Σε οκτώ άνδρες ο πλούτος της μισής ανθρωπότητας

Ο πλούτος οκτώ συνολικά ατόμων, όλοι τους άνδρες, ισούται με τον πλούτο του φτωχότερου μισού πληθυσμού της Γης, δήλωσε η οργάνωση Oxfam σε έκθεσή της μέσω της οποίας καλεί σε δράση ώστε να περιοριστούν οι αμοιβές όσων βρίσκονται στην κορυφή.

Καθώς ηγέτες και υπερπλούσιοι συγκεντρώνονται για το ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας αυτή την εβδομάδα, η έκθεση της φιλανθρωπικής οργάνωσης αποκαλύπτει ότι το χάσμα πλούτου μεταξύ πλούσιων και φτωχών είναι

το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η Oxfam, η οποία περιγράφει το χάσμα ως «αισχρό», τονίζει ότι εάν τα νέα στοιχεία είχαν δοθεί στη δημοσιότητα νωρίτερα, θα έδειχναν ότι το 2016 εννέα άτομα κατείχαν όσο και 3,6 δισεκατομμύρια άτομα που απαρτίζουν το φτωχότερο μισό της ανθρωπότητας.

Συγκριτικά, το 2010, η περιουσία των 43 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου αντιστοιχούσε στο φτωχότερο 50%.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση η ανισότητα έχει αναδειχθεί σε κορυφαίο θέμα τα τελευταία χρόνια.
Η Oxfam καλεί για αυστηρότερες διώξεις όσον αφορά στην αποφυγή φορολόγησης και για στροφή μακριά από τον καπιταλισμό που διαμοιράζει άνισα τις ανταμοιβές στους ήδη πλούσιους.

Ενώ πολλοί εργαζόμενοι αγωνίζονται με μισθούς που παραμένουν στάσιμοι, ο πλούτος των υπερπλούσιων αυξάνεται ετησίως 11%, κατά μέσον όρο, από το 2009 επισημαίνεται στην έκθεση.

Η Oxfam βασίζει τις μετρήσεις της σε στοιχεία από την ελβετική τράπεζα Credit Suisse και το περιοδικό Forbes.

Οι οκτώ που κατονόμασε η έκθεση ως οι πλουσιότεροι του πλανήτη είναι ο Μπιλ Γκέιτς, ο ιδρυτής της βιομηχανίας ρούχων Inditex Αμάνθιο Ορτάγκα, ο βετεράνος επενδυτής Ουόρεν Μπάφετ, ο επιχειρηματίας τηλεπικοινωνιών του Μεξικού Κάρλος Σλιμ, ο διευθυντής της Amazon Τζεφ Μπέζος, ο διευθυντής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο συνιδρυτής της τεχνολογικής εταιρείας Oracle Λάρι Έλισον, και ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα