Μεγάλη πυρκαγιά στο Ωραιόκαστρο – Κινδύνεψαν να καούν κατοικίες (video)

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε αργά το απόγευμα της Δευτέρας (20/07) σε δασική έκταση στην περιοχή Γαλήνη, στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης και η πυρκαγιά έκαψε σε δασική έκταση, αλλά και κοντά σε κατοικίες. Με την επέμβαση της Πυροσβεστικής τέθηκε υπό έλεγχο… 

Άμεσα κινητοποιήθηκαν και επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 13 οχήματα και ένα ελικόπτερο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το «Thestival.gr», η φωτιά ξέσπασε κοντά σε κατοικίες. Ο δήμος Ωραιοκάστρου ζήτησε συνδρομή και από άλλους δήμους.

Στο σημείο έσπευσαν και δυνάμεις της αστυνομίας, προκειμένου να ρυθμίσουν την κυκλοφορία.

Αργά το απόγευμα, οι Πυροσβεστικές Δυνάμεις με τη συνδρομή υδροφόρων του Δήμου και εθελοντών, οι οποίοι συμμετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης, κατάφεραν έγκαιρα αρχικά να οριοθετήσουν και εν συνεχεία να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.

#Πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Γαλήνη Ωραιόκαστρου Θεσσαλονίκης . Άμεσα κινητοποιήθηκαν 26 #πυροσβέστες, 13 οχήματα και 1Ε/Π.

— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) July 20, 2020

Νωρίτερα, οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στην Ηλεία και συνεχίζεται η μάχη μέχρι να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο. Τη Δευτέρα (20/07) μέτωπα είχαμε, ακόμα, σε Άνδρο και Σταμάτα.

Ξέσπασαν 47 δασικές πυρκαγιές στο 24ωρο

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε 47 ανήλθαν οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, σε όλη την Ελλάδα, από την Κυριακής (19/07) στις 19:00 έως την ίδια ώρα της Δευτέρας (20/07).

Συνολικά επιχείρησαν 391 πυροσβέστες, με 154 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 12 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, με την συνδρομή εθελοντών πυροσβεστών, υδροφόρων, καθώς και μηχανημάτων έργου των Περιφερειών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο. Σημειώνεται, επίσης, ότι τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Τρίτη

Η υψηλή θερμοκρασία και οι ισχυροί άνεμοι εντάσεων έως και επτά μποφόρ την Τρίτη (21/07) στην Αττική, την Εύβοια και τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου ανεβάζουν τον αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.


Πηγή: thestival.gr

Φωτογραφίες, βίντεο: Oraiokastro24.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα