Ραγδαίες εξελίξεις στη Μεγάλη Βρετανία: Η Μέι ματαιώνει την ψηφοφορία για το Brexit

Νέος κύκλος πολιτικής αναταραχής στο Ηνωμένο ΒασίλειοΚάνει πίσω η Μέι και στέλνει στο μέλλον την κρίσιμη ψηφοφορίαΣτις 17:30 ομιλία της ενώπιον των βουλευτών τηςΣυστάσεις από βουλευτές της για το μέγεθος της αποτυχίας της ψηφοφορίαςΌλα αυτά στον απόηχο απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι μπορεί να ανακληθεί μονομερώς το BrexitΓια «αξιολύπητη δειλία» κατηγορεί τη Μέι η πρωθυπουργός της Σκοτίας

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Βρετανία, όπου λίγο μετά τη δημοσιοποίηση απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι το Brexit μπορεί

να ανακληθεί μονομερώς, η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι αποφάσισε να ματαιώσει την κρίσιμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την έγκριση ή μη της συμφωνίας της για το Brexit, η οποία είχε προγραμματιστεί για αύριο, Τρίτη.

Όπως μετέδωσε το BBC, ύστερα από επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις από βουλευτές ότι το μέγεθος της αναμενόμενης ήττας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση την κυβέρνησή της, η βρετανίδα πρωθυπουργός οπισθοχώρησε.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του προεδρείου στη Βουλή των Κοινοτήτων, η Τερέζα Μέι θα προβεί σε ανακοίνωση ενώπιον των βουλευτών στις 17.30 ώρα Ελλάδας.

Η Μέι πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τα κορυφαία στελέχη του υπουργικού της συμβουλίου σήμερα για να συζητήσει τι να κάνει με τη συμφωνία της, η οποία επιτρέπει στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από το μπλοκ παραμένοντας, ωστόσο, σε ευρωπαϊκή τροχιά.

Ενώ δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση για την ψηφοφορία, δύο πηγές δήλωσαν στην υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ του BBC Λόρα Κούενσμπεργκ ότι η ψηφοφορία ματαιώνεται. Δημοσιογράφος των Financial Times ανέφερε ότι αξιωματούχος κοντά στο υπουργικό συμβούλιο επίσης επιβεβαίωσε πως η ψηφοφορία ματαιώνεται.

Η Μέι και οι υπουργοί της έχουν κατ’ επανάληψη επιμείνει ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό. Η εκπρόσωπός της ενημέρωσε νωρίτερα σήμερα τους δημοσιογράφους ότι δεν υπάρχει σχέδιο για ματαίωση της ψηφοφορίας.

Η στερλίνα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό της από τον Ιούνιο του 2017.

Two cabinet sources tell me vote being pulled – not, repeat not, yet officially confirmed

Laura Kuenssberg (@bbclaurak) 10 Δεκεμβρίου 2018

Third source tells us vote ‘definitely off’

Laura Kuenssberg (@bbclaurak) 10 Δεκεμβρίου 2018

Παράλληλα, οι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος που είναι υπεύθυνοι για την κομματική πειθαρχία ανέφεραν σε ανάρτησή τους στο Twitter: «Η πρωθυπουργός θα κάνει μια προφορική δήλωση σήμερα στις 3.30 μμ (τοπική ώρα) με τίτλο «Έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Για «αξιολύπητη δειλία» κατηγορεί τη Μέι η πρωθυπουργός της Σκοτίας

Εν τω μεταξύ, η πρωθυπουργός της Σκoτίας Νίκολα Στέρτζον κατηγόρησε τη βρετανική κυβέρνηση για «αξιολύπητη δειλία» λόγω της απόφασής της να ματαιώσει την ψηφοφορία.

«Πρόκειται για μια στιγμή που σημαδεύει μια στροφή και μια ενέργεια αξιολύπητης δειλίας από μια κυβέρνηση των Τόρι (Συντηρητικών) η οποία έχει εξαντλήσει όλες τις επιλογές δράσης και τώρα καταρρέει μέσα στο απόλυτο χάος», ανέφερε σε μια δήλωση.

«Η συμφωνία της πρωθυπουργού θα έπρεπε να έρθει στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου αμέσως έτσι ώστε να καταψηφιστεί και να μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε το χάος των Τόρι (Συντηρητικών) με μια λύση που θα προστατεύει τις δουλειές, το επίπεδο ζωής και τη θέση της Σκoτίας στην Ευρώπη».

Η Στέρτζον είπε ακόμη πως οι βουλευτές του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας θα υποστηρίξουν οποιαδήποτε πρόταση μομφής καταθέσει το Εργατικό Κόμμα εναντίον της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι στο εθνικό κοινοβούλιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα