Πόσο Disaster (artist) είναι ο Τζέιμς Φράνκο στο The Deuce; (video)

Ο Τζέιμς Φράνκο είναι ένας ηθοποιός που έχει γεννήσει συζητήσεις στους απανταχού κινηματογραφόφιλους. Άλλοι θεωρούν ότι τελευταία τον παίζουν πολύ, άλλοι πάλι ότι έχει δείξει καλά δείγματα δουλειάς, σε άλλους αρέσει πολύ, σε άλλους λιγότερο. Το σίγουρο είναι ότι δεν έχει απογοητεύσει κανέναν και μάλιστα οι Χρυσές Σφαίρες –που εύκολα δεν τις δίνουν- κοσμούν (δύο τον αριθμό) τη βιβλιοθήκη του σπιτιού του.

Τον τελευταίο καιρό στις διάφορες πολλές δουλειές που κάνει (μόνο το 2018 έχουν ολοκληρωθεί οι Mississippi Requiem, Future

World, Kin, The Ballad of Buster Scruggs, The Deuce, The Long Home, Kill the Czar ενώ βρίσκονται σε φάση post-production οι Arctic Justice, Zeroville, The Pretenders) έχουν ξεχωρίσει η ταινία The Disaster Artist και η σειρά The Deuce.

Αλλά ας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα το παλικάρι με το γοητευτικό χαμόγελο.

Ο Τζέιμς Φράνκο, γεννημένος τον Απρίλη του 1978, είναι μια κινηματογραφική φιγούρα που έχει κερδίσει τις εντυπώσεις εδώ και πολλά χρόνια. Άλλοτε σε ρόλους που του ταιριάζουν πολύ ακόμα και φυσιογνωμικά (βλέπε τη βιογραφική τηλεταινία James Dean, για την ερμηνεία της οποίας βραβεύτηκε με τη Χρυσή Σφαίρα Α’ Ανδρικού Ρόλου) και άλλοτε σε πιο τρελιάρικους που μάλλον και αυτοί του ταιριάζουν λόγω ιδιοσυγκρασίας. Ή τουλάχιστον έτσι δείχνει.

Μετράει ήδη κοντά 20 χρόνια στη μικρή και μεγάλη οθόνη, με ταινίες ορόσημο αυτές του Spiderman που έπαιζε τον άσπονδο φίλο του Χάρι Όσμπορν. Αλλά αυτή ήταν μόνο η αρχή στον δρόμο των επιτυχιών. Σας θυμίζουμε τις Τριστάνος και Ιζόλδη (Tristan & Isolde, 2006), Σχολή Ναυτικών Δοκίμων Annapolis (Annapolis, 2006), το απίθανο Milk (2008), “Φούντα” Express (Pineapple Express, 2008) για την οποία έλαβε υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα Α’ Ανδρικού Ρόλου, 127 Ώρες (127 Hours, 2010) όπου κέρδισε άλλη μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα και την πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Από τότε πέρασαν κάποια χρόνια για να βρεθεί στα βραβεία και αυτό το κατάφερε με την πραγματική ιστορία πίσω από το The Disaster Artist (2018) που του χάρισε τη δεύτερη Χρυσή Σφαίρα.

Αλλά τι είναι αυτό που κάνει τόσο σημαντική για τον ίδιο την ταινία αυτή; Μα το γεγονός ότι πέρα από τον πρωταγωνιστικό ρόλο, την υπογράφει και σκηνοθετικά. Μάλιστα μάζεψε και βραβεία από διάφορα φεστιβάλ ανά τον κόσμο όπως Χρυσό Κοχύλι Καλύτερης Ταινίας στο 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν, 2ο Βραβείο Κοινού Midnight Madness στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τορόντο κ.α.

Η ιστορία του «The Disaster Artist» είναι η αληθινή ιστορία του εκκεντρικού Τόμι Γουάιζο και των επεισοδιακών γυρισμάτων της ταινίας του «The Room». Πρόκειται για μία από τις χειρότερες ταινίες που έχουν γυριστεί στην ιστορία του σινεμά και που για κάποιο λόγο συνεχίζει να προβάλλεται και μάλιστα σε sold out προβολές για αρκετά χρόνια. Για ποιο λόγο; Γιατί έχει γίνει μία καλτ must-watch ταινία και ως τέτοια γεμίζει αίθουσες.

Το σίγουρο είναι ότι ο Φράνκο έχει μπει στο πετσί του ρόλου με την ερμηνεία του ως Γουάιζο και το στοίχημα με τον εαυτό του το κέρδισε εις διπλούν.

Παραμένοντας τώρα σε προηγούμενες δεκαετίες, ο γοητευτικός Τζέιμς πρωταγωνιστεί και σε μία σειρά που έχει κάνει αίσθηση. Το «The Deuce» του HBO έχει ήδη κερδίσει το κοινό με θεματολογία που ξυπνάει αντανακλαστικά και θυμίζει ότι κάποτε το Μανχάταν δεν ήταν αυτό το λαμπερό μέρος που ζήσαμε με την γυναικοπαρέα του Sex & the City. Βρισκόταν στα πρόθυρα της κοινωνικής κατάρρευσης, στο έλεος του υπόκοσμου, με μία βιομηχανία πορνό που ζούσε τις χρυσές σκοτεινές εποχές της.

Η δημιουργία του Ντέιβιντ Σάιμον σε συνεργασία με τον Τζορτζ Πελεκάνο στο σενάριο, επιτυχημένο δίδυμο ήδη από το πολύ δυνατό The Wire, έχει πάλι στοχεύσει στην παλαιότερη εποχή του Μεγάλου Μήλου, χωρίς τη διάθεση να κερδίσει απλά τις εντυπώσεις με δυνατές εικόνες και καλοστημένη σκηνοθεσία. Θέλει να μας δείξει μια κοινωνία σε σήψη, προϊόν ενός κανιβαλιστικού καπιταλισμού που δεν δακρύζει, τραγουδώντας Curtis Mayfield, “(Don’t Worry) If There’s a Hell Below, We’re All Going to Go,” (ακούγαμε την τραγουδάρα κάθε φορά στους τίτλους της πρώτης σεζόν). Καθόλου τυχαίο άλλωστε, που η σειρά συνεχίζει και φέτος με τον Φράνκο να παραμένει στον διπλό ρόλο (παίζει τους διδύμους Vincent & Frankie Martino).

Keywords
Τυχαία Θέματα