Σε πλήρη εξέλιξη η πολιτική κρίση στην Αλβανία – Εναντίον του προέδρου της χώρας στρέφεται ο Έντι Ράμα

Η πολιτική κρίση στη γειτονική Αλβανία έχει σοβαρέψει τόσο πολύ που πλέον η επίλυση της θα πρέπει να περάσει μέσα από πολιτειακές αλλαγές.

Αυτό συνεπάγεται η επιλογή του αμφισβητούμενου πρωθυπουργού της χώρας Έντι Ράμα, να στραφεί εναντίον του ίδιου του προέδρου της χώρας, Ιλίρ Μέτα, για τον οποίο την Κυριακή 9 Ιουνίου, σε συγκέντρωση υποστηρικτών του,  δήλωσε πως «δεν έχει θέση στο γραφείο του προέδρου».

Ο Ράμα, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες από το σύνολο της αντιπολίτευσης

για σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, τόνισε ότι οι δημοτικές εκλογές θα γίνουν όπως έχει προγραμματιστεί, στις 20 Ιουνίου, αναιρώντας την ανακοίνωση του Μετά για ακύρωση τους. Ο Μέτα σημειώσει η πολιτική κατάσταση στην Αλβανία δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών.

Ο Ράμα άφησε έτσι ανοιχτό το θέμα να δρομολογήσει τις διαδικασίες καθαίρεσης του προέδρου της Δημοκρατίας από το κοινοβούλιο, στο οποίο πλέον συμμετέχει ουσιαστικά μόνο το κυβερνών κόμμα, αφού κανείς άλλος δεν το αναγνωρίζει.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λιουλεζίμ Μπάσα τάχθηκε υπέρ του Μέτα, και επανέλαβε πως η απομάκρυνση του Ράμα από την κυβέρνηση αποτελεί αδιαπραγμάτευτο όρο της αντιπολίτευσης. Εγχώριοι και ξένοι παρατηρητές στα Τίρανα εκτιμούν ότι η σύγκρουση προέδρου και πρωθυπουργού μπορεί να λειτουργήσει ως «θρυαλλίδα» που θα προκαλέσει έκρηξη στην ήδη τεταμένη πολιτική ατμόσφαιρα στη χώρα.

Στο μεταξύ οι διαδηλώσεις συνεχίζονται έξω από το προεδρικό μέγαρο, και γίνονται όλο και πιο βίαιες.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα