Το μήνυμα Σόιμπλε και τα …πανηγύρια του Μαξίμου


Εκτός τόπου και χρόνου βρίσκεται το Μαξίμου, καθώς «πανηγυρίζει» για τις πρόσφατες δηλώσεις του Β. Σόιμπλε που άφησαν για πρώτη φορά ανοικτό το ενδεχόμενο το ελληνικό δανειακό πρόγραμμα να συνεχιστεί χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

Όμως ο Γερμανός υπ. Οικονομικών έστειλε ένα μήνυμα στην Ελλάδα:

Δώστε τα όλα, εφαρμόστε τους όρους λιτότητας, διότι χωρίς το ΔΝΤ θα καταφύγουμε σε πολύ σκληρότερα μέτρα.

Υπάρχει βεβαίως και η ερμηνεία μίας τακτικής κίνησης του Β. Σόιμπλε, καθώς ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ θα δημιουργούσε πρόβλημα στο κόμμα της Μέρκελ, καθώς τότε θα έπρεπε η γερμανική βουλή να ψηφίσει εκ νέου για το ελληνικό πρόγραμμα, με την επίτευξη πλειοψηφία να είναι 'υπερβολικά αβέβαιη' εντός της ΚΟ των χριστιανικών κομμάτων. Επιπλέον μια τέτοια ψηφοφορία λίγους μήνες πριν τις εκλογές θα ήταν η 'ιδανική πάσα' για το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα AfD. 'Αυτή την ψηφοφορία δεν τη θέλει κανείς, ούτε ο Σόιμπλε.

Πώς ερμηνεύει τις δηλώσεις η ελληνική κυβέρνηση

Για δημόσια παραδοχή, για πρώτη φορά, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «η Ευρωζώνη έχει τα εργαλεία να στηρίξει την Ελλάδα και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ», κάνουν λόγο κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει εδώ και δύο χρόνια τη συγκεκριμένη άποψη.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει άμεσα χωρίς νέα μέτρα, καθώς σήμερα η αντίθεση είναι δομική ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ».

Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικοί κύκλοι στην Ελλάδα, «ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung προτείνει η συνέχιση του τρίτου προγράμματος να γίνει από τον ESM», αφού πρώτα εγκριθεί από τη Bundestag.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Σόιμπλε «πουθενά δεν αναφέρεται σε τέταρτο μνημόνιο, αντιθέτως μιλά για τήρηση των συμφωνηθέντων. Κάνει λόγο για “νέο πρόγραμμα”, λόγω της ενδεχόμενης μη συμμετοχής του Ταμείου, που θα υλοποιηθεί μέσω του ESM, αφού πρώτα θα εγκριθεί από τη Bundestag». Και συνεχίζει ότι «αν αυτά δεν γίνουν σεβαστά από άλλους, τότε το παρόν πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα χρειαστούν νέες διαπραγματεύσεις», συμπληρώνουν οι κύκλοι του Μαξίμου.

Όπως εκτιμούν, ο κ. Σόιμπλε «επισημαίνει ότι προχωράμε με το παρόν τρίτο πρόγραμμα που έχουμε συμφωνήσει, που θα το υλοποιήσει ο ESM, αν φύγει το ΔΝΤ, και μόνο “αν δεν γίνει σεβαστό από άλλους τότε θα χρειαστούν νέες διαπραγματεύσεις”».

Οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι το σημερινό πρόγραμμα «είναι, έτσι και αλλιώς, πρόγραμμα του ESM, με το ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου» και προσθέτουν ότι «με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις συμφωνίες τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση των προγραμμάτων του ESM αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Keywords
Τυχαία Θέματα