Πώς να προστατευτείτε από τα κουνούπια εντός και εκτός σπιτιού

Το σημαντικότερο μέτρο πρόληψης από τη νόσο που προκαλεί η λοίμωξη με τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών εντός και εκτός σπιτιού.

Δείτε τις αναλυτικές οδηγίες για τα μέτρα πρόληψης, όπως τα παρουσιάζει το ΚΕΕΛΠΝΟ:

Για προστασία μέσα στο σπίτι:

Τοποθετήσετε σίτες σε πόρτες, παράθυρα και αεραγωγούς τζακιούΧρησιμοποιήστε κουνουπιέρες, ειδικά για τα βρέφη, αν κατοικείτε σε περιοχές με πολλά κουνούπια.Χρησιμοποιήστε εντομοκτόνα στον αέρα, όπως ταμπλέτες
και φιδάκια.Χρησιμοποιήστε ανεμιστήρες ή κλιματιστικά καθώς ο δροσερός αέρας απομακρύνει τα κουνούπια, χωρίς όμως να τα σκοτώνει. Η χρήση ανεμιστήρων, ειδικά οροφής, δυσχεραίνει την προσέγγιση των κουνουπιών.Επιλέξτε λαμπτήρες κίτρινου χρώματος για τους εξωτερικούς χώρους γιατί προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια.Κουρέψτε το γρασίδι, τους θάμνους ή τις φυλλωσιές, όπου εκεί βρίσκουν καταφύγιο τα κουνούπια.Φροντίστε να ποτίζετε τις πρωινές ώρες.Απομακρύνετε το στάσιμο νερό από γλάστρες, λάστιχα και υδρορροές ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια σε λιμνάζοντα νερά.

Για προστασία εκτός σπιτιού:

Επιλέξτε ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα, καλύτερα με μακριά μανίκια.Εφαρμόστε εντομοαπωθητικό στα ακάλυπτα μέρη του σώματος.

Τι να προσέξετε στη χρήση εντομοαπωθητικού:

Απλώστε όσο εντομοαπωθητικό χρειάζεται στο ακάλυπτο δέρμα αλλά αποφύγετε την υπερβολική ποσότητα.Μην χρησιμοποιείτε το εντομοαπωθητικό σε ερεθισμένο δέρμα, αμυχές και τραύματα.Δεν αφήνουμε τα παιδιά να βάλουν μόνα τους εντομοαπωθητικό και δεν εφαρμόζουμε στις παλάμες τους, γιατί βάζουν συχνά τα χέρια στο στόμα.Τα εντομοαπωθητικά πρέπει να εφαρμόζονται μετά το αντηλιακό.Τα εντομοαπωθητικά με DEET αντεδείκνυνται σε βρέφη μέχρι 2 μηνών, ενώ συνίσταται η χρήση τους με προσοχή σε παιδιά κάτω των 12 ετών.
Keywords
Τυχαία Θέματα