Πυρκαγιά στη Μόρια: Εικόνες ντροπής με χιλιάδες πρόσφυγες και παιδιά στους δρόμους (video)

Ο καταυλισμός της Μόριας έχει καεί ολοσχερώς μετά και τη δεύτερη πυρκαγιά που ξέσπασε την Τετάρτη (09/09) στην περιοχή, με αποτέλεσμα σχεδόν 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες να βρίσκονται κυριολεκτικά στον δρόμο, ανάμεσά τους τόσο επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού που δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη όσο και ασυμπτωματικοί φορείς, χωρίς κανείς να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό. Με τους επιστήμονες να αναφέρουν ότι αυτή η κατάσταση αποτελεί υγειονομική «βόμβα» για όλη τη Λέσβο.  

Οι εικόνες από την περιοχή, η οποία έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους

επόμενους τέσσερις μήνες, προκαλούν μόνο ντροπή. Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες και με την Ευρώπη να δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει, αυτές οι εικόνες αποτελούν… γροθιά στο στομάχι. Το πρωί της Πέμπτης (10/09) βρήκε κάποιους από τους πρόσφυγες ακόμα και μέσα σε νεκροταφεία.

Χιλιάδες πρόσφυγες, μανάδες με παιδιά, πέρασαν το βράδυ στον δρόμο, μετά και τη δεύτερη πυρκαγιά που ξέσπασε στον καταυλισμό της Μόριας με αποτέλεσμα να καεί ολοσχερώς, αφού είχε προηγηθεί η πρώτη καταστροφή. Εν τω μεταξύ εντοπίστηκαν οκτώ από τους 36 πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό. 

Μπλόκα έχουν στήσει με κλούβες των ΜΑΤ οι αστυνομικές δυνάμεις στη Λέσβο, στο δρόμο που οδηγεί από τη Μόρια στη Μυτιλήνη, προκειμένου να μην επιτρέψουν να πλησιάσουν προς την πόλη οι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που έμειναν άστεγοι. Το βράδυ της Τετάρτης (09/09) υπήρξε και ένταση με ΜΑΤ να απωθούν με χημικά μετανάστες.

Παράλληλα, έχει στηθεί επιχείρηση με λεωφορεία που φτάνουν από το ΚΥΤ προς τον δρόμο που βρίσκονται οι πρόσφυγες και μετανάστες, με σκοπό να τους μεταφέρουν αρχικά προς το Σίγρι, όπου θα δέσει το πρώτο πλοίο που θα φτάσει για να λειτουργήσει ως χώρος υποδοχής και στη συνέχεια στα δύο αρματαγωγά, που αναμένεται να καταπλεύσουν μέσα στην ημέρα σε διάφορα σημεία του νησιού.

Την ίδια ώρα, έφτασαν στη Θεσσαλονίκη ασυνόδευτα παιδιά – από τα 408- από τη Μόρια.

Υπουργείο Μετανάστευσης: Μέσα στη μέρα θα στεγαστούν οι ευάλωτες οικογένειες στη Μόρια

Εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την άμεση στέγαση αρχικά των ευάλωτων και των οικογενειών στη Μόρια σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, μετά τις εικόνες ντροπής στην περιοχή…

Επιχειρώντας έναν σύντομο απολογισμό των ενεργειών από την Τετάρτη (09/09), το Υπουργείο αναφέρει ότι η πρώτη πυρκαγιά «είχε αντιμετωπιστεί. Η δομή είχε μερικώς εκκενωθεί χωρίς θύματα. Τα ασυνόδευτα ανήλικα μεταφέρθηκαν εκτός Λέσβου, πλοίο κατέπλευσε και γίνονταν εργασίες στη Μόρια ώστε να μην υπάρξουν άστεγες οικογένειες το βράδυ».

Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι η δεύτερη πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης (09/09) και κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της δομής «σταμάτησε τις εργασίες αποκατάστασης».

«Πρωταρχική μέριμνα της Πολιτείας ήταν η ασφάλεια όλων των εμπλεκόμενων», συμπληρώνει. Και καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης: «Αυτονόητα εκβιαστικές συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές».

Στη Μόρια σήμερα ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Την Πέμπτη (10/09) μεταβαίνει επίσης στη Λέσβο ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος την Παρασκευή (11/09) θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γνωστοποίησε την Τετάρτη (09/09) ότι επικοινώνησε με τον κ. Μητσοτάκη εκφράζοντάς του την ετοιμότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνδράμει άμεσα την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα αυτές τις δύσκολες ώρες.

Μήνυμα Μακρόν στα ελληνικά για τη Μόρια: Η Γαλλία αλληλέγγυα στην Ελλάδα

Μήνυμα αλληλεγγύης στα ελληνικά, αναφορικά με την καταστροφική φωτιά στη Μόρια και την κατάσταση στην περιοχή, δημοσίευσε ο Εμανουέλ Μακρόν, στον επίσημο λογαριασμό του στο Facebook, τονίζοντας πως «Η Γαλλία θα δώσει για άλλη μια φορά το παρών της αλληλεγγύης προς την Ελλάδα».

Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση του γάλλου προέδρου:

«Η πυρκαγιά ενός προσφυγικού καταυλισμού στη Λέσβο αποτελεί ένα επιπλέον δράμα για τους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη σε δεινή κατάσταση. Η Γαλλία θα δώσει για άλλη μια φορά το παρών της αλληλεγγύης προς την Ελλάδα. Αύριο θα δω τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Η πυρκαγιά ενός προσφυγικού καταυλισμού στη Λέσβο αποτελεί ένα επιπλέον δράμα για τους χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται…

Gepostet von Emmanuel Macron am Mittwoch, 9. September 2020

Στη Θεσσαλονίκη τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από τη Μόρια

Άλλη μια πτήση με ασυνόδευτα προσφυγόπουλα προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης το πρωί της Πέμπτης (10/09). Η πρώτη πτήση προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» το απόγευμα της Τετάρτης (09/09) με 165 παιδιά, ενώ γύρω στις 22:30 με πτήση τσάρτερ της Aegean έφτασαν άλλα 165 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από τον καταυλισμό της Μόριας, στη Λέσβο.

Πρόκειται για το τρίτο γκρουπ παιδιών από τα συνολικά 400 που μεταφέρθηκαν από τη δομή του νησιού σε ξενοδοχεία της Βόρειας Ελλάδας, μετά την καταστροφική φωτιά που ξέσπασε τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη στο ΚΥΤ.

Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον συμφώνησε για τη χρηματοδότηση άμεσης μεταφοράς και διαμονής στην ενδοχώρα των 400 ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων που απέμειναν στη Μόρια.

«Οι σκέψεις μου και η συμπόνια μου είναι στους ανθρώπους της Λέσβου και ειδικά στους μετανάστες και το προσωπικό που εργάζεται στη Μόρια. Είμαι σε επαφή με τον Έλληνα υπουργό και τις τοπικές Αρχές για τη φωτιά. Συμφώνησα ήδη για τη χρηματοδότηση σχετικά με την άμεση μεταφορά και διαμονή στην ενδοχώρα των 400 ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων που έχουν απομείνει. Η ασφάλεια και η στέγη όλων των ανθρώπων στη Μόρια είναι προτεραιότητα», επισημαίνει η Ίλβα Γιόχανσον.

Keywords
Τυχαία Θέματα