Σαφές μήνυμα Δένδια στην Άγκυρα – «Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που ανοίγει παντού πολεμικά μέτωπα» (video)

Η Τουρκία είναι μοναδική χώρα που ανοίγει πολεμικά μέτωπα στην περιοχή και απειλεί τους γείτονές της με πόλεμο, παραβιάζοντας το χάρτη των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη συνάντησή του με τον ομολόγό του στη Μάλτας, Εβαρίστ Μπαρτόλο. Καλώντας την Άγκυρα να σταματήσει τις απειλές και να στραφεί στον διάλογο. «Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που ανοίγει παντού πολεμικά μέτωπα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα επιδιώκει ρόλο στη Λιβύη.

Η

συνάντηση με τον Εβαρίστ Μπαρτόλο είχε ξεχωριστή σημασία, λόγω των σχέσεων της Μάλτας με την Τουρκία και του μεταναστευτικού. Με Νίκο Δένδιας να αναφέρεται στις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή.

«Η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που ανοίγει παντού πολεμικά μέτωπα, που απειλεί γείτονες με πόλεμο στην περίπτωση που επιλέξουν να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματα τους, ενώ επιδίδεται σε παράνομες δραστηριότητες όπως η έκδοση- ανανέωση Νavtex και προβαίνει σε εμπρηστικές δηλώσεις, πρωτοφανείς ευθείες απειλές, ασκήσεις με πραγματικά πυρά, παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο, αλλοιώνει θρησκευτικά μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, εργαλειοποιεί τον ανθρώπινο πόνο στο Μεταναστευτικό», τόνισε ο Νίκος Δένδιας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας.

Απαριθμώντας όπως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, την αλληλουχία των τουρκικών προκλήσεων (προσφυγικό, Αγιά Σοφιά, Navtex, προκλητικές δηλώσεις)

 

«Συζητάμε και κατά τη διάρκεια του γεύματος για την κατάσταση που διαμορφώνεται εξαιτίας των προκλητικών και παράνομων ενεργειών ενόψει των κρίσιων αποφάσεων που θα ληφθούν στο πλαίσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Η Ελλάδα επιδιώκει ρόλο στη Λιβύη

Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ακόμη ότι «η Ελλάδα επιδιώκει να διαδραματίσει έναν θετικό ρόλο στη Λιβύη μέσω της διαδικασίας του Βερολίνου» και επεσήμανε πως αντιλαμβάνεται ότι για τη Μάλτα είναι σοβαρό ζήτημα η Λιβύη, καθώς επηρεάζει τις μεταναστευτικές ροές.

Το προσφυγικό επιβάλλει τη συνεργασία

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δένδιας ανέφερε πως επεσήμανε στον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας τη στάση της Τουρκίας στο προσφυγικό τονίζοντας ότι αυτό επιβάλλει την συνεργασία των δύο κρατών, Ελλάδας – Μάλτας.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο κ. Δένδιας ανέφερε πως «ανταλλάξαμε απόψεις» για τη συνεργασία των επτά μεσογειακών χωρών, ενόψει της συνόδου στην Κορσική στις 10 Σεπτεμβρίου και ευχαρίστησε Έβεριστ Μπαρτόλο για την παρουσία του στην Αθήνα.

Μετά τις συνομιλίες υπογράφηκε Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών για τη συνεργασία στον τομέα της διπλωματικής εκπαίδευσης.

Expanded talks b/w #Greece & #Malta delegations under FMs @NikosDendias & @EvaristBartolo –bilateral coop, regional dvpts top the agenda / Διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών & υπό ΥΠΕΞ Ν.Δένδια& E.Bartolo –διμερής συνεργασία, περιφερ. εξελίξεις pic.twitter.com/9pWxBT4tKz

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) September 7, 2020

Ι welcomed #Malta FM @EvaristBartolo @GreeceMFA. A broad range of topics to be discussed with focus on relations & developments in #EasternMediterranean. pic.twitter.com/SbpwSDfuwh

Nikos Dendias (@NikosDendias) September 7, 2020

Στις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ελλάδας – Μάλτας @GreeceMFA. Η διμερής συνεργασία και οι περιφερειακές εξελίξεις στο επίκεντρο. pic.twitter.com/OAWRqjmrJ2

Nikos Dendias (@NikosDendias) September 7, 2020

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα