Πόσοι τσακωμοί είναι… πραγματικά πολλοί για να συνεχίσει να θεωρείται υγιής μια σχέση;

Είναι σχεδόν αδύνατον να μην τσακώνεσαι με τον άλλον όταν είσαι σε σχέση. Πόσοι τσακωμοί όμως είναι πραγματικά πολλοί; Ποια συχνότητα δείχνει ότι τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά στη σχέση;

Σύμφωνα με τον κλινικό ψυχολόγο Joseph Cilona, είναι απολύτως φυσιολογικό να τσακώνεται κανείς και να διαφωνεί με τον/την σύντροφό του. Ο ίδιος υποστηρίζει πως δεν υπάρχει συνταγή αναφορικά με τη συχνότητα αυτών των διαφωνιών.

Από την πλευρά της η ψυχολόγος Ramani Durvasula θεωρεί πως το να τσακώνεσαι και λίγο κάνει… καλό γιατί αυτό δείχνει ότι ενδιαφέρεσαι για τη σχέση σου.

Φυσικά ενώ για κανέναν δεν είναι ευχάριστο να τσακώνεται όλη την ώρα, η κομβική ερώτηση, σύμφωνα με τον οικογενειακό θεραπευτή David Klow, δεν είναι πόσο συχνά τσακώνεται ένα ζευγάρι αλλά πώς και πόσο καλά τα βρίσκει μετά τον τσακωμό. Με άλλα λόγια τα θέματα λύνονται ή κουκουλώνονται για να βρεθούν ξανά στην επιφάνεια την επόμενη φορά που θα διαφωνήσετε;

Άλλο ένα σημαντικό ζητούμενο είναι ο τρόπος που τσακώνεται κανείς. Αντί να επιτίθεται ο ένας προσωπικά στον άλλον, πράγμα που δεν είναι καθόλου υγιές, είναι καλύτερο να μιλάει κανείς για όσα αισθάνεται.

Όπως επισημαίνει όμως ο Cilona υπάρχουν και μερικά σημάδια στον τρόπο που τσακώνεται κανείς που δείχνουν ότι η σχέση δεν είναι υγιής: το να επαναφέρει κανείς ξανά και ξανά περιστατικά του παρελθόντος, να τσακώνεται ακριβώς για τα ίδια πράγματα χωρίς καμία διάθεση συμβιβασμού και να αισθάνεται χάλια που τσακώνεται διαρκώς.

Αξίζει κανείς να προσέξει το τελευταίο: αν ένας από τους δύο αισθάνεται άβολα, νιώθει έντονη δυσαρέσκεια ή φοβάται για τη συχνότητα ή την ένταση των τσακωμών τότε είναι πολύ πιθανό να υπάρχει πρόβλημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα