Κόλαση στην Αφρίν: Λεηλασίες και καταστροφές από τους Τούρκους (εικόνες – video)

Φθορές σε δημόσιες περιουσίες αλλά και λεηλασίες σε πλήθος αγαθώνΚατά χιλιάδες εγκαταλείπουν οι Κούρδοι τα σπίτια τουςΚαταγγελίες από κούρδο αξιωματούχο: Περισσότεροι από 200.000 εκτοπισμένους δεν έχουν καταφύγιοΈκρηξη βόμβας με έντεκα νεκρούς

Στο έλεος λεηλασιών και καταστροφών βρίσκεται από την Κυριακή η πόλη Αφρίν, μετά την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) οι δυνάμεις που κατέλαβαν την Κυριακή τον έλεγχο της πόλης άρπαξαν και κατέστρεψαν τα πάντα στο πέρασμά τους, έχοντας εκδιώξει τους Κούρδους

από την περιοχή.

Οι πηγές που επικαλείται το AFP κάνουν λόγο για φθορές σε δημόσια περιουσία, αλλά λεηλασίες σε πλήθος αγαθών, από κοσμήματα και ηλεκτρικές συσκευές, μέχρι κουβέρτες και κονσέρβες, τα οποία μάλιστα μεταφέρθηκαν οργανωμένα με φορτηγά εκτός πόλης.

Παράλληλα, οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύροι σύμμαχοί τους προκάλεσαν την Κυριακή τεράστιες ζημιές και έριξαν ένα άγαλμα που συνδέεται με την κουρδική παράδοση και τον πολιτισμό στο κέντρο της Αφρίν.

Pro-Turkish forces pillage Afrin after taking Syrian city https://t.co/kiD8EZmQrx pic.twitter.com/OgcG0EbJxG

AFP news agency (@AFP) 18 Μαρτίου 2018

Το άγαλμα αυτό ήταν του σιδηρουργού Κάβα, κεντρικού ήρωα της ιστορίας των Κούρδων για τη γιορτή του Νεβρόζ, του κουρδικού Νέου Έτους.

Κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν οι Κούρδοι τα σπίτια τους

Οι περισσότεροι από τους 350.000 κατοίκους της πόλης την έχουν εγκαταλείψει, ενώ το ποτάμι της προσφυγιάς συνεχίστηκε και τα τελευταία 24ωρα προς τα νότια, σε εδάφη που εξακολουθούν να ελέγχουν οι κουρδικές πολιτοφυλακές ή το συριακό καθεστώς. Κάποιοι είπαν ότι οι Κούρδοι φάνηκε να αποχώρησαν χωρίς να δώσουν μάχη, αλλά οι κουρδικές αρχές ορκίστηκαν να ανακαταλάβουν την πόλη, ένα από τα τρία ημιαυτόνομα κουρδικά «καντόνια» στη βόρεια Συρία.

Το Συριακό Παρατήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων λέει ότι σκοτώθηκαν πάνω από 280 άμαχοι, 1.500 Κούρδοι μαχητές και πάνω από 400 Σύροι αντάρτες από την έναρξη της τουρκικής επιχείρησης. Η Άγκυρα θρηνεί δεκάδες απώλειες -επισήμως 46.

Καταγγελίες από κούρδο αξιωματούχο: Περισσότερες από 200.000 εκτοπισμένους δεν έχουν καταφύγιο

Την ίδια ώρα Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε ότι περισσότεροι από 200.000 από τους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από την Αφρίν εξαιτίας της υπό τουρκική ηγεσία επίθεσης στην πόλη αυτή δεν έχουν καταφύγιο ούτε πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό στις γύρω περιοχές και χρήζουν βοήθειας.

“Αυτοί που έχουν αυτοκίνητα κοιμούνται σε αυτά, αυτοί που δεν έχουν κοιμούνται κάτω από τα δέντρα μαζί με τα παιδιά τους”, δήλωσε τηλεφωνικώς στο Reuters ο Χέβι Μουστάφα, υψηλόβαθμο στέλεχος της κουρδικής πολιτικής αρχής στην περιοχή της Αφρίν.

Οι άμαχοι που εξακολουθούν να βρίσκονται στην πόλη αντιμετωπίζουν απειλές από τις υποστηριζόμενες από την Τουρκία οργανώσεις, σημείωσε επίσης ο Μουστάφα.

Έκρηξη βόμβας με έντεκα νεκρούς

Βόμβα εξερράγη στη διάρκεια της νύκτας σε τετραώροφο κτίριο στην πόλη Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά άμαχοι και τέσσερα μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Η έκρηξη σημειώθηκε αφού Σύροι αντάρτες που στηρίζονται από την Τουρκία και οι τουρκικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη την Κυριακή, θέτοντάς την υπό τον πλήρη έλεγχό τους έπειτα από μια εκστρατεία οκτώ εβδομάδων που έχει στόχο να εκδιώξει την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) από την περιοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα