LIVE: Πρόταση μομφής, ημέρα δεύτερη – Συνεχίζεται η κοινοβουλευτική αντιπαράθεση

Δεύτερη μέρα συζήτησης της πρότασης μομφής από ΝΔ για ΣκοπιανόΣάββατο μεσημέρι η ολοκλήρωση της διαδικασίαςΕνωτικό το κλίμα στην κυβέρνηση, διχασμός στην κεντροαριστεράΣυλλαλητήρια σήμερα και αύριο σε Αθήνα και Σκόπια

Μετά από μία «καυτή» πρώτη μέρα, η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την πρόταση μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία

το μεσημέρι της Πέμπτης, συνεχίζεται σήμερα, Παρασκευή.



Η πρώτη μέρα κινήθηκε, όπως αναμενόταν, σε υψηλούς τόνους, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι προσυπογράφοντας το όνομα Βόρεια Μακεδονία, επιτρέπει να συνεχιστεί το «μυθιστόρημα του Μακεδονισμού» από τους εθνικιστές στα Σκόπια και κυβερνητικά στελέχη να προσάπτουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη κομματικές και μικροπολιτικές σκοπιμότητες που βλάπτουν τα εθνικά συμφέροντα.

Αναφορικά με τη στάση των υπολοίπων, το ρήγμα που προσπάθησε να προκαλέσει η Νέα Δημοκρατία στον κυβερνητικό σχηματισμό φαίνεται ότι έδρασε πολωτικά, αφού οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων ξεκαθάρισαν σχεδόν «με το καλημέρα» της συνεδρίασης ότι δεν σκοπεύουν να ρίξουν την κυβέρνηση, απαντώντας μάλιστα πως «δεν θα επιτρέψουμε στον τυχοδιωκτισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποσταθεροποιήσει τη χώρα».

Και μπορεί το πολυπόθητο ρήγμα στην κυβέρνηση να μην ήρθε, ένα άλλο ρήγμα όμως φαίνεται ότι είναι προ των πυλών και έρχεται από τον χώρο της κεντροαριστεράς, όπου τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται τα μεγαλύτερα προβλήματα. Γιώργος Παπανδρέου, Σταύρος Θεοδωράκης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Νίκος Ανδρουλάκης στάθηκαν απέναντι από τη Φώφη Γεννηματά στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης για τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα τους στη συμφωνία.

Και χθες, Πέμπτη όμως, τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν. Το αντίθετο μάλιστα. Πηγές από το Ποτάμι, σχολιάζοντας τη χθεσινοβραδινή άκαρπη συνεδρίαση, ανέφεραν «στο πολιτικό συμβούλιο, πέντε από τα έξι μέλη του, υποστήριξαν την ίδια άποψη για τη συμφωνία ενώ η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είχε διαφορετική άποψη. Και σήμερα, καλούνται οι πέντε να ακολουθήσουν τη γραμμή του ενός!». Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν πως όταν αποφασίστηκε η συγκρότηση ενός νέου κινήματος, «δεν είχαμε κατά νου ότι θα επανασυστήσουμε ένα παρωχημένο μονοκρατορικό μοντέλο».

Συλλαλητήρια σε Αθήνα και Σκόπια

Στις 10:00 το πρωί της Παρασκευής, ξεκινάει η διαδήλωση στο Σύνταγμα κατά της προτεινόμενης ονομασίας για τη ΠΓΔΜ, όπως προέκυψε από τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ.

Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων δηλώνουν ότι σκοπεύουν να παραμείνουν έξω από τη Βουλή ως το βράδυ του Σαββάτου, ζητώντας να μην περάσει η συμφωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα