Πώς διαμορφώνονται οι ισορροπίες στη Βουλή – Ποιοι είναι οι 10 ανεξάρτητοι βουλευτές (εικόνες)

Ξαναμοιράζεται η κοινοβουλευτική «τράπουλα» μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στο εσωκομματικό σκηνικό των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με τη διαγραφή του Δημήτρη Καμμένου και την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Λαζαρίδη.

Όσον αφορά στην παραίτηση Λαζαρίδη από την ΚΟ των ΑΝΕΛ, το Μέγαρο Μαξίμου κατήγγειλε «σχέδιο νέας αποστασίας», ενώ η ΝΔ καταλόγισε στην κυβέρνηση πανικό «γιατί συνειδητοποιούν

ότι καταρρέουν».

Αναλυτικότερα, η κυβερνητική πλειοψηφία απαριθμεί πλέον 152 βουλευτές, με τους 145 να προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους υπόλοιπους 7 από τους ΑΝΕΛ. Στην αντίπερα όχθη, η ΝΔ απαριθμεί 76 βουλευτές, η Δημοκρατική Συμπαράταξη 20, το ΚΚΕ και η ΧΑ 15, ενώ η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι 6.

Παράλληλα, με τον κ. Λαζαρίδη να διατηρεί την έδρα του, ο αριθμός των ανεξάρτητων βουλευτών «σκαρφαλώνει» στους 10, ξεπερνώντας σε δύναμη τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες. Φαινόμενο, το οποίο έγινε πια… συνηθισμένο την οκταετία των μνημονίων, η οποία άλλαξε ριζικά το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Ποιοι είναι οι ανεξάρτητοι βουλευτές

Οι βουλευτές οι οποίοι εκλέχτηκαν με κάποιο κοινοβουλευτικό κόμμα και στην πορεία είτε διεγράφησαν, είτε αποχώρησαν είναι οι εξής:

Στάθης Παναγούλης (ΣΥΡΙΖΑ)

Πρόκειται για τον πρώτο βουλευτή που βρέθηκε χωρίς πολιτική στέγη. Εκλέχτηκε τον Σεπτέμβρη του 2015 με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δύο μήνες μετά τέθηκε εκτός της κοινοβουλευτικής του ομάδας, καθώς απείχε από ψηφοφορία στη Βουλή για νομοσχέδιο με προαπαιτούμενα.

Νίκος Νικολόπουλος (ΑΝΕΛ)

Την ίδια ημέρα με τον κ. Παναγούλη, για τους ίδιους λόγους, διεγράφη και ο Νίκος Νικολόπουλος από τους ΑΝΕΛ, με τους οποίους συνεργαζόταν ως επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κινήματος.

Χάρης Θεοχάρης (Ποτάμι)

Τον Απρίλιο του 2016 ένας ακόμη βουλευτής «πέρασε» στους ανεξάρτητους. Ο λόγος για τον Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε από το Ποτάμι, μετά από ένα «σίριαλ» που είχε προηγηθεί κατά το οποίο αντάλλαξε αρκετά «καρφιά» με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Δημήτρης Κουκούτσης (ΧΑ)

Επόμενη ανεξαρτητοποίηση ήταν αυτή του Δημήτρη Κουκούτση, ο οποίος εκλέχτηκε βουλευτής με τη ΧΑ, ενώ απέδωσε την απόφασή του σε «όψιμους εθνικιστές που παρείσφρησαν στο κόμμα».

Νίκος Μίχος (ΧΑ)

Τον Σεπτέμβρη του 2017, με σαφείς αιχμές προς την ΚΟ της Χρυσής Αυγής ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του ο βουλευτής Νίκος Μίχος. Πλέον, αποτελεί μέλος του ΛΑΟΣ, μετά από ένα σύντομο πέρασμα στην «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου.

Κατερίνα Παπακώστα (ΝΔ)

Έναν μήνα αργότερα, ήταν η σειρά της ΝΔ να δεχτεί απώλεια στην κοινοβουλευτική της δύναμη, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέγραψε την Κατερίνα Παπακώστα, με έναν από τους κύριους λόγους να είναι οι επικρίσεις της προς τον Άδωνη Γεωργιάδη.

Νίκος Κατσιαντώνης (Ένωση Κεντρώων)

Μετά από μερικούς μήνες «ησυχίας» στις κοινοβουλευτικές ομάδες, τον περασμένο Απρίλιο επιβεβαιώθηκαν οι έντονες φήμες της εποχής για την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Κατσιαντώνη από την Ένωση Κεντρώων, με τον βουλευτή να καταγγέλλει πως στο κόμμα του «δεν λειτουργούσαν οι θεσμοί».

Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης (ΧΑ)

Στις 15 Ιουνίου του 2018, υπό τον φόβο οι νομικές κυρώσεις να επηρεάσουν σύσσωμη τη Χρυσή Αυγή, ήρθε η διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπαρμπαρούση, μετά τη χυδαία επίθεση που πραγματοποίησε μέσα στο Κοινοβούλιο, κατά τη διάρκεια της οποίας κάλεσε τον στρατό σε πραξικόπημα.

Δημήτρης Καμμένος (ΑΝΕΛ)

Μόλις μία ημέρα μετά, οι ανεξάρτητοι βουλευτές έγιναν 9, καθώς ο Δημήτρης Καμμένος διεγράφη από τους ΑΝΕΛ, λόγω της υπερψήφισης της πρότασης δυσπιστίας που είχε καταθέσει η ΝΔ.

Γιώργος Λαζαρίδης (ΑΝΕΛ)

Η ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Λαζαρίδη ήταν η πιο πρόσφατη αλλαγή στις κοινοβουλευτικές ισορροπίες, η οποία μάλιστα έβαλε «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό. Όπως ανέφερε στη σχετική του επιστολή ο βουλευτής, αιτία του «διαζυγίου» ήταν η διαφωνία του με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ποιοι βρήκαν «σπίτι»

Και φυσικά οι παραπάνω μετακινήσεις δεν ήταν οι μόνες, καθώς δεν ήταν λίγοι οι βουλευτές μετά από σύντομο πέρασμα στους ανεξάρτητους, κατέληξαν να βρίσκουν πολιτική στέγη σε διάφορα κόμματα. Για παράδειγμα, η Κατερίνα Μάρκου και ο Ιάσων Φωτήλας εκλέχτηκαν με το Ποτάμι και βρέθηκαν στη ΝΔ, ενώ ο Γιώργος Καρράς και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου ξεκίνησαν με την Ένωση Κεντρώων και ανήκουν πια στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και στον ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα.

Α.Κ.

Keywords
Τυχαία Θέματα