Πρόωρες εκλογές στη Βρετανία στις 8 Ιουνίου (εικόνες – video)

Ξάφνιασε τους πάντες η βρετανίδα πρωθυπουργόςΧαιρετίζουν την απόφαση οι ΕργατικοίΕυκαιρία για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας «βλέπουν» στη Σκωτία«Δεν αλλάζουν τα σχέδιά μας της Ε.Ε. των 27», λέει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Σε μία απρόσμενη κίνηση προχώρησε η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, προαναγγέλλοντας πρόωρες εκλογές για την 8η Ιουνίου.

«Το

Γουεστμίνστερ δεν είναι ενωμένο», τόνισε στο διάγγελμά της η Μέι, αναφέροντας πως στις τελευταίες συνεδριάσεις υπήρξαν διαφωνίες των βουλευτών ως προς την πορεία της χώρας στον δρόμο της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει το σωστό σχέδιο για τη διαπραγμάτευση με την Ε.Ε., τονίζοντας όμως ότι χρειάζεται ενότητα στο Κοινοβούλιο ενώ τώρα υπάρχει διαίρεση.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι κάνουν λάθος να πιστεύουν ότι θα αλλάξουμε πορεία για το Brexit, δηλώνει η Μέι, προσθέτοντας ότι η αντιπολίτευση αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης με την Ε.Ε.

Επικοινωνία Τουσκ – Μέι

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι είχε μια «καλή» τηλεφωνική συζήτηση με την Τερέζα Μέι σήμερα αφού η Βρετανίδα πρωθυπουργός ζήτησε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Το σχόλιο του Τουσκ, ο οποίος θα προεδρεύσει της συνόδου των υπόλοιπων 27 ηγετών της Ε.Ε. στις 29 Απριλίου προκειμένου να συμφωνήσουν τη διαπραγματευτική θέση της Ε.Ε. αναφορικά με το Brexit, αναρτήθηκε στο Twitter.

Σε ξεχωριστό tweet, ο Πολωνός πρώην πρωθυπουργός παρομοίασε την αιφνιδιαστική εξέλιξη με την πλοκή σε ταινία του Βρετανού μετρ του σασπένς Άλφρεντ Χίτσκοκ: «Ήταν ο Χίτσκοκ που σκηνοθέτησε το Brexit: πρώτα ένας σεισμός και η ένταση κλιμακώνεται».

Ο Τουσκ αναφερόταν σε ένα σχόλιο που αποδίδεται στον Χίτσκοκ ότι μια καλή ταινία «πρέπει να ξεκινά με έναν σεισμό και στη συνέχεια να κλιμακώνεται η ένταση».

«Οι πρόωρες εκλογές δεν θα επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα για το Brexit»

Το χρονοδιάγραμμα της Βρετανίας για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επηρεαστεί από την απόφαση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να ζητήσει πρόωρες εκλογές, δήλωσε ο εκπρόσωπός της σήμερα, προσθέτοντας ότι θα συνεχιστεί η δουλειά για μια συμφωνία για το Brexit.

«Συνεχίζει ακριβώς ως έχει», δήλωσε ο εκπρόσωπος σε δημοσιογράφους, ερωτηθείς για το εάν θα επηρεαστεί το έργο αναφορικά με μια συμφωνία για το Brexit. «Οι αξιωματούχοι συνεχίζουν να εργάζονται και θα συνεχίσετε να έχετε υπουργούς που να εργάζονται σε αυτό».

Δήλωσε ότι η Μέι είχε την πλήρη στήριξη των υψηλόβαθμων υπουργών της αναφορικά με τις πρόωρες εκλογές κατά τη σημερινή τους συνάντηση και πρόσθεσε ότι η πρωθυπουργός είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν χαιρετίζει την απόφαση Μέι

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε σήμερα ότι χαιρετίζει την απόφαση της Τερέζα Μέι να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κόμμα του θα δώσει τη στήριξη που η Μέι χρειάζεται βάσει του εκλογικού νόμου για την προκήρυξή τους.

«Χαιρετίζω την απόφαση της πρωθυπουργού να δώσει στο βρετανικό λαό την ευκαιρία να ψηφίσει για μια κυβέρνηση που θα βάζει πρώτα τα συμφέροντα της πλειοψηφίας», ανέφερε ο Κόρμπιν σε ανακοίνωση που εστάλη με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Στέρτζον: Οι Συντηρητικοί βλέπουν ευκαιρία να οδηγήσουν τη Βρετανία προς τα δεξιά

Η απόφαση της βρετανίδας πρωθυπουργού να ζητήσει πρόωρες εκλογές για τις 8 Ιουνίου δίνει στη Σκοτία την ευκαιρία να ενδυναμώσει τη δημοκρατική της εντολή για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αναφορικά με την ανεξαρτησία της, υποστήριξε σήμερα η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον.

«Σε ό,τι αφορά τη Σκοτία, αυτή η κίνηση είναι ένας τεράστιος πολιτικός λάθος υπολογισμός από την πρωθυπουργό», ανέφερε σε ανακοίνωση η Στέρτζον.

«Θα δώσει και πάλι στον λαό την ευκαιρία να απορρίψει τη στενή, διχαστική ατζέντα (της συντηρητικής κυβέρνησης) καθώς και να ενδυναμώσει τη δημοκρατική εντολή που ήδη υπάρχει προκειμένου να δοθεί στον λαό της Σκοτίας μια επιλογή για το μέλλον του», ανέφερε.

«Δεν αλλάζουν τα σχέδιά μας της Ε.Ε. των 27», λέει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 8ης Ιουνίου στη Βρετανία, τις οποίες πρότεινε σήμερα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, «δεν αλλάζουν τα σχέδια» των 27 για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το Brexit, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Οι βρετανικές εκλογές δεν αλλάζουν τα σχέδιά μας της Ε.Ε. των 27», δήλωσε ο Πρέμπεν Άαμαν, ερωτηθείς για τις επιπτώσεις αυτής της ψηφοφορίας στο χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, για τις οποίες ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι μπορεί να ξεκινήσουν στα τέλη Μαΐου.

Πλειοψηφία 2/3 από το Κοινοβούλιο

Η απόφαση της πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 8 Ιουνίου πρέπει να επικυρωθεί με πλειοψηφία των δύο τρίτων από το Κοινοβούλιο.

Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου για το Brexit αναμένεται να σημειώσουν οι βρετανικές μετοχές, μετά την ανακοίνωση της πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές.

Ο δείκτης FTSE 100 σημείωνε πτώση 1,6%.

Keywords
Τυχαία Θέματα