Προϊστορικός οικισμός ανακαλυφθηκε στο νοτιοανατολικό άκρο της Θηρασίας (εικόνες)

Ένας πρωτοκυκλαδικός και μεσοκυκλαδικός οικισμός της 3ης και των αρχών της 2ης χιλιετίας πΧ, ανακαλυφθηκε μετά από ανασκαφές στον λόφο που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Θηρασίας, εκεί που βρίσκεται το μοναστήρι της Κοίμησης.

Όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, «ένα μέρος του οικισμού έχει διαβρωθεί και παρασυρθεί στον γκρεμό κατά την γεωλογική απόσπαση της νήσου Θηρασίας από το Ασπρονήσι, ως αποτέλεσμα της μεγάλης μινωικής ηφαιστειακής έκρηξης.

Ο οικισμός της Κοίμησης προσφέρει σημαντικά

στοιχεία για το σύμπλεγμα Θήρας-Θηρασίας κατά τις πρώιμες φάσεις της Εποχής του Χαλκού και δίνει επίσης νέα στοιχεία για τη μορφή του ΝΑ ορίου της προ-εκρηξιακής καλδέρας, στα βαθμηδωτά άνδηρα της οποίας απλώνονταν ο προϊστορικός οικισμός».

«Κατά τη φετινή ανασκαφική περίοδο ολοκληρώθηκε η αποκάλυψη ενός ελλειψοειδούς κτιρίου με μνημειακά χαρακτηριστικά και ανασκάφηκαν σε διάφορους χώρους του οικισμού επάλληλα δάπεδα, κυρίως της Πρώιμης αλλά και της Μέσης Εποχής του Χαλκού, δίνοντας σημαντικά στοιχεία για την οργάνωση στον χώρο, καθώς και τη διαδοχή των φάσεων κατοίκησης».

Keywords
Τυχαία Θέματα