Πομπέο από Σαουδική Αραβία – «Πράξη πολέμου η επίθεση στην Aramcο»

Σκληρή στάση, η οποία «τεντώνει» το σχοινί, κράτησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ο οποίος, την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου βρέθηκε στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και χαρακτήρισε «πράξη πολέμου» την επίθεση εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Aramco, κατηγορώντας ανοιχτά το Ιράν.

Σε συνδυασμό με τις αυστηρότερες κυρώσεις που ζήτησε και ο αμερικάνος πρόεδρος εναντίον του Ιράν, είναι πιθανό το σενάριο άμεσης επέμβασης στη χώρα από τις ΗΠΑ,

κάτι που θα πυροδοτούσε έναν πόλεμο από τον οποίο κανείς δε θα έβγαινε κερδισμένος και δη οι ίδιες οι ΗΠΑ.

«Επρόκειτο για ιρανική επίθεση», τόνισε ο Πομπέο, λίγη ώρα μετά την άφιξή του στη Σαουδική Αραβία. «Η ενέργεια αυτή φέρει τα δακτυλικά αποτυπώματα του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν», υπογράμμισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο ΟΗΕ στέλνει εμπειρογνώμονες στη Σ. Αραβία

Στο μεταξύ, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ανακοίνωσε ότι εστάλησαν εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών στη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για τις επιθέσεις. «Πρέπει να σταματήσουμε αυτού του είδους την κλιμάκωση», τόνισε ο Γκουτέρες.

Η Σ. Αραβία παρουσίασε τα όπλα των επιθέσεων

Νωρίτερα την Τετάρτη, το υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας είχε παρουσιάσει τα συντρίμμια των πυραύλων και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, η οποία έγινε το περασμένο Σάββατο. «Η επίθεση έγινε από τον βορρά και αδιαμφισβήτητα υποστηρίχθηκε από το Ιράν», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, χρησιμοποιήθηκαν 18 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 7 πύραυλοι Κρουζ στην επίθεση.

Απάντηση Ιράν για τις νέες κυρώσεις από ΗΠΑ

Αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, χαρακτήρισε ως «παράνομες» και «απάνθρωπες» τις νέες οικονομικές κυρώσεις, που ζητάει να επιβληθούν στη χώρα της Μέσης Ανατολής, ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Περσικό Κόλπο με την επίθεση στη Σαουδική Αραβία.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα