Πόσα γνωρίζει το Facebook για την προσωπικότητά σου; Δύο εφαρμογές αποκαλύπτουν

Πόσα πράγματα γνωρίζει το Facebook για τα ενδιαφέροντα, τις απόψεις, την καθημερινότητά σας ή τους φίλους σας; Πιθανόν να γνωρίζετε ήδη ότι τα ποστ ή οι φωτογραφίες που δημοσιεύετε, τα likes που κάνετε ή οι συζητήσεις στις οποίες συμμετέχετε συγκεντρώνονται ως ένα σύνολο δεδομένων το οποίο χρησιμοποιείται και για τη διευκόλυνση των διαφημιστικών εταιρειών.

Αυτά ακριβώς αποτελούν συχνά τον μπούσουλα

για τη δημιουργία του προφίλ του χρήστη. Φυσικά δεν πέφτει κανείς από τα σύννεφα αναλογιζόμενος πόσες πολλές πληροφορίες για την προσωπικότητα ή τη ζωή του γίνονται γνωστές δημόσια. Θα έπαιζε κάποιο ρόλο αν, ωστόσο, γνωρίζαμε πόσα ξέρει το Facebook για εμάς; Στο ερώτημα αυτό επιδιώκουν να απαντήσουν δύο εφαρμογές, το Stalkscan και η Data Selfie.

Μέσω της Stalkscan, την οποία δημιούργησε ο βέλγος χάκερ Ίντι ντε Τσοκελέρ ο χρήστης μπορεί να βρει ποιες και πόσες πληροφορίες δημοσιοποιεί ο ίδιος στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Με ένα copy paste του link του προφίλ του στο Facebook, μπορεί να δει αναλυτικά τι ποστ και φωτογραφίες έχει δημοσιεύσει, ποιους φίλους έχει αλλά και τους φίλους των φίλων του.

Από την άλλη, η εφαρμογή Data Selfie, ένα browser extension, αναλύει το προφίλ του χρήστη ανάλογα με τη δραστηριότητά του στο Facebook, δείχνοντας έτσι με ποιον τρόπο ερμηνεύεται η προσωπικότητά του ανάλογα με το ποια είναι τα ενδιαφέροντά του ή οι πολιτικές του αντιλήψεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα