Ραγδαίες εξελίξεις στη Λιβύη: «Πράσινο φως» από τη Βουλή της Αιγύπτου για στρατιωτική επέμβαση

Το κοινοβούλιο της Αιγύπτου ενέκρινε, τελικά, όπως αναμενόταν, το απόγευμα της Δευτέρας (20/07) την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό για την καταπολέμηση «εγκληματικών πολιτοφυλακών» και «ξένων τρομοκρατικών ομάδων» σε ένα «δυτικό μέτωπο» – σε μια καταφανή αναφορά στη δυτική γείτονα Λιβύη.

Όπως τονίζει η απόφαση, τα αιγυπτιακά στρατεύματα θα υπερασπιστούν την εθνική ασφάλεια. Δε δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Η Βουλή διόρθωσε μια προηγούμενη ανακοίνωση που αναφερόταν σε ένα «αραβικό», και όχι ένα «δυτικό» μέτωπο.

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας του Κατάρ συναντήθηκε τη Δευτέρα (20/07) με τον τούρκο ομόλογό του και τον υπουργό Εσωτερικών της Λιβύης για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε το καταριανό υπουργείο. Το Κατάρ και η Αίγυπτος βρίσκονται σε αντίπαλες πλευρές μιας περιφερειακής διαμάχης, μαζί με τρεις χώρες του Κόλπου.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν τη Δευτέρα (20/07) για την ανάγκη διατήρησης της κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη και την αποφυγή κλιμάκωσης μεταξύ των δυνάμεων που πολεμούν εκεί, ανέφερε το Κάιρο. Την ίδια ώρα, ο τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ κατηγορεί τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ ότι «εμποδίζει την ειρήνευση» στη Λιβύη.

Keywords
Τυχαία Θέματα