Προθεσμία μέχρι τις 30 Μαΐου έλαβε ο Ανδρέας Λοβέρδος για να καταθέσει για την Novartis

Ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε μέσω του δικηγόρου του Άγγελου Καραχάλιου προθεσμία έως τις 30 Μαΐου προκειμένου να καταθέσει στους εισαγγελείς Διαφθοράς ως ύποπτος για την διάπραξη του αδικήματος της παθητικής δωροδοκίας στην υπόθεση της Novartis. Όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή 3 Μαΐου, κάτι τέτοιο εγκρίθηκε.

Κατά το διαβιβαστικό των εισαγγελικών λειτουργών προς τη

Βουλή, ο πρώην υπουργός ελέγχεται για το αδίκημα της κατ’ εξακολούθηση παθητικής δωροδοκίας «στρεφομένης κατά του Δημοσίου με όφελος που πέτυχε ή επεδίωξε ο δράστης».

Ο πρώην υπουργός καλείται για την κοστολόγηση τεσσάρων σκευασμάτων της φαρμακοβιομηχανίας, για σοβαρές παθήσεις, τα οποία διατέθηκαν σε τιμές κατά πολύ υψηλότερες σε σχέση με εκείνες των τριών φθηνότερων ευρωπαϊκών χωρών. Για αυτά τα ζητήματα θα καταθέσει χωρίς όρκο.

Η ποινική εξέταση των εισαγγελέων αφορά στην διερεύνηση του ενδεχόμενου η εξακριβωμένα ωφέλιμη για την εταιρία εισαγωγή και τιμολόγηση των επίμαχων προϊόντων της στην ελληνική αγορά, να ήταν αποτέλεσμα διαφθοράς.

Στο διαβιβαστικό τους προς τη Βουλή, οι εισαγγελείς παραθέτουν, μεταξύ άλλων υπό διερεύνηση στοιχείων, και έγγραφο των αμερικανικών αρχών στο οποίο αναφέρεται ότι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης χρησιμοποιήθηκαν από την φαρμακοβιομηχανία για «πληρωμή δωροδοκιών και ξέπλυμα χρήματος» και ότι οι πληρωμές προς κρατικούς αξιωματούχους αφορούσαν την εγγραφή νέων προϊόντων στην αγορά και την προστασία (σ.σ.: της Novartis) έναντι ελάττωσης τιμών.

Ο κ. Καραχάλιος προσήλθε στο γραφείο της Εισαγγελίας Διαφθοράς και παρέλαβε το μεγαλύτερο μέρος των εγγράφων της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί στην Εισαγγελία για την υπό έρευνα περίοδο της θητείας του κ. Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας (Απρίλιος 2011-Μάιος 2012).

«Πρόσωπο με πρόσωπο θα συντρίψω την σκευωρία. Και ενώπιος ενωπίοις θα αποκαλύψω τους εμπνευστές και εκτελεστές αυτής της πλεκτάνης, κουκουλοφόρους και μη», είχε πει ο Ανδρέας Λοβέρδος στη Βουλή και συνέχισε: «Επί ενάμιση χρόνο ταλαιπωρούνται και δυσφημούνται βάναυσα δέκα Έλληνες πολίτες, που συμβαίνει να είναι και αντιπολιτευόμενα της κυβερνητικής παράταξης, πολιτικά πρόσωπα!»

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα