Πώς οι ταμπέλες, όπως το «είσαι παλιόπαιδο», είναι καταστροφικές για τα παιδιά

Μια ταμπέλα μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για ένα παιδί και μάλιστα για το υπόλοιπο της ζωής του.Είναι προτιμότερο να χαρακτηρίζουμε μόνο τη δυσάρεστη συμπεριφορά και όχι το ίδιο το παιδί.

«Είσαι παλιόπαιδο που δεν με ακούς!»
«Ηλίθιο είσαι, παιδάκι μου;»
«Θα με στείλεις στο τάφο με αυτή την συμπεριφορά!»
«Γλωσσού, ε, γλωσσού!»
«Είσαι μονοκόμματη στους τρόπους, σαν τη γιαγιά σου»
«Ανάξιο πλάσμα!»
«Τι με κοιτάς, σαν χαζός;»
«Είναι πολύ ντροπαλό, γ’ αυτό δεν μιλάει»
«Τι έκανες εδώ; Γιατί είσαι κακό παιδί;»

Μήπως οι παραπάνω φράσεις σας φαίνονται αρκετά

οικείες; Όλοι μας κατά καιρούς έχουμε χρησιμοποιήσει τέτοιου τύπου φράσεις απευθυνόμενοι στο παιδί μας, τις περισσότερες φορές χωρίς να καταλαβαίνουμε πάνω στον θυμό ή τα νεύρα μας ότι κολλάμε μια ταμπέλα, που μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για το παιδί μας, και μάλιστα για το υπόλοιπο της ζωής του!

Οι χαρακτηρισμοί αυτοί, που στην πραγματικότητα δεν ανταποκρίνονται στον χαρακτήρα του παιδιού, είναι πιθανό να «καρφωθούν» στο μυαλό του, να αποτελέσουν βασική του πεποίθηση και να το κάνουν να συμπεριφέρεται με βάση αυτόν τον χαρακτηρισμό ή να το κάνουν να προσπαθεί μια ζωή να αποτινάξει με κάθε τρόπο την ταμπέλα από πάνω του.

Αντί να χαρακτηρίζουμε το παιδί όταν η συμπεριφορά του μας δυσαρεστεί ή μας θυμώνει, είναι προτιμότερο να «χαρακτηρίζουμε» μόνο τη δυσάρεστη συμπεριφορά. Αντί να πούμε πάνω στην οργή της στιγμής: «Ανόητε», να πούμε: «Ήταν παρακινδυνευμένο που ανέβηκες στο δέντρο, θα μπορούσες να βλάψεις τον εαυτό σου…».

Αντί να πούμε: «Παλιόπαιδο», να πούμε: «Με στεναχώρησε και με προβλημάτισε που χτύπησες τον συμμαθητή σου».

Μόνο θετικές δηλώσεις πρέπει να βγαίνουν από το στόμα ενός γονιού. Οι αρνητικές δηλώσεις όχι μόνο δεν διορθώνουν μία συμπεριφορά αλλά την ενισχύουν. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να «κακομαθαίνουμε» τα παιδιά, αφήνοντάς τα έρμαια σε κακές συνήθειες από φόβο μην τα βλάψουμε. Αντίθετα πρέπει να αποδυναμώνουμε την ενοχλητική συμπεριφορά, εξηγώντας στα παιδιά με σαφήνεια τη βλαπτική επίδραση που μπορεί να έχει αυτή στην εξέλιξη της ζωής τους, αποφεύγοντας όμως με κάθε τρόπο να πετάμε «βατράχια».

(Με πληροφορίες από το themamagers.gr)

Keywords
Τυχαία Θέματα