Ροτβάιλερ: Πόσο επικίνδυνα είναι τα σκυλιά αυτής της ράτσας

Η ασύλληπτη τραγωδία με το νεκρό βρέφος από επίθεση σκύλου ράτσας ροτβάιλερ, σήμερα (12/9) στα Γλυκά Νερά, φέρνει στο προσκήνιο ξανά τη συζήτηση για το αν είναι ασφαλές να έχει κανείς στο σπίτι του ως ζώο συντροφιάς τη συγκεκριμένη ράτσα σκύλου.

Το συμβάν θύμισε το τραγικό περιστατικό που είχε συμβεί το 2016 στην περιοχή Λευκάδια Κοζάνης όταν δύο ροτβάιλερ είχαν επιτεθεί και είχαν σκοτώσει ένα 5χρονο αγοράκι ανήμερα του Πάσχα

Πόσο

επικίνδυνα είναι τελικά τα σκυλιά της συγκεκριμένης ράτσας; Η επιθετική συμπεριφορά των ροτβάιλερ είναι συνήθως αποτέλεσμα ανευθυνότητας των ιδιοκτητών, κακοποίηση, παραμέλησης ή απουσίας εκπαίδευσης. Τα παραπάνω επισημαίνονται στην ιστοσελίδα του Αμερικανικού Κυνολογικού Ομίλου (American Kennel Club).

Πρόκειται για ένα ήρεμο σκυλί που χρειάζεται σωστή εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση. Εάν ο ιδιοκτήτης του το παραμελήσει ή αδιαφορήσει για αυτό, ενδεχομένως να βγάλει μία επιθετική συμπεριφορά.

Η φυσική τους δύναμη, όπως προκύπτει από το όνομά τους που σημαίνει το σκυλί του χασάπη καθώς η βασική τους χρήση μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα ήταν να φυλάνε κοπάδια και να σέρνουν καρότσια με κρέας, κάνει απαραίτητη την εκπαίδευσή του.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Αθηνά Τραχήλη, ανέφερε στη σελίδα Enikos.gr ότι «το ροτβάιλερ είναι σκύλος-φύλακας που τον βάλαμε στο σπίτι και τον κάναμε ζώο συντροφιάς». 

«Στην κατηγοριοποίηση που έχει γίνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις ράτσες των σκύλων ανάλογα με την επικινδυνότητά τους, τα ροτβάιλερ βρίσκονται στην κατηγορία με τα ζώα που εμφανίζουν τις περισσότερες επιθέσεις», πρόσθεσε.

Το ροτβάιλερ ένα πολύ δυνατό ζώο, το οποίο μπορεί ακόμη και άθελά του να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς στον άνθρωπο και ειδικότερα στα παιδιά. Απαιτείται συνεχής εκπαίδευση, τόσο των ίδιων των ζώων, όσο και του ιδιοκτήτη τους, ο οποίος καλείται να συνειδητοποιήσει ότι αναλαμβάνει μία πολύ μεγάλη ευθύνη. Θεωρούνται ιδανικοί φύλακες για τα σπίτια και τις αγροικίες, αρκεί να έχουν λάβει άρτια εκπαίδευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα