Ρίχνει τους τόνους ο Ακάρ – «Με διάλογο θέλουμε να επιλύσουμε τη διένεξη με την Ελλάδα» (video)

Η Τουρκία θέλει να επιλύσει μέσω του διαλόγου τη διένεξη με την Ελλάδα σχετικά με τις έρευνες για ενεργειακούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε την Τετάρτη (12/08) ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, αλλά πρόσθεσε πως η Άγκυρα θα υπερασπισθεί «τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της» στην περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι αυτό είχε αναφέρει πριν από λίγες ώρες με μήνυμά του στον τουρκικό λαό και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Παρά ταύτα, θέλουμε να πιστεύουμε πως η κοινή λογική θα επικρατήσει. Τόσο στο πεδίο

όσο και στο τραπέζι, είμαστε με την πλευρά του διεθνούς δικαίου, της καλής γειτονίας και του διαλόγου», δήλωσε ο Ακάρ μιλώντας στο πρακτορείο «Reuters» και συνέχισε: «Θέλουμε να καταλήξουμε σε πολιτικές λύσεις με ειρηνικά μέσα ευθυγραμμιζόμενοι με τους διεθνείς νόμους».

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε πως η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται «τα συμφέροντα, τους δεσμούς και τα συμφέροντά της» στα παράκτια ύδατα. «Θα πρέπει να είναι γνωστό πως οι θάλασσές μας είναι η γαλάζια πατρίδα μας. Κάθε σταγόνα είναι πολύτιμη», δήλωσε.

Ο Ερντογάν ζήτησε διάλογο για λύση «που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων»

Την Τρίτη (11/08), με το «Oruc Reis» να βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία, και με στόχο να δείξει ότι είναι κατά των στρατιωτικών λύσεων και υπέρ της διπλωματικής προσέγγισης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσκάλεσε στο τραπέζι του διαλόγου μέσω του πρακτορείου «Anadolu» – ανήρτησε δήλωσή του μεταφρασμένη στα ελληνικά – όλες τις χώρες της Μεσογείου.

Μετά τις νέες εξαγγελίες του τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου για άδειες για νέες έρευνες στο τέλος Αυγούστου και τον παροξυσμό του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ την Τρίτη (11/08), που «έβαλε» και την Κύπρο (χώρα-μέλος της ΕΕ), στα σχέδιά τους για την «Γαλάζια Πατρίδα» που ονειρεύονταν, ο τούρκος πρόεδρος κάλεσε συνεργασία για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης «για τα δικαιώματα όλων».

Πιο συγκεκριμένα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων της «Anadolu» ανήρτησε στον επίσημο λογαριασμό του στα social media βίντεο υποτιτλισμένο στα ελληνικά με τις δηλώσεις του τούρκου προέδρου, για την κλιμακούμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

To βίντεο παρουσιάζει τις προκλητικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου, υποτιτλισμένες στα ελληνικά, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά του «Anadolu», με εμφανή προφανώς αποδέκτη την ελληνική πλευρά. Το βίντεο συνοδεύει απόσπασμα της δήλωσης του Ερντογάν, με το οποίο καλεί σε συνεργασία να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, προφανώς όπως επιδιώκει η Άγκυρα: «Ελάτε, ως όλες οι χώρες του Μεσογείου, να ενωθούμε και να βρούμε μια φόρμουλα αποδεκτή από όλους που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων».

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ την Παρασκευή

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή (14/08) το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια εξέλιξη που προφανώς ικανοποιεί την πλευρά της Αθήνας, καθώς οι Βρυξέλλες έδειξαν να ανταποκρίνονται αμέσως στο αίτημα του Νίκου Δένδια.

Μιλώντας στην ΕΡΤ την Τετάρτη (12/08), ο κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαίωσε ότι η διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης για λόγους ασφαλείας. Η απόφαση είχε ανακοινωθεί νωρίτερα μέσω twitter από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

I will call an extraordinary Foreign Affairs Council meeting this Friday afternoon.

We will discuss urgent issues and address the situation in the Eastern Mediterranean, the Belarus Presidential elections, as well as developments in Lebanon.

— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) August 12, 2020


Έκτακτο τετ α τετ Δένδια με Πομπέο την Παρασκευή στη Βιέννη για τις τουρκικές προκλήσεις

Την ίδια ώρα, με τον αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο (Michael R. Pompeo), θα συναντηθεί την Παρασκευή 14 Αυγούστου στη Βιέννη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας, αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Βορειοανατολική η πορεία του «Oruc Reis»

Πάντως, σύμφωνα με νέες πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» κινείται βορειοανατολικά, ευρισκόμενο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, μέχρις ώρας, και εντός των ορίων της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX.

Το «Oruc Reis» συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τουρκικός Τύπος: Είμαστε έτοιμοι για όλα, ακόμα και για σύγκρουση

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι «έρευνες» του Oruc Reic και η κρίση ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα αποτελούν πρώτο θέμα και στον τουρκικό Τύπο.

Η ευρείας κυκλοφορίας Sabah αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της ότι «ο Ερντογάν θα μιλήσει τηλεφωνικά με τη Μέρκελ μέσα στην εβδομάδα. Στην τηλεφωνική συνομιλία θα τεθεί, το ζήτημα της πρόσκλησης του Ερντογάν προς τις χώρες της Μεσογείου με τη δήλωση ‘ελάτε να βρούμε μια φόρμουλα που θα τους ικανοποιεί όλους’, αλλά και η στάση της Ελλάδας».

Η Ηurriyet, έχει τίτλο «Ελληνικό θέατρο στη Μεσόγειο» και τονίζει ότι «η Τουρκία δεν υποχώρησε κι έκανε αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε. Το Oruc Reic έφτασε στο νοτιοδυτικό άνοιγμα της Κύπρου για να κάνει έρευνες. Είμαστε έτοιμοι για όλα, ακόμα και για σύγκρουση!». Και συνεχίζει τονίζοντας ότι «η Τουρκία επιθυμεί μια δίκαιη λύση στη Μεσόγειο με τη συνάντηση όλων των χωρών της περιοχής. Όμως είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της και είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα και για σύγκρουση!».

Πλήρης αλληλεγγύη στην Ελλάδα από το Ισραήλ

«Το Ισραήλ παρακολουθεί προσεκτικά την αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο», σημειώνει η ισραηλινή κυβέρνηση, σε ανακοίνωσή της, που δημοσιεύει η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα.

Περαιτέρω, η ισραηλινή κυβέρνηση διαμηνύει ότι «το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, στις θαλάσσιες ζώνες της και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της».

Keywords
Τυχαία Θέματα