Προκλητικό εξώφυλλο ολλανδικού περιοδικού για τους «τεμπέληδες του Νότου»

Με προκλητικό εξώφυλλο, όπου απεικονίζονται οι τεμπέληδες κάτοικοι της νότιας Ευρώπης σε αντίθεση με τους «δουλευταράδες» της βόρειας, και τίτλο «Ούτε ένα ευρώ στη Νότια Ευρώπη» κυκλοφόρησε το εβδομαδιαίο ολλανδικό περιοδικό, Elsevier προκαλώντας αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα στο εξώφυλλο του περιοδικού, με κυκλοφορία 66.000 φύλλων δείχνει έναν άνδρα με μουστάκι να πίνει αραχτός καφέ και δίπλα του να υπάρχει ένα ποτήρι κρασί και ένα τάβλι και μια γυναίκα με μπικίνι να χαζεύει, με τα πόδια της βουτηγμένα στην πισίνα, στο κινητό της τηλέφωνο. Την ίδια ώρα, στο επάνω μέρος δύο ξανθοί Ολλανδοί με εργατική φόρμα και κοστούμι κινούν τα χρηματοοικονομικά γρανάζια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κριτική στο γαλλο-γερμανικό σχέδιο

Το άρθρο επικρίνει την πρόταση που κατέθεσαν η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καθώς τη θεωρεί «άνευ όρων δωρεά» στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού, που σημαίνει «μια μεταφορά χρημάτων από το βόρειο τμήμα στην νότια Ευρώπη».

«Τα γεγονότα δείχνουν ότι οι χώρες της Νότιας Ευρώπης δεν είναι φτωχές και έχουν αρκετά χρήματα ή έχουν πρόσβαση σε χρήματα και μπορούν να βελτιώσουν την αγοραστική δύναμη των οικονομιών τους αρκετά εύκολα, με μεταρρυθμίσεις όπως αυτές που έχουν ήδη εφαρμοστεί στον Βορρά» αναφέρει το δημοσίευμα.

Το περιοδικό επικρίνει την γαλλο-γερμανική πρόταση, όμως δεν αναφέρεται στην πρόταση που υπέβαλε την Τετάρτη η Κομισιόν για τη δημιουργία ταμείου ανάκτησης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, 500 δισεκατομμύρια εκ των οποίων θα δοθούν με την μορφή επιδοτήσεων και 250 δισεκατομμύρια με την μορφή πιστώσεων.

Αντιδράσεις από τους Πορτογάλους

Το εξώφυλλο που σχολιάζεται στα sοcial media «αντιστράφηκε» από τον πορτογάλο καλλιτέχνη Insónias em Carvão, ο οποίος δημοσίευσε ένα tweet στο οποίο απεικονίζει πολίτες των νότιων χωρών να εργάζονται σκληρά, και τους Σκανδιναβούς να κάνουν ηλιοθεραπεία, σχολιάζοντας τους μετανάστες από τον Νότο που εγκαταστάθηκαν στον βορρά για λόγους εργασίας, αλλά και τους βόρειους που επιλέγουν για διακοπές χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα.

En Portugal le han dado la vuelta a la portada de la revista holandesa llena de prejuicios… Emigrantes que currelan en el norte mientras las playas del sur se llenan de querubines. Obra de Insónias de carvâo. pic.twitter.com/9tb34dTAue

— Bernardo de Miguel (@BernardodMiguel) May 29, 2020

Και στις Κάτω Χώρες, πάντως το εξώφυλλο έχει επικριθεί και έχει χαρακτηριστεί ρατσιστικό.

Can you believe this week’s cover of Dutch news magazine Elsevier Weekblad?! (“Not a penny more to South Europe”). 3 Nordic blonds running around in their work uniforms, while dark South Europeans drink coffee & wine, play games & music, sunbathe + take selfies. #repugnante. pic.twitter.com/jdFF9wgJPM

— Flor Avelino (@FlorAvelino) May 29, 2020

Keywords
Τυχαία Θέματα