Ραγδαίες εξελίξεις στο ποδόσφαιρο: Στην Αθήνα ο πρόεδρος της FIFA για συνάντηση με Μητσοτάκη

Οι εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ποδόσφαιρο το διάστημα που ακολουθεί φαίνεται πως θα είναι ραγδαίες μετά τα τελευταία γεγονότα, τη διαμάχη του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή, και την αναφορά του Πρωθυπουργού για κάλεσμα της FIFA και της UEFA για νέο πλαίσιο λειτουργίας και υπογραφής

μνημονίου… Σ’ αυτό το πλαίσιο, στη χώρα μας αναμένεται να έρθει και ο πρόεδρος της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο. Εκτός κλιμακίου των επαφών ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Βέβαια, FIFA και UEFA… είναι στη χώρα μας από το 2016, με την Ελλάδα να παραμένει σε εποπτεία.

«Μνημόνιο στο ποδόσφαιρο με FIFA και UEFA, αλλιώς διακοπή και Grexit», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Λίγο αργότερα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι την επόμενη εβδομάδα θα παραστεί κλιμάκιο από την Ελλάδα στην έδρα της UEFA, όπου θα έχει συναντήσεις με τους ανθρώπους της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας αλλά και εκπροσώπους της FIFA. Την ίδια ώρα, έκπληξη προκαλεί ότι εκτός από αυτές τις σημαντικές συναντήσεις μένει ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, για τον οποίο ο ΠΑΟΚ κήρυξε «πόλεμο», λόγω των χειρισμών του.

Ακόμη δεν έχει καθοριστεί η ακριβής ημερομηνία, αλλά αμέσως μετά από αυτές τις συναντήσεις, θα έρθει στην Ελλάδα και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της χώρας, ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο. Όπως φαίνεται, οι εξελίξεις θα είναι άμεσες και μένει να δούμε τι αντίκτυπο θα έχει όλη αυτή η ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μακροπρόθεσμα.

Στα «χαρακώματα» Μητσοτάκης και Τσίπρας για το ποδόσφαιρο

Λόγω της σχετικής επικαιρότητας, μεγάλο μέρος των ομιλιών των πολιτικών αρχηγών κατέλαβαν οι πρόσφατες εξελίξεις με τις συνθήκες χάους που έχουν διαμορφωθεί στο ποδόσφαιρο, μετά την εισήγηση «βόμβα» της ΕΕΑ για ΠΑΟΚ και Ξάνθη και την κυβερνητική τροπολογία που κατέβασε και ψήφισε η κυβέρνηση, για να αλλάξει τις ποινές που προβλέπονται.

Έτσι, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας «μονομάχησαν» για ακόμη μια φορά στην Ολομέλεια, με εκατέρωθεν αιχμές όσον αφορά στα όσα μεσολάβησαν έως σήμερα στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Τσίπρας κατά Μητσοτάκη: Δεν μπορείτε να διαχειριστείτε ποδοσφαιρικούς παράγοντες, θα διαχειριστείτε τον Ερντογάν;

Στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας αφιέρωσε μεγάλο μέρος και στα εθνικά ζητήματα και στο ποδόσφαιρο, διερωτώμενος πώς ο κ. Μητσοτάκης θα διαχειριστεί τον Ερντογάν, όταν δεν μπορεί να διαχειριστεί ποδοσφαιρικούς παράγοντες.

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, σημείωσε ότι «η μεγαλύτερη αιτία της ανησυχίας των πολιτών είναι η εξωτερική σας πολιτική», για να σχολιάσει πως «όσα βλέπει να κάνετε σε άλλα πιο εύκολα θέματα, φουντώνει αυτή την ανησυχία».

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε και στις εξελίξεις με το ποδόσφαιρο και τη σχετική κυβερνητική τροπολογία, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «δεν μπορεί να χωρίσει δυο γαϊδάρων άχυρα» και ότι «δεν είναι σε θέση να χειριστεί προς το συμφέρον της κοινωνικής ομαλότητας και της δικαιοσύνης κάποιους ισχυρούς του χρήματος και των ΜΜΕ». «Εδώ τα κάνετε μπάχαλο σε μια αντιπαράθεση ποδοσφαιρικού τύπου και οδηγείτε σε αχρείαστους, σε μια τέτοια ιδιαίτερα στιγμή, διχασμούς», είπε, θέτοντας το ερώτημα:

«Θα διαχειριστείτε άραγε μια κρίση – ο μη γένοιτο – στα εθνικά μας ζητήματα; Θα διαχειριστείτε εσείς τον Ερντογάν, που δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τους ποδοσφαιρικούς παράγοντες;».

Μητσοτάκης: Μνημόνιο στο ποδόσφαιρο με FIFA και UEFA, αλλιώς διακοπή και Grexit

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αποταθεί στην FIFA και στην UEFA για να συντάξουν μαζί ένα μνημόνιο ανάταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου, προειδοποιώντας παράλληλα ότι «αν το άρρωστο κλίμα συνεχιστεί επί μακρόν θα αναγκαστούμε ως ύστατη λύση να διακόψουμε αμέσως τη super league γιατί είναι καλύτερα να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα παρά αυτό που έχουμε σήμερα».

«Οι τελευταίες ημέρες έβγαλαν στην επιφάνεια μίζερη επικαιρότητα. Δυστυχώς την ώρα που η χώρα ανακτά διεθνώς την αξιοπιστία της στην οικονομία, πληγώνεται στο εξωτερικό από μία ποδοσφαιρική βεντέτα. Μία επιχειρηματική και προσωπική αντιπαλότητα. Διχάζοντας του πολίτες ακόμα και με όρους γεωγραφίας. Αυτά δεν είναι καινούργια. 20 χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο ταλανίζεται από τέτοια γεγονότα. Καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να τα αντιμετωπίσει», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε:

«Είναι γνωστή εξάλλου και καταγεγραμμένη σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης η ευθύνη πρωτίστως των παραγόντων και δευτερευόντως της πολιτείας για την κατάντια του ποδοσφαίρου. Σήμερα προειδοποιώ όσους δυναμιτίζουν την κοινωνική ομαλότητα να ξεχάσουν τα σχέδιά τους. Η κυβέρνηση και η βουλή θα απαντήσουν κατάλληλα. Ο αθλητισμός είναι υγεία».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται υπό εποπτεία στον χώρο του ποδοσφαίρου (ο Τζάνι Ινφαντίνο είχε έρθει ξανά στη χώρα μας τον Απρίλιο του 2015), κάτι που αναμενόταν να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες και με τις εκλογές στην ΕΠΟ, όπως αποφασίστηκε στη συνάντηση των Big-4 του ελληνικού ποδοσφαίρου, με τους εκπροσώπους των FIFA, UEFA και με αξιωματούχους της ΕΠΟ και της Super League 1.

Τον προηγούμενο μήνα έγινε συνάντηση στη Νιόν της Ελβετίας ανθρώπων της FIFA και της UEFA με εκπροσώπους του ποδοσφαίρου από την Ελλάδα, παρουσία του Λευτέρη Αυγενάκη και του προέδρου Βαγγέλη Γραμμένου, μετά από «τελεσίγραφο» Ολυμπιακού στον Υφυπουργό Αθλητισμού, αναφέροντας: «Ή διορθώνεται η διαιτησία ή αποχωρούμε από τη Super League». Τότε αποφασίστηκε και η συνάντηση των «μεγάλων» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ακολούθησαν τα γεγονότα μετά την εισήγηση της ΕΕΑ για υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης.

Πηγή: Ραγδαίες εξελίξεις στο ποδόσφαιρο: Στην Αθήνα ο πρόεδρος της FIFA για συνάντηση με Μητσοτάκη - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα