Πώς ο Αυγενάκης «μάζεψε» τροπολογία – σκάνδαλο: Κώλυμα για τους υπόδικους μέχρι… να αθωωθούν

Ο Λευτέρης Αυγενάκης συνεχίζει να απασχολεί, τραβώντας τα φώτα πάνω του και για όσα θέλει να περάσει η κυβερνώσα παράταξη, νομοθετώντας σε θέματα Αθλητισμού. Έτσι, ήρθε η αναδίπλωση του, έπειτα από τις αποκαλύψεις πως κατέθεσε μια τροπολογία που επιτρέπει σε τελεσίδικα καταδικασμένους παράγοντες να διατηρούν τα αξιώματά τους. Με αποτέλεσμα η τροπολογία να υποστεί τελικά διορθώσεις, ώστε τουλάχιστον να γίνει λιγότερο… σκανδαλώδης.

Συγκεκριμένα, στο σημείο που λέει ότι υφίσταται κώλυμα

για πρόσωπο που παραπέμπεται σε δίκη με αμετάκλητο βούλευμα, προστίθεται, πλέον, η φράση «έως ότου εκδοθεί απαλλακτική απόφαση».

Που σημαίνει ότι το κώλυμα θα τον ακολουθεί συνέχεια και δε θα μπορεί να επιστρέψει αν καταδικαστεί, ακόμα και από τον πρώτο βαθμό. Το κώλυμα ουσιαστικά θα αίρεται μόνο αν σε κάποια βαθμίδα δικαιοσύνης αθωωθεί.

Συνεπώς, το αν θα έχει τελεσίδικη ή αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση σε βάρος του για κακούργημα, παύει να έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Η πρόθεση του υφυπουργού είχε γίνει όμως, σαφής, βάζοντας την «αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση», ήθελε να μένουν στο ποδόσφαιρο άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί για κακουργήματα.

Την ίδια ώρα, ο Λευτέρης Αυγενάκης υπαναχώρησε και στην τροπολογία που αφορούσε το ασυμβίβαστο για όσους κατέχουν μετοχές σε στοιχηματική εταιρία και σε ΠΑΕ. Το όριο του 15% παρέμεινε και απλώς στο παιχνίδι μπήκε η Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων που θα ελέγχει αν ακόμα και όταν κατέχεις μικρότερο ποσοστό, ασκείς διοίκηση με εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Ο υφυπουργός, βέβαια, ισχυριζόταν δημοσίως ότι η κατάργηση του 15% επιβάλλεται από την σύμβαση Macolin για τα χειραγωγημενα παιχνίδια, αλλά μάλλον αυτό δεν ίσχυε τελικά…

Το πρώτο «μάζεμα» Αυγενάκη

Οι αντιδράσεις που υπήρξαν για τα παραπάνω θέματα, πριν από τις αλλαγές, ανάγκασε τον Λευτέρη Αυγενάκη να προχωρήσει σε διευκρινιστική διόρθωση στην τροπολογία και να την «συμμαζέψει».

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά η τροπολογία Αυγενάκη συνάντησε την αποδοκιμασία όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης και ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της ΝΔ. Ο ίδιος ο υφυπουργός Αθλητισμού, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter:

«Όποιος παραπέμπεται σε δίκη για κακούργημα,σύμφωνα με τη διάταξη που καταθέσαμε,δεν θα μπορεί να δραστηριοποιείται αθλητικά,έως ότου εκδοθεί απαλλακτική απόφαση»

Κάνουμε αυστηρότερο το κώλυμα της σχετικής διάταξης του ’99!Καθαρές κουβέντες απέναντι στην τερατώδη παραπληροφόρηση pic.twitter.com/Rocn28YVOs

— Lefteris Avgenakis (@l_avgenakis) June 28, 2020

Τι είχε προηγηθεί πριν από την αναδίπλωση Αυγενάκη

Τις τελευταίες εβδομάδες πολλή κουβέντα είχε γίνει για την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο Λευτέρης Αυγενάκης και αφορούσε τα κωλύματα των παραγόντων. Μια τροπολογία που άλλαζε, πριν από τις τελευταίες αλλαγές, τα δεδομένα σε ό,τι αφορά τις εκλογές της ομοσπονδίας του μπάσκετ.

Η συγκεκριμένη τροπολογία που καταργούσε τη διάταξη, η οποία επέτρεπε σε μέτοχο ΠΑΕ να έχει ως και 15% σε στοιχηματική εταιρία και που ήδη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΑΕΚ αλλά και την απάντηση του ίδιου του υφυπουργού Αθλητισμού. Τροπολογία για την οποία αντέδρασε με επιθετική ανακοίνωση και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτό, διότι, όπως αναφέρθηκε, περιλάμβανε και μια τροποποίηση που αφορά τους παράγοντες οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν για κακούργημα και εν τέλει καταδικάζονται.

Μια αλλαγή στη νομοθεσία που έδινε τη δυνατότητα σε παράγοντες να μπορούν να παραμένουν στις θέσεις και τα αξιώματά τους για χρόνια ολόκληρα, χωρίς να μπορεί κανείς να τους κουνήσει, ακόμα και εάν υπάρχει τελεσίδικη καταδίκη απόφαση από δικαστήρια…

Ο νόμος μέχρι τώρα έλεγε ότι:

Δεν μπορεί κάποιος να είναι μέλος Αθλητικής Ανώνυμης Εταιρίας ή να κατέχει αξιώματα σε αυτή ή να είναι μέτοχος σε αυτή, αν:

Έχει παραπεμφθεί για κακούργημα με τελεσίδικο βούλευμα ή αν έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για κακούργημα ή αν έχει καταδικαστεί τελεσίδικα για πλημμέλημα με δικαστική απόφαση της τελευταίας δεκαετίας για συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα που αναφέρει ο νόμος.

Με την τροπολογία Αυγενάκη, όπου υπήρχε παραπάνω η λέξη «τελεσίδικα», αντικαθίσταται με τη λέξη «Αμετάκλητα». Αντί δηλαδή να προκύπτει κώλυμα για έναν παράγοντα μετά από μια καταδικαστική απόφαση σε δεύτερο βαθμό (όταν τελεσιδικεί μια υπόθεση), το κώλυμα θα προκύπτει μετά από τον τρίτο βαθμό, που είναι ο Άρειος Πάγος (όταν καθίσταται αμετάκλητη μια υπόθεση).

Συνεπώς, δε θα αρκούσε να σε έχουν καταδικάσει δυο δικαστήρια για να φύγει κάποιος από το ποδόσφαιρο, αλλά θα πρέπει να σε καταδικάσει και τρίτο. Το οποίο τρίτο (Άρειος Πάγος) μπορεί να γυρίσει μια υπόθεση πίσω, στο Εφετείο, για να εκδικαστεί ξανά.

Τι σήμαιναν όλα αυτά; Ότι μπορεί ένα πρόσωπο στο ποδόσφαιρο ή σε άλλο άθλημα να έχει καταδικαστεί για αλλοιώσεις αποτελεσμάτων, για απάτες, για εκβιάσεις ή για οποιοδήποτε άλλο ποινικό αδίκημα και να μην μπορεί να τον κουνήσει κανείς από την θέση του αν η καταδίκη του δεν καταστεί αμετάκλητη. Και για να καταστεί αμετάκλητη μια απόφαση, μπορεί να χρειαστεί και δεκαετία. Μπορεί και περισσότερο… Μέχρι τότε, θα παραμένει κανονικά πρόεδρος, μεγαλομέτοχος, μέλος ΔΣ ή ό,τι άλλο θέλει.

Προσέξτε και μια άλλη λεπτομέρεια που αφορά μια νομική ερμηνεία. Όταν παραπεμφθεί κάποιος με αμετάκλητο βούλευμα για κακούργημα, προκύπτει κώλυμα. Ένα τελεσίδικο βούλευμα δεν παίρνει πολύ χρόνο για να καταστεί αμετάκλητο. Οκέι ως εδώ. Το πρόσωπο αυτό αποχωρεί αναγκαστικά από τα αξιώματά του και η δίκη ξεκινά σε πρώτο βαθμό. Στο τέλος της δίκης ο κατηγορούμενος καταδικάζεται για κακούργημα.

Δείτε και το απίστευτο της όλης υπόθεσης: Από την στιγμή που καταδικάζεσαι σε πρώτο βαθμό, παύει να υφίσταται το παραπεμπτικό βούλευμα και ό,τι συνέπειες έχει αυτό (δηλαδή κώλυμα). Πλέον έχεις καταδικαστεί η παραπομπή σου ήταν μια προγενέστερη διαδικασία που πλέον ολοκληρώθηκε και έπαψε.

Αντί, όμως, το κώλυμα να συνεχίσει να υφίσταται (αφού πέρα από την παραπομπή σου, καταδικάστηκες κιόλας), αυτό αυτόματα καταργούνταν και μπορούσε κάποιος να επιστρέψει στα αξιώματά σου στο ποδόσφαιρο ή οπουδήποτε αλλού και να παραμείνεις για πολλά χρόνια. Ακόμα και αν καταδικαστείς ξανά, και σε δεύτερο βαθμό. Γιατί; Διότι για να αποκτήσεις πάλι κώλυμα, πρέπει – βάσει της τροπολογίας που είχε καταθέσει ο Αυγενάκης – να καταδικαστείς πλέον αμετάκλητα. Δηλαδή και από τον Άρειο Πάγο…

ΣΥΡΙΖΑ για τις «φωτογραφικές» τροπολογίες Αυγενάκη: Ο αυταρχισμός δε θα περάσει

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε, μάλιστα, και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, με αφορμή τις διατάξεις που τροποποιούσε στην αθλητική νομοθεσία και οι οποίες αφορούν τα κωλύματα των παραγόντων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Οι εκπρόθεσμες τροπολογίες του Υφυπουργού Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αποτελούν τη κορύφωση ενός οργανωμένου σχεδίου άλωσης και κομματικού ελέγχου των Αθλητικών Ομοσπονδιών και του Αθλητικού Ολυμπιακού κινήματος από τη ΝΔ.

Το μόνο που ξέχασε να κάνει ο κ. Αυγενάκης είναι να καταθέσει μαζί με τις τροπολογίες και τις φωτογραφίες των επίδοξων κομματικών του φίλων που είχαν ασυμβίβαστα ως προς τη δυνατότητα εκλογής τους σε ΔΣ Ομοσπονδιών. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές αφορούν τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχημένες Ομοσπονδίες του Ελληνικού αθλητισμού, οι διοικήσεις των οποίων, δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχό της ΝΔ ή δεν είναι αρεστές.

Ειδικά οι διατάξεις που αναφέρονται σε κωλύματα συμμετοχής προσώπων, σε σχέση με τις εις βάρος τους τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, επαναφέρουν τον επαγγελματικό αθλητισμό και ειδικά το ποδόσφαιρο στις προ του 2015 -αλήστου μνήμης-καταστάσεις και δημιουργούν νέο τοπίο διαπλοκής και αδιαφάνειας.

Παράλληλα κλιμακώνεται το σχέδιο πλήρους ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, με την άρση θεσπισμένων κωλυμάτων που είχαν στόχο τη διαφύλαξη της οικονομικής ακεραιότητας, της διαφάνειας και την αποτροπή δημιουργίας κάθετων οικονομικών σχέσεων στο αθλητικό οικοδόμημα. Με τις τροπολογίες Αυγενάκη καταλύονται θεμελιώδεις αθλητικές αρχές του ερασιτεχνικού αθλητισμού, ο οποίος παραδίδεται σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Οι φωτογραφικές τροπολογίες αναδεικνύουν με τον χειρότερο τρόπο, τον αυταρχικό και αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης της ΝΔ, εξαιτίας του οποίου ο κ. Αυγενάκης κατάφερε, σε πολύ σύντομο χρόνο, να στρέψει εναντίον του, σύσσωμο το αθλητικό κίνημα και για πρώτη φορά η ΕΟΕ να τον καταγγείλει δημοσίως.

Καλούμε όλο το αθλητικό κίνημα σε πανδημοκρατική συσπείρωση για να μη περάσει το αυταρχικό κομματικό μοντέλο που θέλει να εγκαθιδρύσει η ΝΔ στον αθλητισμό και τον Υφυπουργό αθλητισμού να αφήσει κατά μέρος τα φτηνά νταηλίκια. Να αποσυρθεί πάραυτα η επαίσχυντη τροπολογία και να ξεκινήσει ουσιαστικός διάλογος με τους φορείς του αθλητισμού.

Ο αυταρχισμός δε θα περάσει».

ΑΕΚ κατά Αυγενάκη: Εξυπηρετεί συμφέροντα – Η τακτική του είναι το λιγότερο επικίνδυνη

Επίθεση στον Λευτέρη Αυγενάκη για το παραπάνω θέμα εξαπέλυσε και η ΑΕΚ. Οι «κιτρινόμαυροι» εξέδωσαν ανακοίνωση τονίζοντας ότι ο Υφυπουργός Αθλητισμού εξυπηρετεί συμφέροντα κι ότι επιχειρεί να προκαλέσει προβλήματα στην ΠΑΕ και στον Δημήτρη Μελισσανίδη με τροπολογία (μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης).

Σε αυτή επαναφέρεται το κώλυμα που είχε (και το οποίο είχε καταργηθεί μετά από τροπολογία Βασιλειάδη) ελέω ΟΠΑΠ ο ισχυρός άνδρας της Ένωσης.

Από την ΑΕΚ εκτιμούσαν ότι δεν αλλάζει κάτι επί της ουσίας, διότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης δεν είχε κάνει χρήση καμίας παύσης του κωλύματος όλο αυτό το διάστημα. Η κίνηση του Αυγενάκη ερμηνεύτηκε , ωστόσο. ως προσπάθεια για να δημιουργηθεί θέμα από το πουθενά.

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΚ:

«Για μία ακόμα φορά ο Υφυπουργός Αθλητισμού, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, δεν διστάζει να δείξει το πραγματικό του πρόσωπο και να επιβεβαιώσει τα συμφέροντα. τα οποία εξυπηρετεί σε όλη τη διάρκεια της μέχρι σήμερα θητείας του, επιχειρώντας ξεκάθαρα στην τροπολογία, την οποία με την υπογραφή του κατέθεσε, για τα κωλύματα των αθλητικών παραγόντων, να δημιουργήσει πρόβλημα στην ΑΕΚ.

Όσο κι αν οι προσπάθειές του για μία ακόμα φορά θα πέσουν στο κενό και επί της ουσίας το μόνο που πετυχαίνει είναι η δημιουργία εντυπώσεων και η καλλιέργεια πλαστών επιχειρημάτων σε συγκεκριμένους ανταγωνιστές μας στο άμεσο μέλλον, αφού την ΑΕΚ δεν μπορεί καν να την ακουμπήσει, η μεθόδευσή του δεν παύει να είναι ενδεικτική των προθέσεών του να δημιουργεί σε μόνιμη βάση προσκόμματα και εμπόδια σε βάρος της ομάδας μας.

Η τακτική Αυγενάκη είναι το λιγότερο επικίνδυνη και το τελευταίο που θα επιθυμούσαμε θα ήταν, για μία ακόμα φορά, να εκθέσει την ελληνική κυβέρνηση για ιδιοτελείς του σκοπούς και χωρίς να υπάρχει κανένας απολύτως λόγος.

Καλούμε τον Υπουργό να παραιτηθεί άμεσα από την ύποπτη μεθόδευση να περάσει τροπολογία για τα κωλύματα των αθλητικών παραγόντων μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μην τολμώντας για προφανείς λόγους να το πράξει μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού, να αποσύρει τη φωτογραφική του διάταξη και να αντιληφθεί -έστω και την ύστατη ώρα- ότι είναι Υφυπουργός αρμόδιος για ολόκληρο τον ελληνικό Αθλητισμό και όχι υπηρέτης συμφερόντων, νοθεύοντας συστηματικά τον επιχειρηματικό και ποδοσφαιρικό ανταγωνισμό».

Απάντησε η ΓΓΑ στην ΑΕΚ: Επικαλείται αόριστα συμφέροντα – Υποχρεωτική η τροπολογία

Η ΓΓΑ απάντησε, μάλιστα, στην ΑΕΚ και αναφέρει ότι λόγω υποχρέωσης και όχι λόγω δικών του σκοπών κατέθεσε ο Λευτέρης Αυγενάκης την τροπολογία που επαναφέρει το κώλυμα συμμετοχής μετόχων στοιχηματικών εταιριών σε ΠΑΕ. Το υφυπουργείο Αθλητισμού ανέφερε ότι είναι η λήψη των συγκεκριμένων περιοριστικών μέτρων επιβάλλεται από τη Σύμβαση Μακόλιν.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση υπογράμμιζε:

«Η τροπολογία περί “κωλυμάτων” επιβάλλεται από τη Σύμβαση Μακόλιν, του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχετικά με τη χειραγώγηση αθλητικών αγώνων, η οποία κυρώθηκε στη Βουλή με τον ν.4639/19 και υπερψηφίστηκε από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, Ελληνική Λύση και χωρίς την άρνηση του ΚΚΕ.

Το άρθρο 10 της Σύμβασης Μακόλιν υποχρεώνει τη χώρα μας στη λήψη περιοριστικών μέτρων για μετόχους ή εταίρους εταιριών, που παρέχουν παιχνίδια στοιχήματος προκαθορισμένης απόδοσης.

Εξάλλου, τα ίδια κωλύματα αναφέρονται ρητά και κατηγορηματικά στον ισχύοντα Πειθαρχικό Κώδικα της UEFA (άρθρο 12, παρ.2b).

Τείνει να γίνει παράδοση, για όποιον θίγεται από τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, που έχουν σκοπό την αποκατάσταση της τάξης και της διαφάνειας στον ελληνικό αθλητισμό, να επιτίθεται στον Λευτέρη Αυγενάκη! Και μέσω της επίθεσης να επικαλείται αόριστα “συμφέροντα” και “μεθοδεύσεις”.

Ο σεβασμός απέναντι στην ΑΕΚ, στους φιλάθλους της και σε όλη την αθλητική οικογένεια είναι αδιαμφισβήτητος».

Άνοιξε ο δρόμος για την υποψηφιότητα του Φασούλα στις εκλογές της ΕΟΚ

Εν τω μεταξύ, ξεπεράστηκε το τελευταίο εμπόδιο για τον Παναγιώτη Φασούλα, ενόψει των εκλογών της ΕΟΚ. Με την τροπολογία που κατέθεσε ο υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, η «αράχνη» πλέον μπορεί να θέσει υποψηφιότητα και να διεκδικήσει την προεδρία της ελληνικής ομοσπονδίας καλαθοσφαίρισης.

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία αυτή μειώθηκε στους δύο μήνες το διάστημα που απαιτείται από την παραίτηση ενός έμμισθου μέλους ομοσπονδίας, ώστε να έχει τη δυνατότητα να βάλει υποψηφιότητα σε εκλογές, από το ένα έτος που ήταν μέχρι πρότινος.

Ο Παναγιώτης Φασούλας είχε το πόστο του συμβούλου στην ΕΟΚ και υπέβαλε την παραίτησή του στις 23 Ιουνίου, άρα ημερολογιακά μπορεί πλέον να βάλει υποψηφιότητα κανονικά και με τον… νόμο.

(πληροφορίες από sport-fm.gr)

Keywords
κωλυμα, έως ότου, υπουργειο δικαιοσυνης, παε αεκ, υφυπουργείο αθλητισμού, υφίσταται, σημαίνει, twitter, βουλη, εκλογες, ΑΕΚ, συριζα, ολυμπιακος, εοε, οπαπ, γγα, λύση, ΚΚΕ, ρητά, uefa, εοκ, ιουνίου, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, ομαδα διας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, ολυμπιακοί αγώνες, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες 2015, ξανα, βουλευτες, τμημα φυσικης, ρητά, αθλητικα, αρειος παγος, γγα, εοκ, θεμα, μπασκετ, παιχνιδια, φωτογραφιες, ωρα, sport, uefa, αρθρο, απιστευτο, αφορμη, εβδομαδες, γινει, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, διοικηση, δικη, δρομος, υπαρχει, εοε, εταιρια, ετος, έως ότου, ιδια, η δικη, υποθεση, υφίσταται, υφυπουργος, κυβερνηση, κινηση, ληψη, λύση, μηνες, νομικη, οκει, οικογενεια, ουσιαστικα, παε αεκ, ποδοσφαιρο, υπογραφη, προβληματα, σαφης, σεβασμος, συγκεκριμενα, συνεχεια, σχεδιο, τμημα, ισχυρος, υφυπουργείο αθλητισμού, φορα, δημητρης, χωρα, ιουνίου, παιχνιδι, σημαίνει, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα