Πρόοδος στις διαπραγματεύσεις – Αναζήτηση κοινού εδάφους για επιστροφή των θεσμών

Πρόοδο και προσπάθεια εξεύρεσης κοινού τόπου διαπιστώνουν κυβερνητικοί κύκλοι ότι συντελέστηκε στη χθεσινή συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των θεσμών στις Βρυξέλλες, ωστόσο συμπεραίνουν ότι όσο παραμένουν παράλογες απαιτήσεις από πλευράς ΔΝΤ, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για συνέχεια της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σε ανακοίνωσή του έκανε

λόγο για «σαφή κατανόηση» ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης είναι προς το συμφέρον όλων και μίλησε για ουσιαστική πρόοδο στην εξεύρεση ενός κοινού τόπου για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι δανειστές κατέθεσαν σχέδιο, για νομοθέτηση μέτρων 2% του ΑΕΠ, με ρήτρα ακύρωσης, εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι.

Σε ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες, σχετικά με τη χθεσινή συνάντηση του έλληνα υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής των θεσμών, το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει, επικαλούμενο προσκείμενη πηγή, ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο συνάντησης στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδη Τσακαλώτου, του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, του επιτρόπου της Ε.Ε. για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί και του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ με επίκεντρο το ελληνικό ζήτημα.

Ωστόσο, ελληνικές διπλωματικές πηγές, με τις οποίες επικοινώνησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν επιβεβαιώνουν ακόμα τη συνάντηση.

Οι Θεσμοί έχουν υιοθετήσει ενιαία στάση και κατέθεσαν κοινή πρόταση σύμφωνα με την οποία ζητείται από την Ελλάδα να λάβει προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ για μετά το 2018. Από την πλευρά της η Αθήνα επικαλέστηκε τις καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2016.

Keywords
Τυχαία Θέματα