Πρόεδροι Κοινοβουλίων Κύπρου – Λιβύης: Παραβίαση του διεθνούς δικαίου το μνημόνιο της Άγκυρας με την Τρίπολη

Η πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Τουρκίας και του προεδρικού συμβουλίου της κυβέρνησης «Εθνικής Συμφωνίας» της Λιβύης αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και στερείται νομικής βάσης, αφού παραβλέπει τις διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν έχει τύχει της απαιτούμενης επικύρωσης από τη Βουλή

των Αντιπροσώπων της Λιβύης, αναφέρουν, σε κοινή δήλωσή τους, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Συλλούρης, κι ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα.

Οι δύο πρόεδροι εκφράζουν, παράλληλα, την αντίθεσή τους στις κινήσεις της κυβέρνησης της Τουρκίας, «οι οποίες συμβάλλουν στην όξυνση των εντάσεων και στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου», και επιβεβαιώνουν τη νομιμότητα της εκλεγμένης Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης.

Οι δύο πρόεδροι είχαν το πρωί του Σαββάτου (28/12), στο γραφείο του κ. Συλλούρη, στη Βουλή, συνάντηση, η οποία διήρκεσε περίπου μία ώρα. Μετά το πέρας της συνάντησης, αναγνώσθηκε η κοινή τους δήλωση. Σε αυτήν αναφέρεται ότι συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου και ευρύτερου ενδιαφέροντος και υπογραμμίζονται οι παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Λιβύης, καθώς και η παραδοσιακή φιλία των δύο λαών.

«Επαναβεβαιώσαμε την προσήλωση των δύο Κοινοβουλίων στις αρχές του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Θέτουμε ως προτεραιότητα την εδραίωση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου», προστίθεται.

With the President of the Parliament of #Libya Aguila Saleh Issa.
“In our region today, there are two conflicting approaches; that of aggressiveness and that of peace and cooperation.We stand together in solidarity,so that peace, progress and cooperation between peoples prevail”. pic.twitter.com/cdVey2kZZh

— Δημήτρης Συλλούρης (@Syllouris) 28 Δεκεμβρίου 2019

Οι δύο πρόεδροι εκφράζουν τη στήριξή τους στις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Λιβύη για επίτευξη ειρήνης και συμφιλίωσης, σύμφωνα με τους όρους εντολής του.

«Υπογραμμίζουμε την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και σταθερότητα στη Λιβύη. Θεωρούμε απαράδεκτη την πρόθεση της τουρκικής κυβέρνησης να αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη, που τυχόν υλοποίησή της θα αποτελεί απαράδεκτη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της φίλης χώρας. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις κινήσεις της κυβέρνησης της Τουρκίας, οι οποίες συμβάλλουν στην όξυνση των εντάσεων και στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου», καταλήγουν οι πρόεδροι της Βουλής Κύπρου και Λιβύης, στην κοινή τους δήλωση.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου εξέφρασε τη χαρά και τις ευχαριστίες του για την επίσκεψη του εκλεγμένου προέδρου της Βουλής της Λιβύης στην Κύπρο.

«Είναι μια επίσκεψη όχι φιλοφρόνησης, αλλά ουσίας. Μία επίσκεψη – και οι συναντήσεις που θα έχουμε στη συνέχεια, εντός της ημέρας – η οποία θα οδηγήσει σε μια πιο στενή συνεργασία μεταξύ Λιβύης και Κύπρου. Στην ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή συγκρούονται δύο προσεγγίσεις, δύο φιλοσοφίες. Η προσέγγιση των παρεμβάσεων και επεμβάσεων σε άλλες χώρες, η αρπακτική προσέγγιση, η πολεμική διάθεση με την προσέγγιση για ειρήνη, συνεργασία, ανάπτυξη και ευημερία των λαών. Εμείς εργαζόμαστε για τη συνεργασία των κρατών της περιοχής, γιατί είναι ο μόνος τρόπος που θα οδηγήσει στην ευημερία και στην ειρήνη», πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κ. Συλλούρης, «είμαστε βέβαιοι ότι με αυτές τις συνεργασίες θα φέρουμε το αποτέλεσμα και οι δυνάμεις οι αρπακτικές και πολεμικών διαθέσεων θα ηττηθούν ειρηνικά, και οι λαοί της περιοχής θα ακολουθήσουν την προσέγγιση της ειρήνης και της ευημερίας και της συνεργασίας μεταξύ μας».

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης στις δηλώσεις του ευχαρίστησε την Κύπρο, τον λαό της, τη Βουλή, την κυβέρνηση για τη θερμή φιλοξενία και υποδοχή.

Ο κ. Σάλεχ είπε ότι «μας συνδέει με την Κύπρο μια διαχρονική ιστορική σχέση». Για την πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης του Αλ Σαράτζ και του Τούρκου προέδρου, Ερντογάν, επισήμανε πως «επαναλαμβάνουμε εκ νέου ότι απορρίπτουμε τη συγκεκριμένη συμφωνία, διότι είναι άκυρη βάσει του διεθνούς δικαίου, είναι άκυρη βάσει του λιβυκού συντάγματος, είναι άκυρη βάσει των λιβυκών δικαστηρίων και η Βουλή των Αντιπροσώπων (της Λιβύης) δεν έχει κυρώσει την συγκεκριμένη συμφωνία».

«Επιπλέον, ο Αλ Σαράτζ δεν είναι εξουσιοδοτημένος για την υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας. Και βάσει της πολιτικής συμφωνίας, η υπογραφή ορίζεται να γίνεται από το προεδρικό συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από εννέα μέλη» πρόσθεσε.

Όπως υπογράμμισε, οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνεται από το συγκεκριμένο συμβούλιο, πρέπει να είναι με ομοφωνία. «Ούτε με πλειοψηφία, ούτε μονομερώς από τον πρόεδρο. Οπότε η συγκεκριμένη αντιτίθεται στην πολιτική συμφωνία. Επιπλέον, η συγκεκριμένη συμφωνία δεν πραγματοποιήθηκε με καλή πρόθεση ανάμεσα στα δύο συμβαλλόμενα μέρη, διότι ονομάστηκε μνημόνιο κατανόησης, ενώ στην πραγματικότητα είναι συμφωνία, κι αυτό έγινε προκειμένου να μην περάσει προς κύρωση από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων» συμπλήρωσε.

Ο κ. Σάλεχ είπε πως ο τούρκος πρόεδρος εκμεταλλεύτηκε τον διχασμό στη Λιβύη και τον έλεγχο των τρομοκρατικών ομάδων στην πρωτεύουσα της Λιβύης, για να περάσει αυτή τη συμφωνία, σκοπεύοντας να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας.

«Και έστειλε στο παρελθόν τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα και τα τεθωρακισμένα, διάφορα ήδη όπλων και πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θέλει να στείλει ομάδες για να πολεμήσουν στη Λιβύη. Ο σκοπός του είναι να προκαλέσει τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου και να παρέμβει στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες, χωρίς να λάβει υπόψη την κυριαρχία αυτών των κρατών στα θαλάσσια και στα εναέρια σύνορά τους», τόνισε.

Όπως ανέφερε, ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου να συνεργαστεί μαζί τους, για να διευκρινιστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση η εικόνα των τεκταινομένων στη Λιβύη, διότι αυτό που αποκαλείται πολιτική συμφωνία, δεν έχει εφαρμοστεί ούτε κατά ένα γράμμα.

«Αυτή η κυβέρνηση έχει αποτύχει παντελώς στη διακυβέρνηση της χώρας, έχοντας υπόψη ότι δεν έχει λάβει την εμπιστοσύνη της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, αλλά έχει απορριφθεί δύο φορές από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και παρά ταύτα θεωρείται η νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη, απομακρύνοντας έτσι την κυβέρνηση που έχει λάβει εντολή από τη Βουλή των Αντιπροσώπων που εκπροσωπεί τον λιβυκό λαό. Όλα αυτά τα θέματα δεν έχουν ληφθεί υπόψη από κάποιες χώρες που επιθυμούν τη συνέχιση του διχασμού και της αποσταθεροποίησης στη Λιβύη και πρωτίστως σε αυτές τις χώρες είναι η Τουρκία», σημείωσε.

Ο κ. Σάλεχ είπε ότι συμφώνησαν με τον κ. Συλλούρη για την ανάγκη επικοινωνίας μεταξύ των δύο κοινοβουλίων και των δύο κυβερνήσεων.

«Συγκροτήσαμε μια Επιτροπή Επικοινωνίας μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Λιβύης. Θα υπάρχει μια διαρκής επικοινωνία μεταξύ των επιχειρηματιών στην Κύπρο και στη Λιβύη. Τονίζουμε και απευθύνουμε πρόσκληση στις εταιρείες και στους επιχειρηματίες να έρθουν να μας επισκεφτούν στην Λιβύη», είπε.

Όπως σημείωσε, πάνω από το 90% της έκτασης της Λιβύης είναι ασφαλές, κάτω από τον έλεγχο των λιβυκών ενόπλων δυνάμεων.

«Τονίζουμε κι επαναλαμβάνουμε την επιθυμία μας για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών μας. Τονίζουμε και το αίτημα που υποβάλαμε στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων να μεταφέρει στην κυπριακή κυβέρνηση ότι αυτά που διαδραματίζονται στη Λιβύη είναι συνωμοσία κατά του λιβυκού λαού» από μια κυβέρνηση «η οποία απαρτίζεται από τρομοκράτες που καταζητούνται διεθνώς» κατέληξε ο κ. Σάλεχ.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Συλλούρης δώρισε στον πρόεδρο της Βουλής της Λιβύης μια γκραβούρα, η οποία απεικονίζει ένα παλιό χάρτη της Λιβύης, «για να τον έχουν υπόψη όλοι, αλλά και εμείς ότι αυτοί που θέλουν να αλλάξουν χάρτες δεν θα τα καταφέρουν».

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης έδωσε στον κ. Συλλούρη το έμβλημα της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, «που είναι η νόμιμα εκλεγμένη εξουσία στη Λιβύη, η οποία εκπροσωπεί τον φίλο προς εσάς λιβυκό λαό».

Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ, ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης ζήτησε σήμερα από τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, τον οποίο συνάντησε στη Λευκωσία, να μεταφέρει δύο μηνύματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με την κατάσταση στη χώρα του.

Συγκεκριμένα, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο κ. Σάλεχ, ζήτησε από τον Κύπριο ΥΠΕΞ να μεταφέρει στην ΕΕ το μήνυμα πως οι Λίβυοι πρέπει να αποφασίσουν μόνοι τους για το μέλλον τους, καθώς και το μήνυμα πως τυχόν εμπλοκή της Τουρκίας στην κρίση στη Λιβύη, με στρατεύματα επί του εδάφους, θα σημαίνει την πλήρη αποσταθεροποίηση όχι μόνο της χώρας, αλλά και όλης της περιοχής.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ, kathimerini.com.cy

Πηγή: Πρόεδροι Κοινοβουλίων ΚύπρουΛιβύης: Παραβίαση του διεθνούς δικαίου το μνημόνιο της Άγκυρας με την Τρίπολη - altsantiri

Keywords
Τυχαία Θέματα