Σε κοινή πλεύση η συνάντηση Παπαδημητρίου – Πάντοαν στη Ρώμη

Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών και Οικονομίας της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, είχε σήμερα στη Ρώμη, ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου. Στο επίκεντρο των συζητήσεων των δύο υπουργών βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο κ. Παπαδημητρίου στην ιταλική πρωτεύουσα, προκειμένου να παραστεί στη Σύνοδο της Ομάδας των κρατών-μελών των Εκτελεστικών Διευθύνσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οποία ανήκει η Ελλάδα.

Ο δύο Υπουργοί συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, όπου κοινή ήταν η αντίληψη για την ανάγκη αλλαγής στις πολιτικές λιτότητας που κυριαρχούν αυτή την περίοδο. Συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητο η Ευρώπη να αποδείξει την αλληλεγγύη της στην επίλυση κρίσιμων θεμάτων, όπως το μεταναστευτικό, τα οποία συνιστούν ευρωπαϊκά ζητήματα και δεν αφορούν τα μεμονωμένα κράτη-μέλη. Η συζήτηση, φυσικά, κάλυψε και τη στάση των θεσμών στην ελληνική κρίση, ενόψει ιδίως της ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης και του επικείμενου κρίσιμου Eurogroup.

Στη Σύνοδο, Υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών από την Αλβανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Πορτογαλία και το Σαν Μαρίνο, ενημερώθηκαν για τις στρατηγικές κατευθύνσεις και τις προτεραιότητες των δύο διεθνών οργανισμών και συμμετείχαν σε συζητήσεις, οι οποίες επικεντρώθηκαν στις δημοσιονομικές πολιτικές που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη, στην ενίσχυση της απασχόλησης και στην κοινωνική συνοχή.

«Χρήσιμες θέσεις οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην αναδιάπλαση της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προέκυψαν από την συνάντηση Παπαδημητρίου – Πάντοαν

Στο περιθώριο της συνάντησης ο κύριος Παπαδημητρίου είχε και ιδιαίτερη συνομιλία με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, κατά την οποία αναφέρθηκαν στα νέα δεδομένα στην Ευρώπη και στην ανάγκη να επιδειχθεί αλληλεγγύη στην επίλυση κρίσιμων θεμάτων, όπως το μεταναστευτικό, τα οποία συνιστούν ευρωπαϊκά ζητήματα και δεν αφορούν τα μεμονωμένα κράτη-μέλη. Ο δύο υπουργοί συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη και ιδιαίτερα την προσέγγιση -η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων στην Ευρώπη- υπέρ της εγκατάλειψης της πολιτικής της λιτότητας.

Μιλώντας στο ΑΠΕΜΠΕ ο κύριος Παπαδημητρίου τόνισε: «Η σημερινή ήταν μια ευκαιρία για συνάντηση γνωριμίας όχι μόνον με τον κύριο Πάντοαν, αλλά και με τους ομολόγους μου από την Αλβανία, από τον Άγιο Μαρίνο, από το Τιμόρ, από τις χώρες που είναι στο γκρουπ που μας αντιπροσωπεύει στο ΔΝΤ αλλά και στην Παγκόσμια Τράπεζα. Με τον κύριο Πάντοαν είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και για τις πολιτικές λιτότητας αλλά και τις πολιτικές ανάπτυξης. Προέκυψαν χρήσιμες θέσεις οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν, πιθανώς, στην αναδιάπλαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης».

Σε ερώτηση του ΑΠΕΜΠΕ αν Ιταλία και Ελλάδα έχουν μια κοινή πολιτική για να ξεπερασθεί η λιτότητα ο κύριος Παπαδημητρίου απάντησε:

«Θα έλεγα ότι υπάρχει μια σύμπλευση απόψεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι δυο χώρες μας συμφωνούν απόλυτα σε όλα. Υπήρξε σίγουρα, όμως, μια ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση για το τι συμβαίνει στην Ευρώπη».

Εξ’ άλλου, στη Σύνοδο οι υπουργοί ενημερώθηκαν για τις στρατηγικές κατευθύνσεις και τις προτεραιότητες των δύο διεθνών οργανισμών και συμμετείχαν σε συζητήσεις, οι οποίες επικεντρώθηκαν στις δημοσιονομικές πολιτικές που μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη, στην ενίσχυση της απασχόλησης και στην κοινωνική συνοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα