Πυρά ΣΥΡΙΖΑ κατά κυβέρνησης: Επαναφέρει στα εργασιακά το μνημονιακό καθεστώς

Εντείνει τις πιέσεις η αξιωματική αντιπολίτευση με αιχμή τα εργασιακά. Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν με νόημα πως ο νέος αναπτυξιακός νόμος καταργεί το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που επανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ. Καταργεί επί της ουσίας την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης, καθώς οι επιχειρήσεις θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συμβάσεις και να μειώνουν μισθούς και δικαιώματα, επικαλούμενες οικονομικές

δυσλειτουργίες. Ταυτόχρονα δημιουργεί αντικίνητρο στους εργοδότες να υπογράφουν κλαδική συλλογική σύμβαση, όταν οι ανταγωνιστές τους θα μπορούν να πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους με χαμηλότερους μισθούς. Χαμηλότεροι μισθοί και λιγότερα δικαιώματα απ’ ότι στις εθνικές κλαδικές συμβάσεις θα μπορούν να ορίζονται και με τοπικές κλαδικές συμβάσεις, δημιουργώντας έτσι ειδικές οικονομικές ζώνες.

Οι ίδιες πηγές σχολίαζαν πως η κυβέρνηση καταργεί επί της ουσίας την επεκτασιμότητα, ενώ ο υπουργός θα μπορεί να μην επεκτείνει μια κλαδική συλλογική σύμβαση, παρότι καλύπτει το 51% των εργαζόμενων του κλάδου, αν θεωρεί ότι μπορεί να βλάψει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. «Δημιουργείται, έτσι, ένας μηχανισμός συμπίεσης μισθών και δικαιωμάτων» τόνιζαν.

Αναφορικά με τη διαιτησία σημείωναν πως το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής περιορίζεται ασφυκτικά σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις. Οι εργαζόμενοι θα διεκδικούν κλαδικές συμβάσεις, οι εργοδότες θα αρνούνται και η ιστορία θα τελειώνει εκεί. Χωρίς καμία άλλη επιλογή για τους εργαζόμενους.

Με τον συνδυασμό των παραπάνω, επανερχόμαστε στο καθεστώς που ίσχυε επί μνημονίων, πριν την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ουσιαστικά εξαφανίζονται. Η σημασία, δε, των κλαδικών συμβάσεων είναι μεγάλη στη χώρα μας όπου δραστηριοποιούνται μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ενδεικτικά η κλαδική σύμβαση στα ξενοδοχεία που επέκτεινε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έφερε αυξήσεις κατά μέσο όρο 103 ευρώ μηνιαίως στους μισθούς των εργαζομένων.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ επέμεναν και στο θέμα της μείωσης του προστίμου για αδήλωτη εργασία στην περίπτωση πρόσληψης του εργαζόμενου καθώς ουσιαστικά δημιουργεί αντικίνητρο για να προσλαμβάνονται νόμιμα οι εργαζόμενοι.

Οι ίδιες πηγές καταλόγιζαν στην κυβέρνηση παρέμβαση στη συλλογική αυτονομία και λειτουργία των συνδικάτων καθώς δυσχεραίνει μέσω της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας η απόφαση για την κήρυξη απεργιών.

Επίσης επικρίσεις διατυπώθηκαν και για την τροποποίηση της διάταξης του ΣΥΡΙΖΑ η οποία όριζε ότι ο εργαζόμενος μπορεί να θεωρήσει την αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων ως καταγγελία της σύμβασης από τον εργοδότη, να πάρει επίδομα ανεργίας και να διεκδικήσει αποζημίωση.

Δεδομένης της εξαγγελίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ότι θα καταργηθεί ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ για τη δήλωση και τον έλεγχο της υπερεργασίας και των υπερωριών, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση μοιάζει κυρίως με επικοινωνιακή απόπειρα καλλωπισμού των αρνητικών εργασιακών ρυθμίσεων και όχι με ρύθμιση ουσίας, σχολίαζαν οι ίδιες πηγές.

Τέλος σημείωναν ότι η ΝΔ, σε ένα «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, και ενώ κάνει συνέχεια δηλώσεις για την μείωση της γραφειοκρατίας, εισαγάγει ένα πρόσθετο βάρος για τις επιχειρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα