Πώς να αντιδράσετε αν βρεθείτε μαζί με κάποιον που παθαίνει κρίση πανικού

Ποια είναι τα συμπτώματα της κρίσης πανικούΤι πρέπει να πείτε σε κάποιον που παθαίνει κρίση πανικού για να τον ηρεμήσετε

Συμβαίνει ξαφνικά χωρίς να το περιμένεις και αποτελεί συχνό φαινόμενο ακόμα και στους νέους ανθρώπους που βρίσκονται συχνά μπροστά σε αδιέξοδα στην εργασία και τις σχέσεις του. Μπορεί να συνδέεται πολλές φορές με συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως με περιόδους μεγάλης έντασης, άγχους ή θλίψης.

Ο λόγος για την κρίση πανικού που αποτελεί μία ιδιαίτερα έντονη αντίδραση απέναντι στο άγχος, η οποία κλιμακώνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και έχει συγκεκριμένα σωματικά και

ψυχολογικά συμπτώματα.

Οι σωματικές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ταχυπαλμία, εφίδρωση, ξηροστομία, δυσκολία στην αναπνοή, αίσθηση πνιγμού, σφίξιμο στο στήθος, εξάψεις, μούδιασμα στα χέρια, τρέμουλο, πόνος στο στομάχι, ναυτία, ενώ οι ψυχολογικές εκδηλώσεις αφορούν στον φόβο της απώλειας ελέγχου, την κόπωση, τη μεγάλη νευρικότητα, τον φόβο θανάτου, τη δυσκολία συγκέντρωσης και την κατάθλιψη.

Πώς θα αντιδράσετε αν βρεθείτε δίπλα σε κάποιον που παθαίνει κρίση πανικού;

Το να βρίσκεστε δίπλα σε κάποιον που φαίνεται να παθαίνει κρίση πανικού, ενδεχομένως να σας πανικοβάλει και εσάς. Ωστόσο είναι σημαντικό να παραμείνετε ήρεμοι και να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας για να μπορείτε να βοηθήσετε. Δείτε τι να κάνετε:

– Μείνετε μαζί του/της προσπαθώντας να είστε ήρεμοι.

– Ρωτήστε τον/την αν παίρνει κάποιο φάρμακο και φροντίστε να του/της δώσετε εκείνη τη στιγμή.

– Μετακινήστε το άτομο σε ένα ήσυχο μέρος.

– Ρωτήστε το αν χρειάζεται κάτι αποφεύγοντας να κάνετε υποθέσεις για το τι μπορεί να είναι αυτό.

– Μιλήστε μαζί του χρησιμοποιώντας μικρές, απλές προτάσεις.

– Αποφύγετε τις εκπλήξεις και κάθε τύπου έντονη συμπεριφορά.

– Βοηθήστε το άτομο να μείνει ήρεμο, ζητώντας του να επαναλάβει μαζί σας μια απλή, φυσική κίνηση, όπως το να σηκώσει τα χέρια του πάνω από το κεφάλι.

– Βοηθήστε το άτομο να επιβραδύνει την αναπνοή του, μετρώντας μαζί του ήρεμα και σταθερά μέχρι το 10, παίρνοντας βαθιές και αργές αναπνοές.

Τι μπορείτε να του/της πείτε

– «Μπορείς και θα το ξεπεράσεις όλο αυτό»

– «Μπράβο, τα πας πολύ καλά. Είμαι περήφανος για σένα»

– «Πες μου τι χρειάζεσαι τώρα»

– «Συγκεντρώσου στην αναπνοή σου. Εστίασε στο παρόν»

– «Αυτό που αισθάνεσαι σε τρομάζει, το καταλαβαίνω, αλλά δεν είναι επικίνδυνο. Θα σου περάσει»

Με αυτές τις απλές οδηγίες θα βοηθήσετε το άτομο να μειώσει το στρες, αλλά και να ελέγξει όσο γίνεται μια κατάσταση σύγχυσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα