Μακμάστερ μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν θα είναι η προτιμώμενη επιλογή της κυβέρνησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Καταδικάζει ο πολιτικός κόσμος

Την απερίφραστη καταδίκη του για τη νέα εκτόξευση βαλλιστικού βλήματος από τη Βόρεια Κορέα, ο πολιτικός κόσμος.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καταδίκασε την ενέργειο της Πιονγιάνγκ και ανακοίνωσε ότι συνομιλίες για την κρίση θα διεξαχθούν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την ερχόμενη εβδομάδα.

Μάλιστα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανακοίνωσε πως θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα το απόγευμα.

«Ο γενικός γραμματέας καταδικάζει την εκτόξευση ενός νέου βαλλιστικού πυραύλου», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπός του.

«Αυτή η κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας σημειώνεται μόλις μερικές ημέρες» μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή που διεξήγαγε η Βόρεια Κορέα και συνεχίζει λέγοντας: «Ο γενικός γραμματέας θα συζητήσει για την κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στο περιθώριο» της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που θα αρχίσει την Τρίτη στη Νέα Υόρκη, κατέληξε.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «καταδίκασε με κατηγορηματικό τρόπο» σήμερα την πρόσφατη εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα πάνω από την Ιαπωνία, την οποία έκρινε ως μια «πολύ προκλητική» ενέργεια, σε ένα ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης συνεδρίασης κεκλεισμένων των θυρών.

Πρόκειται για «σκανδαλώδεις ενέργειες», σύμφωνα με το Συμβούλιο Ασφαλείας που ζητάει από την Πιονγκγιάνγκ να «τις σταματήσει αμέσως», υπογραμμίζεται στο κείμενο.
«Αυτές οι ενέργειες δεν είναι μονάχα μια απειλή για την περιοχή αλλά επίσης για όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ» τονίζεται στο ψήφισμα που εγκρίθηκε από τα 15 κράτη μέλη του Συμβουλίου.

Μογκερίνι: Επιταχύνονται νέες κυρώσεις

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κατήγγειλε επίσης την εκτόξευση ως μια «νέα σκανδαλώδη πρόκληση» και διατύπωσε την εκτίμηση ότι «θα επιταχύνει ακόμη περισσότερο» την υιοθέτηση νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Ακόμα, εξέφρασε την «αλληλεγγύη» της ΕΕ προς την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Ζήτησε από την Πιονγιάνγκ να «σταματήσει τις ασύνετες προκλήσεις και να εγκαταλείψει τα προγράμματά της για πυρηνικά όπλα μαζικής καταστροφής και βαλλιστικούς πυραύλους», που απαγορεύονται από πολλές αποφάσεις του ΟΗΕ.

Η ΕΕ εργάζεται εξάλλου για πρόσθετες αυτόνομες κυρώσεις σε βάρος της Βόρειας Κορέας, υπογράμμισε.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως η Ρωσία «καταδικάζει κατηγορηματικά» την «προκλητική» εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου.

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είχε από την πλευρά της καταγγείλει νωρίτερα σήμερα την «επιθετική ρητορική της Ουάσινγκτον» στο θέμα αυτό, καταδικάζοντας παράλληλα τη βορειοκορεατική «παράνομη εκτόξευση».

Ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συζήτησε την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου με το ρωσικό συμβούλιο ασφαλείας.

Επίσης το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και συζήτησαν την εκτόξευση του βορειοκορεατικού βλήματος.

Οι δύο ηγέτες καταδίκασαν τις «προκλητικές» ενέργειες της Πιονγιάνγκ, που κινδυνεύουν να έχουν «αμετάκλητες συνέπειες», και συμφώνησαν στην ανάγκη για μια διπλωματική λύση που να περιλαμβάνει τη διεξαγωγή συνομιλιών απ’ ευθείας με τη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τη δήλωση.

Εξάλλου από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών εκδόθηκε δήλωση με την οποία η Γαλλία καταδικάζει την εκτόξευση και επαναλαμβάνει την προθυμία της να συνεργαστεί με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ΕΕ για να εξασφαλισθεί πως δεν θα επιδεινωθεί η κατάσταση με τη Βόρεια Κορέα.

Τέλος στο Λονδίνο, εκπρόσωπος της πρωθυπουργού δήλωσε πως η Τερέζα Μέι είναι «εξοργισμένη» από την εκτόξευση του πυραύλου και πως η Βρετανία θα συνεχίσει να πιέζει την Κίνα για να αυξήσει την πίεσή της επί της Πιονγιάνγκ.

Φωτογραφίες: EPA/AFP/Daily Mail

Keywords
Τυχαία Θέματα