Πώς έστησε τη «χρυσή κομπίνα» το κύκλωμα «Ριχάρδος» – Ντοκουμέντο με τον «καμπούρη»

Πώς οι ράβδοι και οι πλάκες χρυσού έφταναν στην ΤουρκίαΠοιος ο ρόλος του «καμπούρη», του «κινέζου» και των «ντελιβεράδων»Το πανέξυπνο τέχνασμα που σκαρφίστηκε το κύκλωμα με το κινεζικό νόμισμα και τις παραγγελίες από Τουρκία

Περισσότερο «φως» στην υπόθεση των κυκλωμάτων χρυσού ρίχνουν οι τελευταίες λεπτομέρειες τόσο για τη «διανομή» του χρυσού όσο και τις προεκτάσεις της.

Από το χυτήριο του κυκλώματος οι ράβδοι χρυσού, παραλαμβάνονταν από «κούριερ» με μηχανές. Έκρυβαν τον χρυσό κάτω από τη σέλα, μετέφεραν τις ράβδους σε πρακτορείο ταξιδίων στον Κηφισό.

Εν συνεχεία,

«μιλημένοι» οδηγοί έπαιρναν τις ράβδους και τις μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη. Τέτοιες μεταφορές γίνονταν σχεδόν κάθε μέρα.

Από το βίντεο που παρουσίασε το Open, οι αστυνομικοί αποφάσισαν πώς θα ονομάσουν την επιχείρησή τους. Την ονόμασαν «Μίδας».



Το τέχνασμα

Όπως αναφέρουν οι αστυνομικοί, τα μέλη του κυκλώματος εφάρμοζαν ένα, μοναδικής σύλληψης, τέχνασμα για να αποκομίζουν κέρδη από το λαθρεμπόριο χρυσού, χρησιμοποιώντας καταστήματα κινέζικων ρούχων.

Οι πλάκες χρυσού πωλούνταν στην Κωνσταντινούπολη. Τα κέρδη μετατρέπονταν σε κινέζικο νόμισμα (γουάν). Συνεργάτης του κυκλώματος έκανε παραγγελία ρούχων από την Αθήνα. Τα ρούχα πληρώνονταν με τα γουάν. Όταν τα ρούχα πωλούνταν στην Αθήνα τα χρήματα εισπράττονταν από το κύκλωμα. Οι εισπράκτορες πήγαιναν από κατάστημα σε κατάστημα για την είσπραξη. Μάλιστα, προτιμούσαν να πληρώνονται σε χαρτονομίσματα των 10 ή των 20 ευρώ.

Ο φερόμενος ως επικεφαλής του κυκλώματος, συριακής καταγωγής εμφανιζόταν ως αυθεντία σε θέματα χρυσού, με διεθνείς διασυνδέσεις.

Μέσω «τρίτων» προσώπων φέρεται να είχε οικονομικές δοσοληψίες ακόμα και με τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης.

ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΑΝΔΡΑΣ: Γεια σου, είσαι ο Ι…;

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: Ναι, ποιος είσαι;

ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΑΝΔΡΑΣ: Σε παίρνω εκ μέρους του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης. Τον γνωρίζεις;

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: Ναι, τον γνωρίζω.

ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΑΝΔΡΑΣ: Έχει δώσει σε εμένα 130.000 που ήταν στην Ελβετία για να του τα παραδώσω. Ξέρεις τίποτα;

ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ: Έχω μία πληροφορία. Πού είσαι τώρα;

Την ίδια ώρα, συνομιλίες που είναι καταγεγραμμένες στη δικογραφία αποτυπώνουν και την προσπάθεια βασικού κατηγορούμενου να προβεί την αγορά μεγάλου ακινήτου.

Κατηγορούμενος: «…Αν σου τύχει κανένα καλό ακίνητο, ό,τι σου είπα»
Άγνωστη γυναίκα: «Ναι καλό ακίνητο πες μου…»
Κατηγορούμενος: «Ναι, σας είχα πει για κανένα ξενοδοχείο»
Άγνωστη γυναίκα: «Ξενοδοχείο μέσα στο κέντρο είπατε;»
Κατηγορούμενος: «Ναι, ναι στο κέντρο….»

Ποιος ήταν ο «καμπούρης»

Ο «καμπούρης» ήταν νεαρός που στην ουσία ζωνόταν με τις πλάκες χρυσού και μετά εμφανιζόταν ως επιβάτης στο τουριστικό γραφείο. Πολλές φορές μετέφερε πάνω από 25 κιλά, ως εκ τούτου καμπούριαζε και οι αστυνομικοί του έδωσαν το προσωνύμιο αυτό.

Ντελιβεράδες

Αυτοί που έπαιρναν με τις μηχανές τις πλάκες χρυσού από τα γραφεία της εταιρείας και τα πήγαιναν στο ταξιδιωτικό γραφείο.

Κινέζος

Αυτός που έπαιρνε τα χρήματα και τα μοίραζε στα αρχηγικά μέλη. Είναι κινεζικής καταγωγής.

Κούγιας: Κρατήστε μικρό καλάθι

Ο συνήγορος υπεράσπισης του γνωστού ενεχυροδανειστή που φέρεται να εμπλέκεται στο κύκλωμα χρυσού, Αλέξης Κούγιας, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, υποστήριξε πως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.

«Η δικογραφία είναι ογκωδέστατη. Προσπαθούμε να διαπιστώσουμε ποια αποδεικτικά στοιχεία υπάρχουν που να αποδεικνύουν το σύνολο ή επιμέρους κατηγορίες. Το μόνο που μπορώ να πω, χωρίς να παρεξηγηθεί η ιδιότητά μου: κρατήστε πολύ μικρό καλάθι»,. είπε ο κ. Κούγιας.

«Αντιλαμβάνομαι πως οι συνεργάτες σας συνεργάζονται με την αστυνομία αλλά σας λέω και πάλι, με όλο τον προσωπικό και νομικό αυτοσεβασμό, κρατήστε μικρό καλάθι», επανέλαβε με νόημα.

Εξηγώντας τι εννοεί, τόνισε: «Είναι εντελώς διαφορετική υπόθεση από αυτή που παρουσιάζεται. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Αυτό που εμφανίζεται ότι είναι η αποθήκη στην Αριστείδου 6, δεν έχει καμία σχέση με τον εντολέα μου. Μπορεί να αφορά άλλους κατηγορουμένους. Επίσης το παράνομο “χυτήριο” δεν έχει σχέση με τον εντολέα μου. Ο εντολέας μου έχει χυτήριο που λειτουργεί με νόμιμη άδεια».

Πρόσθεσε δε: «Από τους 39 κατηγορούμενους, στην υπόθεση αυτή, όσον αφορά τη μία δικογραφία γιατί είναι δύο συνολικά, ο εντολέας μου γνωρίζει μόνον έναν».

Εν κατακλείδι, σημείωσε: «Ο εντολέας μου, που απασχολεί 250 υπαλλήλους, έχει ήδη δυσφημιστεί ακραία και δεν γνωρίζω αν μπορεί να επανέλθει στο επίπεδο που ήταν πριν, όσον αφορά την εν γένει προσωπικότητά του».



Πηγή: ΑΝΤ1, OPEN

Keywords
Τυχαία Θέματα