Σε κοινό δρόμο Τσίπρας και Ιερώνυμος για τη Συμφωνία μετά τις αντεγκλήσεις της Ιεραρχίας

Στον απόηχο του ομόφωνου «όχι» στο ζήτημα μισθοδοσίας των κληρικών που αποτυπώθηκαν στη χθεσινή Σύνοδο της ΙεραρχίαςΣτη θυελλώδης και μαραθώνια συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου κατέστη σαφές ότι δεν θα παραδωθεί χωρίς μάχη τη δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα των κληρικώνΞεκάθαρο μήνυμα από ΜαξίμουΣυνέχιση του δρόμου της συνεργασίας θέλει ο Ιερώνυμος

Σε κοινό δρόμο με σκοπό να προχωρήσει και να υλοποιηθεί η Συμφωνία Εκκλησίας – Κράτους βρίσκεται ο έλληνας πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, στον απόηχο του ομόφωνου «όχι» στο ζήτημα μισθοδοσίας των κληρικών, αλλά

και των έντονων αντεγκλήσεων που αποτυπώθηκαν στη χθεσινή Σύνοδο της Ιεραρχίας.

Στη θυελλώδης και μαραθώνια συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας μάλιστα αποχώρησαν ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος και ο Μητροπολίτης Καισαριανής Δανιήλ κατέστη σαφές ότι οι «σκληροί» της ιεραρχίας δεν θα παραδώσουν χωρίς μάχη τη δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα των κληρικών.

Ξεκάθαρο μήνυμα από Μαξίμου

«Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας», διαμηνύσε αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου το Μέγαρο Μαξίμου.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, «η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος με τη σειρά του τόνισε ότι η «ιεραρχία έχει κάθε λόγο να στηρίξει αυτή τη συμφωνία». Για να αιτιολογήσει αμέσως μετά ότι είναι «η πρώτη φορά ίσως στη μεταπολιτευτική ιστορία που αντί να προχωράει η πολιτεία σε μονομερείς ενέργειες προσπαθεί να επιλύσει ιστορικές εκκρεμότητες με όρους, διαλόγου,κατανόησης και συναίνεσης».

Συνέχιση του δρόμου της συνεργασίας θέλει ο Ιερώνυμος

Ο Ιερώνυμος επέμεινε με τη σειρά του ότι ο δρόμος της συνεργασίας με τον Πρωθυπουργό μπορεί να συνεχιστεί. Γι’ αυτό άλλωστε, ο αρχιεπίσκοπος έσπευσε με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ να χαιρετίσει τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα και να μιλήσει για “εμβάθυνση των διακριτών μας ρόλων στο πλαίσιο πάντα της από κοινού εξυπηρέτησης των συμφερόντων του λαού μας”. Ο κ. Ιερώνυμος δεν είναι βεβαίως μόνος, καθώς υπήρξαν και πολλοί ιεράρχες που συντάχθηκαν μαζί του.

Keywords
Τυχαία Θέματα