Πρωτοποριακό πρόγραμμα στο Χαλάνδρι: Απορριμματοφόρα κινούνται με υπολείμματα τροφών (video)

Την ώρα που ο πλανήτης μας εκπέμπει «SOS» λόγω και της ρύπανσης, στον δήμο Χαλανδρίου βρήκαν έναν οικολογικό τρόπο για να κινούν τα απορριμματοφόρα τους. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι στο Χαλάνδρι «γράφουν» μια «χρυσή σελίδα» στον τομέα της οικολογικής μεταφοράς σε συνεργασία και με την επιστήμη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Waste4Think», τα απορρίμματα κουζίνας συλλέγονται, αποξηραίνονται και μετά από ειδική επεξεργασία χρησιμοποιούνται για βιο-αεριοκίνηση των σκουπιδιάρικων. Συγκεκριμένα, μετά από τρία χρόνια προσπαθειών, ο συγκεκριμένος Δήμος του

λεκανοπεδίου Αττικής και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κατάφεραν να συλλέξουν τα απορρίμματα κουζίνας, να τα αποξηράνουν και μέσω της βιο-αεριοκίνησης να κινήσουν τα απορριμματοφόρα τους.

Μ’ αυτό τον τρόπο στο Χαλάνδρι βαδίζουν ολοταχώς στην αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων με απορρίμματα κουζίνας που αποτελούν το 40% του συνόλου των σκουπιδιών που παράγει κάθε νοικοκυριό. Η καύσιμη ύλη στα απορριμματοφόρα του Χαλανδρίου θα είναι το βιοαέριο, το οποίο παράγεται από υπολείμματα τροφών.

Alla sagra valtellinese di Seveso si sperimenta un’ecofesta, grazie al progetto @waste4think @EU_H2020 ci si diverte producendo meno rifiuti @MarzioMarzorati @LegambienteLomb @ARSambienteSrl pic.twitter.com/pfS4yE4F3r

— simona colombo (@simonacolombo6) September 13, 2019

Το πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2016 προβλέπει τη συλλογή αποβλήτων σε ειδικό κάδο. Στη συνέχεια αυτό ξεραίνεται, τεμαχίζεται και από αυτό παράγονται οκτώ διαφορετικά είδη καυσίμου, σε συνεργασία με τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Χαλανδρίου κ. Ρούσσος στο «news24».

Στο πιλοτικό πρόγραμμα συμμετείχαν εθελοντικά 250 οικογένειες, οι οποίες προμηθεύτηκαν ειδικό κάδο όπου έριχναν όλα τα απορρίμματα που παράγονται στην κουζίνα κάθε σπιτιού. Αυτή η κοινωνική συνέργεια αποτελεί άλλη μια επιτυχία της δημοτικής αρχής του Χαλανδρίου.

«Ο εθελοντής έχει αποκλειστική πρόσβαση με κλειδί στον κάδο», εξηγεί ο κ. Ρούσσος και συνεχίζει: «Στη συνέχεια το συλλέγουμε το προϊόν που περιέχει ο κάδος, το αποξηραίνουμε και το τεμαχίζουμε σε δική μας εγκατάσταση. Κατόπιν παράγεται ένα προϊόν που μοιάζει με γατοτροφή, είναι άοσμο και μπορεί να διατηρηθεί για 12 μήνες αναλλοίωτο. Στην πραγματικότητα αφαιρείται η υγρασία από αυτό και μειώνεται ο όγκος του. Από το τελικό προϊόν έχουν παραχθεί 8 είδη καυσίμων, μεταξύ των οποίων και πέλετ αλλά και το βιοαέριο, που είναι η πιο εξελιγμένη μορφή αξιοποίησής του και το οποίο δοκιμάστηκε επιτυχώς με την κίνηση του απορριμματοφόρου».

Lunedì scorso, a Bruxelles, si è tenuto il seminario #PAYT (Pay As You Throw) organizzato da @waste4think e dedicato alla gestione dei rifiuti e all’applicazione della normativa ambientale ♻
Al workshop ha partecipato anche il nostro @LucaTorresan

Keywords
Τυχαία Θέματα