Πρόγραμμα έλληνα επιστήμονα επιτρέπει σε άτομα με παράλυση να παίξουν μουσική με τα μάτια (video)

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα με την ονομασία Eye Harp που επιτρέπει σε ανθρώπους με σοβαρά κινητικά προβλήματα να παίξουν μουσική μόνο με τα μάτια δημιούργησε ο Έλληνας υποψήφιος διδάκτωρ, Ζαχαρίας Βαμβακούσης, στο Πανεπιστήμιο Pompeu Fabra της Βαρκελώνης.

Αφορμή για τη δημιουργία του προγράμματος ήταν ένα τραγικό ατύχημα που είχε ένας φίλος του μουσικός που τον άφησε παράλυτο.

Σύμφωνα με τον 33χρονο έλληνα επιστήμονα «στόχος του προγράμματος είναι να επιτρέψει σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα που δεν μπορούν να παίξουν κάποιο μουσικό όργανο, να παίζουν μουσική

με τα μάτια τους».

Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε τον Τζόελ, ένα παιδί 11 ετών με σοβαρά κινητικά προβλήματα (παράλυση στα άνω άκρα) να μαθαίνει πώς να παίζει μουσική χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα υπό την εποπτεία του Βαμβακούση.

Η μητέρα του Τζόελ εξηγεί ότι του άρεσε η μουσική από τότε που ήταν μικρός, όμως τα κινητά προβλήματα δεν του επέτρεπαν να μάθει κάποιο μουσικό όργανο.

Εκτός του ότι το Eye Harp δίνει τη δυνατότητα σε παράλυτους ανθρώπους να συνθέσουν τη μουσική τους, έχει και άλλα οφέλη, καθώς σύμφωνα με τον έλληνα επιστήμονα μπορεί να βοηθήσει τους χρήστες να αναπτύξουν διανοητικές λειτουργίες και να βελτιώσουν τη μνήμη τους.

Το πρόγραμμα είναι δωρεάν, μπορεί κανείς να το κατεβάσει από το διαδίκτυο, ενώ ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση στον κώδικα, καθώς είναι open source. Προς το παρόν τρέχει μόνο σε Windows αλλά ο Βαμβακούσης αναφέρει ότι υπάρχει πλάνο για επανασχεδιασμό της συσκευή ώστε να είναι συμβατή με κάθε λειτουργικό. To πρόγραμμα εξελίσσεται εδώ και 5 χρόνια, ωστόσο βρίσκεται ξανά στην επικαιρότητα εξαιτίας της δημοσίευσης έρευνας στο «Frontiers in Psychology» για τα οφέλη από τη χρήση του.

Keywords
Τυχαία Θέματα